• ERA Nieuws

  • Vastgoedmarkt stabiliseert: ERA Barometer toont in tweede jaarhelft vertraagde groei van slechts 0,5% aan

  • Blind Gekocht expert Béa legt in vijf tips uit hoe je best je woning verkoopt

   Het kan je niet ontgaan zijn: Play4 lanceert straks het vierde seizoen van Blind Gekocht. Daarin gaan zeven koppels op zoek naar hun ideale woning. Of beter: ERA makelaar Béa Vandendael mag dat in hun plaats – en met hun spaarcenten – doen. We kennen Béa uiteraard ook als makelaar bij ERA IMMPULS in Overijse. Daarom blikken we graag al even vooruit.

  • ERA steunt de warmste week

   ERA Belgium steunt De Warmste Week 2021 met talrijke lokale acties en een centrale donatie. Lees meer over onze #DWW21 acties.

  • Word ERA makelaar en ervaar het ERA-effect!

   Een ERA makelaar kan zijn tijd efficienter invullen dan een onafhankelijke makelaar. Volgens managing director Pol Vanacker komt dat om verschillende redenen. “ERA Belgium heeft vooruitstrevende prospectiesoftware, biedt individuele begeleiding door ERA business consultants en professionele marketing ondersteuning. Daardoor kan je je als ERA makelaar focussen op wat echt belangrijk is: op een professionele manier panden verkopen van tevreden eigenaars, een droomwoning voor je klanten vinden en nog energie overhouden voor je familie en vrienden.”

  • Recordaantal medewerkers vieren in stijl op de prestigieuse ERA Awards

   Sint-Niklaas, 23 januari 2023 – Een recordaantal van 605 feestgangers, bestaande uit ERA vastgoedmakelaars en hun medewerkers, zakten afgelopen zaterdag af naar Watt17 in Heusden-Zolder. Dit geklasseerd industrieel gebouw stond centraal tijdens de jaarlijkse uitreiking van de felbegeerde ERA Awards. 

  • Het ERA-effect door de ogen van een tevreden klant

  • "Snelheid is vandaag de sleutel tot succes op de vastgoedmarkt."

  • 5 vragen aan onze makelaars

   Maar liefst 97,70% van onze klanten zou ERA aanbevelen bij hun kennissen! Dat zijn er heel wat. Wil jij straks ook met één van onze makelaars in zee gaan? Dan wil je dit vast weten.

  • ERA motto

   Een huis verkopen aan de beste marktwaarde is vakwerk. Het vergt vertrouwen en service.

  • ERA wordt 25 jaar jong

   Van een vijfentwintigjarige zegt men dat hij of zij nog een heel leven voor zich heeft. Alles moet nog beginnen. De boeiendste jaren komen eraan. De toekomst ligt klaar. 

   ERA wordt 25 in 2020. Hoera!

  • Verkopen met ERA door de ogen van een tevreden klant

  • Estelle Darimont zet ERA Key One op de kaart in Huizenjagers

   Estelle Darimont van ERA Key One mag in het Vlaams-Brabantse Wemmel tonen wat ze in haar mars heeft. Voor half Vlaanderen, in Huizenjagers, op VIER. Voor u haar op het kleine scherm aan het werk ziet, mochten we – in vraag en antwoord – al even terugblikken op Huizenjagers.

  • ERA Voordeelkaart

   ERA Belgium en Build for Life slaan de handen in elkaar.
   Build for Life is een platform met voordelen voor iedereen die gaat bouwen, verbouwen of verhuizen. Een initiatief van bouwinfo.be in samenwerking met vastgoedmakelaars, commerciële partners en architecten. Ook ERA Belgium maakt hier deel van uit en beloont voortaan haar klanten met deze voordeelkaart.

  • Waarom #givingtuesdayera de wereld een beetje beter maakt

   Over de hele wereld scharen ERA makelaars zich achter het ‘GivingTuesdayERA’-initiatief. “Zovele ERA medewerkers spelen een maatschappelijke rol. Ze steunen goede doelen en willen anderen met hun acties inspireren”, zegt Iain Cook, Managing Director van ERA Belgium.

  • ERA.BE

   De snelste weg in uw zoektocht naar een potentiële koper.
   De ERA website zet uw woning extra in de kijker. Met meer dan 20.000 bezoekers per dag is de kans groot dat u uw vastgoed snel verkoopt. Als verkoper vindt u er bovendien nuttige informatie en handige tools speciaal voor u. Zoals de Koperwachtzaal, waarmee u in enkele muisklikken weet hoeveel potentiële kopers in het ERA gegevensbestand hopen op een woning als de uwe.

 • Vastgoednieuws

  • Nieuwe maatregel huurinkomsten: wat betekent dat voor jou als verhuurder?

   Huurders die een woning ook professioneel gebruiken, moeten dat straks in een nieuwe bijlage bij hun belastingaangifte melden. Dat moet de fiscus helpen bij het controleren en kan zorgen voor hogere belastingen voor jou als verhuurder. Wist je dat je die extra kosten toch kan vermijden dankzij je ERA makelaar?

  • Afbreken en nieuw bouwen aan verlaagd btw-tarief van 6%

   De federale regering besliste in het kader van het energieakkoord om het verlaagd btw-tarief van 6% voor de afbraak en heropbouw van privéwoningen in heel België met één jaar te verlengen. De maatregel die initieel werd ingevoerd op 1 januari 2021 en eind 2022 zou aflopen, werd dus verlengd tot 31 december 2023. Om enigszins tegemoet te komen aan de scherp stijgende energieprijzen, werd ook een tijdelijke btw-verlaging voor de plaatsing van warmtepompen, zonneboilers en zonnepanelen voorzien.

  • Wat houdt de Vlaamse renovatieverplichting in?

   Wie vanaf 1 januari 2023 een woning met een EPC-label E of F koopt, moet die woning binnen een periode van vijf jaar energiezuiniger maken. Concreet moet je binnen die periode een EPC-attest met het zuiniger EPC-label D kunnen voorleggen. Hieronder beantwoorden we de meest gestelde vragen. 

  • Alles wat je moet weten over het asbestattest

   Vlaanderen asbestveilig maken tegen 2040: dat is de achterliggende missie van het asbestattest dat eind dit jaar verplicht wordt. Verkoop je vanaf 23 november 2022 een woning ouder dan 2001? Dan moet je een inventaris laten opmaken door een asbestdeskundige van OVAM. 

  • Welke tarieven gelden voor de registratierechten?

   Als je een woning of appartement koopt, betaal je een aankoopsom op het verkooprecht. Het tarief voor die registratiebelasting werd doorheen de jaren meermaals herzien en verschilt van gewest tot gewest. Wij geven je graag een actueel overzicht!

  • De Mobiscore 2 jaar later

   Hoe belangrijk is de Mobiscore bij de waardebepaling van je woning?
   In juni 2019 werd de Mobiscore of mobiliteitsscore voorgesteld in Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Dat ging gepaard met heel wat vragen, kritiek en bedenkingen. Ondertussen is de storm al even gaan liggen, maar hoe belangrijk is die index nu?

  • Met deze tool bereken en verbeter je het EPC van jouw woning

   Als je in 2022 een woning verkoopt, moet die beschikken over een recent energieprestatiecertificaat. Daaronder verstaan we een EPC opgemaakt in 2019 of later. Sinds kort kan je de energiescore van je woning makkelijk zelf berekenen dankzij een nieuwe tool van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap. We vertellen je er graag meer over!

  • Vraag het aan een expert: wat is een accordeonlening? En is het iets voor mij?

   Wie een lening aangaat voor onroerend goed kan ook voor een accordeonlening kiezen. Maar wat is dat nu juist? En hoe weet je of het de juiste keuze voor je is?

  • Het nieuwe huurdecreet

   Vanaf 1 januari 2019 trad het nieuwe huurdecreet in voege. Dit huurdecreet zal de huidige woninghuurwet integraal vervangen. Ook voor de verhuur van studentenhuisvestiging wordt een specifiek huurregime toegepast. 

  • Het leven na de lockdown: to buy or not to buy?

   Nu de 'lockdown light' voorbij is, zijn niet alleen de wensen van de Vlaamse huizenjagers veranderd, maar stellen sommigen zich ook de vraag of het nog wel het juiste moment is om een huis te (ver)kopen. 

  • Open Monumentendag 2022: ontdek Huis Myle en talrijke historische erfgoedparels

   Jaarlijks neemt Open Monumentendag je mee op ontdekkingsreis langsheen de mooiste erfgoedparels in België. Op zondag 11 september is het in Vlaanderen weer zover, en in Brussel en Wallonië maken ze er zelfs een weekendje van. Ook bij ERA dragen we ons steentje bij en stellen we de deuren van Huis Myle, ons historisch hoofdkantoor in Sint-Niklaas, open voor het publiek. Kom jij een kijkje nemen?

  • Het Renovatiepact 2050

   Eind 2014 kwam de Vlaamse overheid met het Renovatiepact 2050 op de proppen. De eindbedoeling – en de vooropgestelde einddatum zit in de naam – is om de bestaande woningen in Vlaanderen energiezuiniger te maken. Maar welke lading dekt de vlag precies?

  • Waarom investeren in vastgoed een goed idee is

   De Belg is geboren met een baksteen in de maag! Een uitspraak die heel veel mensen kennen. Maar wat bedoelen we hier mee? Hier kunnen we heel snel op antwoorden: de Belg hecht veel waarde aan de woning die hij koopt of huurt. Een goede thuis hebben is voor velen van allerhoogste belang, maar vastgoed kan uiteraard ook worden gezien als puur beleggingsproduct. Met 140+ kantoren in België begeleiden onze ERA makelaars jou van A tot Z bij het vinden van een nieuwe thuis of de juiste investering.  

  • Luxevastgoed verkoopt dubbel zo snel

   Villa’s verkopen dubbel zo snel als vijf jaar geleden. Opvallend: vooral jonge gezinnen geven een miljoen euro of meer uit aan een luxewoning. Tweeverdieners met een drukke job zoeken ontspanning in hun huis.

  • Betonstop wordt bouwshift. Wat betekent dat voor de eigenaars van bouwgrond?

   De betonstop – hoe zat dat ook alweer? – heeft een nieuwe naam gekregen én een min of meer concrete invulling. Vlaamse meerderheidspartijen Open VLD, CD&V en N-VA zochten en vonden een compromis. Maar wat betekent dat voor de eigenaar van bouwgrond?

  • Ken je BEN? Ben je BEN?

   Het zou stilaan moeten, want BEN staat voor ‘bijna-energieneutraal’ en vanaf 2021 is het standaard voor nieuwbouwwoningen in heel Europa. Het basisidee? Woningen die weinig energie verbruiken en de energie die toch nog nodig is uit groene energiebronnen halen.

  • Gratis verzekering tegen inkomensverlies

   Wat veel kopers niet weten is dat de Vlaamse overheid gratis een verzekering gewaarborgd wonen ter beschikking stelt. Die verzekering voorziet in een dekking als u uw hypothecaire lening niet meer kan afbetalen wegens onvrijwillige werkloosheid of arbeidsongeschiktheid.

  • Bepaalt de Mobiscore straks de waarde van je woning?

   De Mobiscore of mobiliteitsscore haalde in de tweede helft van juni 2019 zowat elke dag de krant. Ze zorgde voor wrevel bij de één, nachtmerries bij de ander en een glimlach bij wie zijn of haar woning goed zag scoren. Wat zijn de vooruitzichten?

  • hoeveelkostmijnhuis.be

   Je hebt het huis van je dromen gevonden, maar kan je dat nu ook betalen? De aankoopprijs van een huis is één, maar al de bijkomende kosten, dat is nog een andere zaak.

  • Fiscaliteit is geen monster onder je bed

   Koop jij straks je eerste woning? Dan schrikt het fiscale aspect jou misschien wat af.  Daarom ging ERA voor jou enkele cruciale vragen stellen aan een fiscaal adviseur.

  • Het postinterventiedossier (PID): wie deed wat, wanneer en hoe?

   Sinds we met het vernieuwde EPC een reeksje aftrapten, passeerden al een pak documenten, certificaten en ambities de revue. Stuk voor stuk zijn ze verbonden aan energiezuiniger wonen en op die manier hebben ze in de eerste plaats een impact op de huidige (en toekomstige) bewoners van een woning. Met het postinterventiedossier (PID) richten we ons specifiek op de verbouwers. De mannen die hamer of truweel ter hand nemen en aan de slag gaan.

  • Premiezoeker.be

   Maak optimaal gebruik van de premies die door de gemeente of het gewest worden aangeboden.

  • De hypotheekrente blijft historisch laag

   De aankoop van een huis of appartement blijft een belangrijke stap in het leven van mensen. Voorlopig lijkt daar – bakstenen in de maag – geen verandering in te komen. Het belang van de aankoop, vaak ‘once in a lifetime’ wordt nog versterkt door het financiële element dat erbij komt kijken.

  • Alles wat je moet weten over de (bijna) verdwenen woonbonus

   “Koop maar, een eigen huis is altijd goed. En het is voordelig voor de belastingen.” Het was voor generaties Vlamingen - baksteen in de maag - de laatste duw, net voor er getekend werd. En het klopte ook. Tot nu. Vanaf 1 januari 2020 liggen de zaken er anders voor.

  • Waarom is een rookmelder in elke woning verplicht?

   Vanaf 1 januari 2020 moeten alle woningen in Vlaanderen beschikken over voldoende rookmelders. Diezelfde basisregel geldt al langer voor Wallonië en huurwoningen in het Brussels Gewest. We leggen graag uit waarom dat een goede zaak is en waaraan je dan precies moet voldoen.

  • Bespaartips: welke (ver)bouwpremies kan je aanvragen?

   Wie bouwt of renoveert weet dat je vaak een grote som geld investeert. Maar gelukkig krijg je er wel een mooi stuk vastgoed voor in de plaats en bieden de overheid en netbeheerders verschillende steunmaatregelen aan. We maken je wegwijs door de premiejungle.

  • De woningpas: het paspoort van je huis bevat steeds meer informatie

   De Woningpas is een online toepassing van de Vlaamse overheid die relevante informatie over de woning en perceel bevat. Deze kan voortaan ook publiek gedeeld worden en is zo nog gebruiksvriendelijker. Hierdoor ontvangen kandidaat-kopers of kandidaat-huurders in een oogopslag alle nuttige informatie over de woning waarin ze geïnteresseerd zijn.

  • Dit moet je weten als je een buitenverblijf wilt kopen

   Is de Belgische winter voor jou wat te lang? Wil je graag een tweede woning langs de Spaanse kust? Of zegt een vakantiehuisje in de Belgische Ardennen jou wel wat? Een buitenverblijf kopen is vaak een droom. Maar bezin even voor je begint, want er zijn ook valkuilen. Wij zetten een paar tips voor jou op een rij!

  • Je huis verkopen? Hou dan rekening met deze 5 notariskosten

   Verkoop jij straks je huis? Dan zal de koper voor de registratierechten en een aantal notariskosten opdraaien. Maar als verkoper krijg je echter niet heel de verkoopsom op je rekening, want ook jij betaalt mee een deel van de notariskosten. Maar over welke kosten gaat het dan juist?

  • Welke woon- en renovatiepremies bestaan er allemaal?

   Door het bos de bomen niet zien, of door de bomen het bos*? Het is elke keer weer twijfelen. Wat we bedoelen is nochtans altijd duidelijk: door de veelheid aan aparte elementen of details, verliezen we het grote overzicht. En dat is nu net wat er gebeurt zodra we ons ‘in het premielandschap’ wagen. Of het nu in Vlaanderen, Wallonië of Brussel is.

  • Dakisolatie en dubbelglas verplicht sinds 2020

   Is het bangmakerij of besteed je beter voldoende aandacht aan de dak- en raamisolatie-normen die sinds 1 januari 2020 verplicht zijn? Wel, er al te los mee omspringen is geen goed idee en we leggen graag uit waarom dat zo is.

  • Energiecertificaten in Brussel en Wallonië

   In Vlaanderen heb je als eigenaar een EPC nodig en dat zit in een nieuw jasje sinds 1 januari 2019. Maar … ook Brussel en Wallonië hebben een eigen regel- en wetgeving wanneer het gaat over energiezuinig wonen. ‘Wonen’ inderdaad. Niet ‘bouwen’, want dat is nog iets anders. Geen paniek, stap voor stap komen we eruit. De belangrijkste richtlijnen staan hier overzichtelijk op een rijtje.

  • Het leven na de lockdown: de jacht op tuinen en terrassen is geopend!

   Na acht weken lockdown zijn onze immokantoren terug open, en de Belgische huizenjagers zijn er meteen terug volle gas tegenaan gegaan. En wat daarbij vooral opvalt: deze lange periode in ‘quarantaine’ heeft duidelijk zijn impact gehad op de noden en wensen van de huizenjagers. Dat zie je ook in de resultaten van onze enquête, die we afnamen bij 2.000 Vlaamse huizenjagers.

  • Vraag het aan een expert: hoeveel btw betaal ik op de renovatie van mijn woning?

   Als je straks met een aannemer in een zee gaat om werken te laten uitvoeren dan kan de BTW op je factuur al eens variëren. Maar hoe komt dit nu juist? Advocaat Jan Roodhooft vertelt er meer over.

  • De woningpas in 2019: het paspoort van je huis

   Het kopen, huren of verbouwen van een huis is op zich een eenvoudige transactie. We kopen elke dag brood, ‘huren’ een boek in de bib en durven weleens op een nagel kloppen. Nee, de echte berg om tegenop te kijken is de administratieve rompslomp die onlosmakelijk verbonden lijkt met elke woning. De woningpas – in de loop van 2019 uitgebreid – maakt het een stuk overzichtelijker!

  • Hoe zou het nu echt zijn aan zee ? Vast goed!

   De kust is de voorbije weken en ondertussen zelfs maanden amper weg te denken uit het nieuwsoverzicht. Eerst mocht niemand er komen, maar ondertussen ontpopt ons Noordzeestrand zich tot de beste optie voor een vakantie in eigen land. Je moet er dan wel een tweede verblijf hebben, of toch niet? En willen de locals die ‘binnenlanders’ nog wel?

 • Tips & tricks

  • De 9 vragen die je best stelt als je een woning koopt

   Een huis of appartement kopen, dat is uiteraard niet hetzelfde als pakweg een brood kopen. Zo’n aankoop doe je liever weloverdacht. Maar waar let je best op als je een huis koopt? Stel deze vragen en bespaar jezelf een hoop ellende achteraf.

  • Wat zijn de voor- en nadelen van convectoren, radiatoren en vloerverwarming?

   Een aangename temperatuur in huis is goed voor je humeur en je gezondheid. Maar wat is nu de beste optie voor jou: convectoren, vloerverwarming of toch radiatoren? We sommen de voor- en nadelen voor je op.

  • Zo geef je een frisse indruk aan potentiële kopers

   Verkoop jij straks ook je woning dankzij één van onze ERA vastgoedmakelaars? Fijn! Wij geven je graag deze tips & tricks mee om je huis snel een frisse make-over te geven. Want de eerste indruk is alles.

  • Ode aan de tuin

   ‘Is er een tuin?’ moet zowat de vaakst gestelde vraag zijn. We hebben met ons allen zeer zeker een baksteen in de maag maar wat er rond die baksteen ligt, blijft ook belangrijk. Met reden, want een tuin heeft heel wat troeven. Dit is onze ‘ode aan de tuin’.

  • Energiezuinig wonen: tips van architect Jonas Van Acker

   Energiezuinig wonen, je kan er niet langer om heen. Niet alleen om onze Planeet te sparen, maar ook je portefeuille vaart er wel bij. Niets dan voordelen dus. Maar hoe begin je eraan? Architect en Energie-expert Jonas Van Acker geeft tips.

  • Tips voor een stralende parketvloer

   Met de jaren krijgt een parketvloer heel wat te verduren. Er goed voor zorgen is dan ook geen luxe.
   Maar hoe zorg je ervoor dat je parket blijft stralen?

  • Hou je huis tiptop in orde met deze kalender

   Een frisse geest krijg je in een goed onderhouden huis. Elke maand van het jaar valt er wel iets te gebeuren. Maar welke taak plan je wanneer? De ideale planning vind je hieronder.  

  • 7 tips voor wie zijn of haar woning verkoopt in de zomer

   Verkoop je je woning deze zomer? Dan hebben we goed nieuws: potentiële kopers bezichtigen graag woningen als het goed weer is. In de zomer is het langer licht, dus speel zeker de troeven van je woning uit.

  • Verluchten en ventileren: belangrijk voor lichaam en geest

   We kunnen als mens een tijdje zonder voedsel. Tot drie weken zelfs. Bij gebrek aan water zal een mens al na drie dagen last ondervinden. Zuurstof, dat is veeleer een kwestie van minuten. Een mens heeft lucht nodig. Liefst verse.

  • Less is more: leven met minder spullen in huis

   Minder spullen in huis. Het is niet alleen een interieurtrend, het geeft ook rust en maakt je het leven makkelijker! En hoewel het heel eenvoudig lijkt, is het toch voor velen een uitdaging om rommelvrij door het leven te gaan. Wij geven je enkele handige tips & tricks!

  • 5 manieren om kindveilig met elektriciteit in huis om te springen

   Met kleine kindjes is het in huis altijd opletten geblazen. Zeker als er elektriciteit mee gepaard gaat. Voorkomen is beter dan genezen en daarom geven we je hulpmiddeltjes om veilig met elektriciteit om te gaan.

  • Bescherm je leidingen tegen koning winter

   Ook jouw huis heeft last van winterkwaaltjes. Zo kunnen bij koudere temperaturen je leidingen bevriezen. Niet echt fijn en een loodgieter kost je gauw al wat geld. Maar je kan het ook voor zijn!
   Wij geven je 4 gouden tips.

  • Dikketruiendag met klimaatflandriens

   Kopman Frank Deboosere trekt het peloton op een lint naar aanleiding van de 15e editie van Dikketruiendag. De ‘klimaatflandriens’ staan op 12 februari centraal, want wie fietst, stoot minder CO2 uit, vervuilt niet en produceert amper lawaai. Of je moet heel hard op je tanden bijten.

  • Deal or no deal? Hier knappen kopers op af

   De eerste indruk kan een deal met potentiële kopers maken of kraken. En wat voor de ene slechts een detail is, is voor de ander onoverkomelijk. Maar wat zijn nu net die dingen waar kopers over vallen? En wat kan jij doen om je kans op een verkoop te verhogen? ERA ging op onderzoek uit en geeft je enkele nuttige tips mee die je kans op een verkoop verhogen.

  • Investeren in een studentenkot als tweede eigendom?

   Investeren in een tweede eigendom is altijd een goed idee. Woningen behouden hun waarde en huurders betalen vaak de lening af. Heb je tieners die op kot gaan binnenkort? Overweeg dan om een studentenkot te kopen.

  • Met deze zes tips stelt verhuizen niets voor

   Verhuizen wordt in het algemeen gezien als iets lastig en het is inderdaad niet meteen het leukste dat er is. Al je waardevolle spullen de doos in zien gaan en alles terug een nieuwe plaats moeten geven, niet makkelijk. Doe je dit met fijne vooruitzichten, dan valt het allemaal nog best mee. Voor zij die verhuizen omdat ze hiertoe gedwongen worden, is dat helemaal anders. Hoe dan ook, deze 6 tips kunnen jou vast helpen.

  • Snel je huis verkopen tijdens de winter met deze 4 tips

   Je huis verkopen tijdens de lente of zomer gaat net iets makkelijker.
   Maar laat de winter je niet afschrikken, wij geven je 4 tips om ook tijdens dit seizoen je huis snel te verkopen!

  • Je huis verluchten: goed voor jou en je huisdier

   Op 4 oktober gaat er speciale aandacht naar dieren wereldwijd. Dan is het Werelddierendag en krijgen onze huisdieren een extraatje. Als je jouw huisdier écht wil verwennen zorg je voor frisse lucht in huis. Met een goede verluchting trakteer je meteen dier en mens.

  • Duurzaam wonen: van tips tot cradle to cradle

   Duurzaam bouwen, verbouwen en wonen: je wordt met de term ‘duurzaam’ rond de oren geslagen. Maar hoe maak je een woning zo milieuvriendelijk mogelijk? En hoe zit het met het cradle-to-cradleprincipe, waardoor je materialen eindeloos kan hergebruiken?

  • 9 tips die jou helpen bij de lenteschoonmaak

   Het weer begint stilaan te beteren, het ideale moment om uw huis klaar te maken voor de zomer. Voor sommigen is dit een hele klus en niet iedereen kijkt hier even hard naar uit. Wij verzamelden 9 tips die jou kunnen helpen:

  • Is je buurman verplicht om zijn klimop te snoeien? Wij vroegen het aan een advocaat

   Is jouw buurman een chronische niet-snoeier? En neemt zijn klimop dra je hele tuin of gevel over? Dan kan je het een paar keer vriendelijk vragen, maar wat zijn jouw rechten als hij weigert de snoeien?

  • Wereldwaterdag: tips om thuis water te besparen

   Wereldwaterdag is het ideale moment om je waterverbruik in vraag te stellen. Water besparen kan je gemakkelijk én het is voordelig voor je portemonnee en het milieu. Nog meer goed nieuws? Je kan er vandaag nog aan beginnen. Met deze tips in huis kan je water besparen.

  • Wat je wel én niet mag doen als je je huis verkoopt

   Vandaag de dag is het ideaal om jouw huis te verkopen. De huizenmarkt is stabiel, met de online en offline reclamemogelijkheden van nu kan je de troeven van jouw woning extra in de verf zetten en onze ERA Open Huizen Dag is weer in het land, waarmee je je woning vrijblijvend kan openstellen aan kandidaat-kopers over het hele land. Toch is een blunder al snel gemaakt. Net omdat te vermijden, geven we jou 5 praktische tips mee over wat je wel en niet moet doen bij de verkoop van jouw huis.

  • Hoe kan je optimaal genieten van daglicht in je woning?

   Gemiddeld brengen we 90% van onze tijd binnenshuis door. Wist je ook dat voldoende daglicht positieve effecten op je lichaam en geest heeft? Denk dus goed na over hoe je dat natuurlijke licht genoeg in de woning kan brengen.

  • Op vakantie? Wij geven 6 tips om je huis te beveiligen

   Ga je met vakantie? Een inbraak is snel gebeurd. Speel dus op veilig met deze 6 tips, zo kan je straks met een gerust hart vertrekken.

  • De belgische woonidentiteit of waarom we niet graag verhuizen

   Weet waar een Belg woont, en je kent een groot deel van zijn of haar persoonlijkheid. Belgen zijn nog steeds honkvast en verhuizen niet graag. En als we verhuizen, is het vaak maar een wandeling verwijderd van de vorige verblijfplaats. 

  • Hoe maak je je woning verkoopklaar?

   Iedereen heeft zo zijn eigen idee over prettig en gezellig wonen. Met hoeveel liefde je jouw woning ook hebt ingericht, een potentiële koper denkt er vaak anders over. Daarom krijg je van ons een handige checklist mee waarmee je jouw huis of appartement aantrekkelijker en vlotter verkoopbaar maakt.

  • 7 tips om je huis te laten baden in licht

   Meer licht in je huis geeft instant een gevoel van meer ruimte. Voor potentiële kopers staat lichtinval dan ook hoog op hun checklist als ze opzoek gaan naar een nieuwe woning. Maar hoe zorg jij voor meer lichtinval in je huis? Wij geven je 7 tips, die zelfs de donkerste kamers instant lichter maken!

  • Do’s en don’ts tijdens een huizenbezichtiging

   Op huizenjacht gaan kan heel plezierig zijn, zo ook op onze ERA Open Huizen Dag. Niet alleen kan je woningen bezoeken die jou het meest interesseren, maar kan je ook vrijblijvend vragen stellen aan de bewoners of makelaars die aanwezig zijn. Toch sommen we graag nog even enkele punten op waarmee je best rekening houdt tijdens zo’n huizenjacht.  

  • 5 renovatie beginnersfouten waar jij van kan leren

   Renoveren, de ene begint er al wat enthousiaster aan dan de ander. Maar je kan ook te enthousiast zijn. Wie niet aan zijn proefstuk toe is heeft waarschijnlijk al uit zijn fouten geleerd. Maar voor wie aan zijn proefstuk toe is zetten wij alvast even wat beginnersfouten op een rij. Kwestie van voorbereid te zijn.

  • Zo pak je hypothecair lenen best aan

   Ben je van plan om een huis te kopen, bouwen of verbouwen? En ga je een hypothecaire lening aan? Sta dan ook al even stil bij hoe je dat laatste kan aanpakken.

  • Toegankelijke woningen: verhuizen of aanpassen?

   Belgen verhuizen niet graag en daardoor blijven we vaak decennialang in dezelfde woning huizen. Wie ouder wordt, heeft kans op een verminderde mobiliteit. Wat doe je in zo’n geval: verhuizen of de woning aanpassen?

  • Kiezen voor een nieuwbouw- of bestaande woning? Dit moet je weten volgens Topmakelaar Anneke

  • Van huurder naar eigenaar: Jurgen zette de stap

   Jurgen (29) voelde zich al 7 jaar thuis in zijn appartement te Brussel. Maar dan kwam er plots een droomplek vrij, vlakbij hem. Het was liefde op het eerste gezicht en dus besloot Jurgen vrij snel om eigenaar te worden.

  • Waarom vloerverwarming in de badkamer een goed idee is (en 2 andere tips)

   Niets zo vervelend als in je nakie kou te lijden in de badkamer. Je ochtend start dan meteen in mineur. Hoe kan je ervoor zorgen dat je een perfect warme badkamer creëert? We geven je enkele tips.

  • Wereldplantendag: 5 voordelen van een groendak

   Heb je geen tuintje maar denk je wel ecologisch? Een groendak -een dak bedekt met gras of planten- is een goede oplossing! Omdat zo’n groendak best wat voordelen heeft, sommen we ze even voor je op.

  • Deze kwaliteiten moet een echte topmakelaar hebben

  • 4 tips voor een trendy tuin: op bezoek bij atmosferiste Camille

   “Mijn tuin is mijn tweede leefruimte.” aldus Atmosferist Camille Claeyssens. Haar huis en tuin gaven eerder al kleur aan heel wat trendmagazines. Vandaag ontvangt ze ons in haar tuin in Yerseke, een groen paradijs waar ze maar al te graag gasten ontvangt.

  • Waarom je beter geen sigaret in een woning aansteekt

   Roken in een woning is niet het beste idee. En al zeker niet als je van plan bent om de woning te verhuren of te verkopen. Het brandgevaar is hoger, en dat is niet het enige nadeel.

 • Lifestyle

  • Wonen tussen de wolken: binnenkijken bij Hans Van Nuffel

   Regisseur en scenarist Hans Van Nuffel (35) vond een aantal jaar geleden zijn thuis hoog boven de wolken. Negen verdiepen hoog om precies te zijn. Het wijde uitzicht is een dagelijkse bron aan inspiratie. Wij gingen een kijkje nemen.

  • Van de stad terug naar het groen: Tim en Lena waagden de stap

   Lena (42) en Tim (44) besloten na tien jaar de stad achter zich te laten en terug te keren naar het groen. Ze kochten een oude hoeve, nabij Borgloon, die ze tot hun droomhuis verbouwden. Acht jaar en drie zonen later voelen ze zich meer dan ooit thuis in het glooiend landschap van de Limburgse fruitstreek. Wij gingen op bezoek.

  • Geef uw woning de glamour die het verdient - het héle jaar door

   Tijdens de eindejaarsdagen wordt uit haast elk huis of appartement het maximum gehaald. Kerstbomen en decoratie worden aangesleept, gezelligheid en feestelijkheid zijn troef. Maar waarom zou u uw woonst niet het hele jaar door de glamour bezorgen die het verdient? 4 handige tips, die uw levenskwaliteit verhogen én u bij een eventuele verkoop meerwaarde kunnen bezorgen.

  • Jungle fever: 4 grote najaartrends voor je interieur op een rij

   Vind jij straks je nieuwe thuis via era en wil je voor een nieuwe inrichting gaan? Of wil je je woonst nog een trendy facelift geven voor je gaat verkopen? ERA houdt voor jou een vinger aan de pols wat interieurtrends betreft. Dit najaar laten we ons inspireren door het amazonewoud.

  • Interieurtrend: maak van je huis een groene oase

   Planten brengen niet alleen leven in huis, maar ook vorm en kleur. Deze organische sculpturen zijn dan ook een onmisbaar element geworden in elk modern interieur. Van statement piece tot styling detail er geldt slechts één regel: more is more. Wij geven je groene tips-and-tricks mee!