• ERA Nieuws

  • ERA Barometer 2018 : Woningen goedkoper dan 10 jaar geleden

   Aartselaar, 18 januari 2018 - Vandaag presenteerde ERA Belgium, het grootste netwerk van vastgoedmakelaars in België, samen met de KU Leuven, de resultaten van een studie naar de prijsontwikkeling van woningen in 2017 en de voorgaande jaren. De studie toont aan wat vastgoedprofessionals al lang vermoeden; dat de gecorrigeerde prijzen van woningen helemaal niet zo hard zijn gestegen als soms wel wordt beweerd.

  • ERA Voordeelkaart

   ERA Belgium en Build for Life slaan de handen in elkaar.
   Build for Life is een platform met voordelen voor iedereen die gaat bouwen, verbouwen of verhuizen. Een initiatief van bouwinfo.be in samenwerking met vastgoedmakelaars, commerciële partners en architecten. Ook ERA Belgium maakt hier deel van uit en beloont voortaan haar klanten met deze voordeelkaart.

  • ERA motto

   Een huis verkopen aan de beste marktwaarde is vakwerk. Het vergt vertrouwen en service.

  • Verkopen met ERA door de ogen van een tevreden klant

  • De winnaars van de ERA Awards 2017 zijn gekend

   Heel wat leden uit ons netwerk, bestaande uit ERA-vastgoedmakelaars, hun medewerkers en partners, zakten zaterdag 20 januari af naar Tour & Taxis in Brussel voor de jaarlijks ERA Awards uitreiking. Traditiegetrouw werden heel wat awards uitgereikt aan makelaars die zich het afgelopen jaar lieten opmerken door hun bijzondere prestaties. De top 10 (gold) en top 20 (silver) onder alle Belgische ERA-kantoren werden bekend gemaakt, maar ook de ERA kantoren van wie hun diensten door hun klanten werden beloond met een Award of Excellence.

  • 5 vragen aan onze makelaars

   Maar liefst 97,70% van onze klanten zou ERA aanbevelen bij hun kennissen! Dat zijn er heel wat. Wil jij straks ook met één van onze makelaars in zee gaan? Dan wil je dit vast weten.

  • Word ERA makelaar en ervaar het ERA-effect!

   Een ERA makelaar kan zijn tijd efficienter invullen dan een onafhankelijke makelaar. Volgens managing director Pol Vanacker komt dat om verschillende redenen. “ERA Belgium heeft vooruitstrevende prospectiesoftware, biedt individuele begeleiding door ERA business consultants en professionele marketing ondersteuning. Daardoor kan je je als ERA makelaar focussen op wat echt belangrijk is: op een professionele manier panden verkopen van tevreden eigenaars, een droomwoning voor je klanten vinden en nog energie overhouden voor je familie en vrienden.”

  • Het ERA-effect door de ogen van een tevreden klant

  • ERA.BE

   De snelste weg in uw zoektocht naar een potentiële koper.
   De ERA website zet uw woning extra in de kijker. Met meer dan 20.000 bezoekers per dag is de kans groot dat u uw vastgoed snel verkoopt. Als verkoper vindt u er bovendien nuttige informatie en handige tools speciaal voor u. Zoals de Koperwachtzaal, waarmee u in enkele muisklikken weet hoeveel potentiële kopers in het ERA gegevensbestand hopen op een woning als de uwe.

 • Vastgoednieuws

  • Vraag het aan een expert: wat is een accordeonlening? En is het iets voor mij?

   Wie een lening aangaat voor onroerend goed kan ook voor een accordeonlening kiezen. Maar wat is dat nu juist? En hoe weet je of het de juiste keuze voor je is?

  • De woningpas: hét paspoort voor je huis

   Vanaf het voorjaar van 2018 krijgt iedere woning een woningpas. Dat is een gratis digitaal paspoort voor je huis. De hele administratieve mallemolen als je een woning (ver)koopt, (ver)huurt of renoveert vermindert daardoor een pak.

  • Gratis verzekering tegen inkomensverlies

   Wat veel kopers niet weten is dat de Vlaamse overheid gratis een verzekering gewaarborgd wonen ter beschikking stelt. Die verzekering voorziet in een dekking als u uw hypothecaire lening niet meer kan afbetalen wegens onvrijwillige werkloosheid of arbeidsongeschiktheid.

  • hoeveelkostmijnhuis.be

   Je hebt het huis van je dromen gevonden, maar kan je dat nu ook betalen? De aankoopprijs van een huis is één, maar al de bijkomende kosten, dat is nog een andere zaak.

  • Premiezoeker.be

   Maak optimaal gebruik van de premies die door de gemeente of het gewest worden aangeboden.

  • Fiscaliteit is geen monster onder je bed

   Koop jij straks je eerste woning? Dan schrikt het fiscale aspect jou misschien wat af.  Daarom ging ERA voor jou enkele cruciale vragen stellen aan een fiscaal adviseur.

  • Tot welke tendens leidt de hervorming van de registratierechten?

   Vanaf 1 juni 2018 vereenvoudigden de verkooprechten -ook wel registratierechten genoemd- in Vlaanderen. Het referentiepunt voor het tarief van die vroegere registratierechten is niet meer het verouderde KI, maar wél de aankoopprijs van de woning. Door de hervorming zitten aankoop-verkoopbeloftes in de lift. Het grote voordeel daarvan? De tijdsmarge.

  • Is de aanwezigheid van een rookmelder verplicht?

   Het aantal slachtoffers van woningbranden in ons land ligt heel wat hoger dan dat in bepaalde andere landen. Niet verwonderlijk gezien het feit dat nog steeds geen 50% van alle woningen in Vlaanderen over één of meerdere rookmelder(s) beschikt. Dit wil men tegen 2020 anders zien door de aanwezigheid van een rookmelder te verplichten. Geldt deze regeling ook voor jouw woning?

  • Wonen aan de kust zit in de lift

   De Belgische kust blijft aantrekken. Niet enkel dagjestoeristen willen de gezonde zeelucht opsnuiven. Steeds meer kustliefhebbers investeren in vastgoed aan de Belgische zee. Op drie jaar tijd werd er bijna een derde meer gekocht in de tien kustgemeenten.

  • Dit moet je weten als je een buitenverblijf wilt kopen

   Is de Belgische winter voor jou wat te lang? Wil je graag een tweede woning langs de Spaanse kust? Of zegt een vakantiehuisje in de Belgische Ardennen jou wel wat? Een buitenverblijf kopen is vaak een droom. Maar bezin even voor je begint, want er zijn ook valkuilen. Wij zetten een paar tips voor jou op een rij!

  • Luxevastgoed verkoopt dubbel zo snel

   Villa’s verkopen dubbel zo snel als vijf jaar geleden. Opvallend: vooral jonge gezinnen geven een miljoen euro of meer uit aan een luxewoning. Tweeverdieners met een drukke job zoeken ontspanning in hun huis.

  • Je huis verkopen? Hou dan rekening met deze 5 notariskosten

   Verkoop jij straks je huis? Dan zal de koper voor de registratierechten en een aantal notariskosten opdraaien. Maar als verkoper krijg je echter niet heel de verkoopsom op je rekening, want ook jij betaalt mee een deel van de notariskosten. Maar over welke kosten gaat het dan juist?

  • Bespaartips: welke (ver)bouwpremies kan je aanvragen?

   Wie bouwt of renoveert weet dat je vaak een grote som geld investeert. Maar gelukkig krijg je er wel een mooi stuk vastgoed voor in de plaats en bieden de overheid en netbeheerders verschillende steunmaatregelen aan. We maken je wegwijs door de premiejungle.

  • Open Monumentendag: ontdek de historische parels van ERA

   Open Monumentendag is het ideale moment om kennis te maken met de monumenten die ons Belgenland rijk is. Op 1 dag kan je verschillende historische woningen bezoeken. Wat nog leuker is? Erin wonen! Bij ERA kan je het hele jaar historische droompanden kopen.

  • Vraag het aan een expert: hoeveel btw betaal ik op de renovatie van mijn woning?

   Als je straks met een aannemer in een zee gaat om werken te laten uitvoeren dan kan de BTW op je factuur al eens variëren. Maar hoe komt dit nu juist? Advocaat Jan Roodhooft vertelt er meer over.

 • Tips & tricks

  • Investeren in een studentenkot als tweede eigendom?

   Investeren in een tweede eigendom is altijd een goed idee. Woningen behouden hun waarde en huurders betalen vaak de lening af. Heb je tieners die op kot gaan binnenkort? Overweeg dan om een studentenkot te kopen.

  • Je huis verluchten: goed voor jou en je huisdier

   Op 4 oktober gaat er speciale aandacht naar dieren wereldwijd. Dan is het Werelddierendag en krijgen onze huisdieren een extraatje. Als je jouw huisdier écht wil verwennen zorg je voor frisse lucht in huis. Met een goede verluchting trakteer je meteen dier en mens.

  • Zo geef je een frisse indruk aan potentiële kopers

   Verkoop jij straks ook je woning dankzij één van onze ERA vastgoedmakelaars? Fijn! Wij geven je graag deze tips & tricks mee om je huis snel een frisse make-over te geven. Want de eerste indruk is alles.

  • De 9 vragen die je best stelt als je een woning koopt

   Een huis of appartement kopen, dat is uiteraard niet hetzelfde als pakweg een brood kopen. Zo’n aankoop doe je liever weloverdacht. Maar waar let je best op als je een huis koopt? Stel deze vragen en bespaar jezelf een hoop ellende achteraf.

  • Duurzaam wonen: van tips tot cradle to cradle

   Duurzaam bouwen, verbouwen en wonen: je wordt met de term ‘duurzaam’ rond de oren geslagen. Maar hoe maak je een woning zo milieuvriendelijk mogelijk? En hoe zit het met het cradle-to-cradleprincipe, waardoor je materialen eindeloos kan hergebruiken?

  • Energiezuinig wonen: tips van architect Jonas Van Acker

   Energiezuinig wonen, je kan er niet langer om heen. Niet alleen om onze Planeet te sparen, maar ook je portefeuille vaart er wel bij. Niets dan voordelen dus. Maar hoe begin je eraan? Architect en Energie-expert Jonas Van Acker geeft tips.

  • Wat zijn de voor- en nadelen van convectoren, radiatoren en vloerverwarming?

   Een aangename temperatuur in huis is goed voor je humeur en je gezondheid. Maar wat is nu de beste optie voor jou: convectoren, vloerverwarming of toch radiatoren? We sommen de voor- en nadelen voor je op.

  • Zo pak je hypothecair lenen best aan

   Ben je van plan om een huis te kopen, bouwen of verbouwen? En ga je een hypothecaire lening aan? Sta dan ook al even stil bij hoe je dat laatste kan aanpakken.

  • Less is more: leven met minder spullen in huis

   Minder spullen in huis. Het is niet alleen een interieurtrend, het geeft ook rust en maakt je het leven makkelijker! En hoewel het heel eenvoudig lijkt, is het toch voor velen een uitdaging om rommelvrij door het leven te gaan. Wij geven je enkele handige tips & tricks!

  • Tips voor een stralende parketvloer

   Met de jaren krijgt een parketvloer heel wat te verduren. Er goed voor zorgen is dan ook geen luxe.
   Maar hoe zorg je ervoor dat je parket blijft stralen?

  • Wereldplantendag: 5 voordelen van een groendak

   Heb je geen tuintje maar denk je wel ecologisch? Een groendak -een dak bedekt met gras of planten- is een goede oplossing! Omdat zo’n groendak best wat voordelen heeft, sommen we ze even voor je op.

  • Met deze zes tips stelt verhuizen niets voor

  • Waarom je beter geen sigaret in een woning aansteekt

   Roken in een woning is niet het beste idee. En al zeker niet als je van plan bent om de woning te verhuren of te verkopen. Het brandgevaar is hoger, en dat is niet het enige nadeel.

  • De belgische woonidentiteit of waarom we niet graag verhuizen

   Weet waar een Belg woont, en je kent een groot deel van zijn of haar persoonlijkheid. Belgen zijn nog steeds honkvast en verhuizen niet graag. En als we verhuizen, is het vaak maar een wandeling verwijderd van de vorige verblijfplaats. 

  • Deal or no deal? Hier knappen kopers op af

   De eerste indruk kan een deal met potentiële kopers maken of kraken. En wat voor de ene slechts een detail is, is voor de ander onoverkomelijk. Maar wat zijn nu net die dingen waar kopers over vallen? En wat kan jij doen om je kans op een verkoop te verhogen? ERA ging op onderzoek uit en geeft je enkele nuttige tips mee die je kans op een verkoop verhogen.

  • Bescherm je leidingen tegen koning winter

   Ook jouw huis heeft last van winterkwaaltjes. Zo kunnen bij koudere temperaturen je leidingen bevriezen. Niet echt fijn en een loodgieter kost je gauw al wat geld. Maar je kan het ook voor zijn!
   Wij geven je 4 gouden tips.

  • Hou je huis tiptop in orde met deze kalender

   Een frisse geest krijg je in een goed onderhouden huis. Elke maand van het jaar valt er wel iets te gebeuren. Maar welke taak plan je wanneer? De ideale planning vind je hieronder.  

  • 9 tips die jou helpen bij de lenteschoonmaak

   Het weer begint stilaan te beteren, het ideale moment om uw huis klaar te maken voor de zomer. Voor sommigen is dit een hele klus en niet iedereen kijkt hier even hard naar uit. Wij verzamelden 9 tips die jou kunnen helpen:

  • Snel je huis verkopen tijdens de winter met deze 4 tips

   Je huis verkopen tijdens de lente of zomer gaat net iets makkelijker.
   Maar laat de winter je niet afschrikken, wij geven je 4 tips om ook tijdens dit seizoen je huis snel te verkopen!

  • 5 manieren om kindveilig met elektriciteit in huis om te springen

   Met kleine kindjes is het in huis altijd opletten geblazen. Zeker als er elektriciteit mee gepaard gaat. Voorkomen is beter dan genezen en daarom geven we je hulpmiddeltjes om veilig met elektriciteit om te gaan.

  • Zes fouten die je moet vermijden als je renoveert

   Renoveren vergt veel moeite en tijd. Bijgevolg is een goede voorbereiding dus zeker nodig. Zeker als je de volgende zes fouten absoluut wil vermijden tijdens je renovatie.

  • Is je buurman verplicht om zijn klimop te snoeien? Wij vroegen het aan een advocaat

   Is jouw buurman een chronische niet-snoeier? En neemt zijn klimop dra je hele tuin of gevel over? Dan kan je het een paar keer vriendelijk vragen, maar wat zijn jouw rechten als hij weigert de snoeien?

  • Wat je wel én niet mag doen als je je huis verkoopt

   Vandaag de dag is het ideaal om jouw huis te verkopen. De huizenmarkt is stabiel, met de online en offline reclamemogelijkheden van nu kan je de troeven van jouw woning extra in de verf zetten en onze ERA Open Huizen Dag is weer in het land, waarmee je je woning vrijblijvend kan openstellen aan kandidaat-kopers over het hele land. Toch is een blunder al snel gemaakt. Net omdat te vermijden, geven we jou 5 praktische tips mee over wat je wel en niet moet doen bij de verkoop van jouw huis.

  • Dikketruiendag: 6 februari 2018

   De jaarlijkse Dikketruiendag van het Departement Omgeving is een bekende symbolische actie. We doen een trui aan, zetten de verwarming een graadje lager en tonen dat we ons inzetten voor het klimaat.

  • 7 tips voor wie zijn of haar woning verkoopt in de zomer

   Verkoop je je woning deze zomer? Dan hebben we goed nieuws: potentiële kopers bezichtigen graag woningen als het goed weer is. In de zomer is het langer licht, dus speel zeker de troeven van je woning uit.

  • Hoe maak je je woning verkoopklaar?

   Iedereen heeft zo zijn eigen idee over prettig en gezellig wonen. Met hoeveel liefde je jouw woning ook hebt ingericht, een potentiële koper denkt er vaak anders over. Daarom krijg je van ons een handige checklist mee waarmee je jouw huis of appartement aantrekkelijker en vlotter verkoopbaar maakt.

  • 7 tips om je huis te laten baden in licht

   Meer licht in je huis geeft instant een gevoel van meer ruimte. Voor potentiële kopers staat lichtinval dan ook hoog op hun checklist als ze opzoek gaan naar een nieuwe woning. Maar hoe zorg jij voor meer lichtinval in je huis? Wij geven je 7 tips, die zelfs de donkerste kamers instant lichter maken!

  • Op vakantie? Wij geven 6 tips om je huis te beveiligen

   Ga je met vakantie? Een inbraak is snel gebeurd. Speel dus op veilig met deze 6 tips, zo kan je straks met een gerust hart vertrekken.

  • Waarom een thuisblijfvakantie best wel voordelen heeft?

   Staycations -vakanties in eigen land- winnen alsmaar meer aan populariteit. We hoeven niet allemaal meer zo nodig naar Bali of een andere verre bestemming te reizen. Een staycation heeft best wel wat troeven in petto.

  • Do’s en don’ts tijdens een huizenbezichtiging

   Op huizenjacht gaan kan heel plezierig zijn, zo ook op onze ERA Open Huizen Dag. Niet alleen kan je woningen bezoeken die jou het meest interesseren, maar kan je ook vrijblijvend vragen stellen aan de bewoners of makelaars die aanwezig zijn. Toch sommen we graag nog even enkele punten op waarmee je best rekening houdt tijdens zo’n huizenjacht.  

  • 5 renovatie beginnersfouten waar jij van kan leren

   Renoveren, de ene begint er al wat enthousiaster aan dan de ander. Maar je kan ook te enthousiast zijn. Wie niet aan zijn proefstuk toe is heeft waarschijnlijk al uit zijn fouten geleerd. Maar voor wie aan zijn proefstuk toe is zetten wij alvast even wat beginnersfouten op een rij. Kwestie van voorbereid te zijn.

  • Van huurder naar eigenaar: Jurgen zette de stap

   Jurgen (29) voelde zich al 7 jaar thuis in zijn appartement te Brussel. Maar dan kwam er plots een droomplek vrij, vlakbij hem. Het was liefde op het eerste gezicht en dus besloot Jurgen vrij snel om eigenaar te worden.

  • Wereldwaterdag: tips om thuis water te besparen

   Wereldwaterdag is het ideale moment om je waterverbruik in vraag te stellen. Water besparen kan je gemakkelijk én het is voordelig voor je portemonnee en het milieu. Nog meer goed nieuws? Je kan er vandaag nog aan beginnen. Met deze tips in huis kan je water besparen.

  • 4 tips voor een trendy tuin: op bezoek bij atmosferiste Camille

   “Mijn tuin is mijn tweede leefruimte.” aldus Atmosferist Camille Claeyssens. Haar huis en tuin gaven eerder al kleur aan heel wat trendmagazines. Vandaag ontvangt ze ons in haar tuin in Yerseke, een groen paradijs waar ze maar al te graag gasten ontvangt.

  • Waarom vloerverwarming in de badkamer een goed idee is (en 2 andere tips)

   Niets zo vervelend als in je nakie kou te lijden in de badkamer. Je ochtend start dan meteen in mineur. Hoe kan je ervoor zorgen dat je een perfect warme badkamer creëert? We geven je enkele tips.

  • Hoe kan je optimaal genieten van daglicht in je woning?

   Gemiddeld brengen we 90% van onze tijd binnenshuis door. Wist je ook dat voldoende daglicht positieve effecten op je lichaam en geest heeft? Denk dus goed na over hoe je dat natuurlijke licht genoeg in de woning kan brengen.

 • Lifestyle

  • Wonen tussen de wolken: binnenkijken bij Hans Van Nuffel

   Regisseur en scenarist Hans Van Nuffel (35) vond een aantal jaar geleden zijn thuis hoog boven de wolken. Negen verdiepen hoog om precies te zijn. Het wijde uitzicht is een dagelijkse bron aan inspiratie. Wij gingen een kijkje nemen.

  • Geef uw woning de glamour die het verdient - het héle jaar door

   Tijdens de eindejaarsdagen wordt uit haast elk huis of appartement het maximum gehaald. Kerstbomen en decoratie worden aangesleept, gezelligheid en feestelijkheid zijn troef. Maar waarom zou u uw woonst niet het hele jaar door de glamour bezorgen die het verdient? 4 handige tips, die uw levenskwaliteit verhogen én u bij een eventuele verkoop meerwaarde kunnen bezorgen.

  • Van de stad terug naar het groen: Tim en Lena waagden de stap

   Lena (42) en Tim (44) besloten na tien jaar de stad achter zich te laten en terug te keren naar het groen. Ze kochten een oude hoeve, nabij Borgloon, die ze tot hun droomhuis verbouwden. Acht jaar en drie zonen later voelen ze zich meer dan ooit thuis in het glooiend landschap van de Limburgse fruitstreek. Wij gingen op bezoek.

  • Dé slaapkamertrends van 2017 op een rij

   Heeft jouw slaapkamer nood aan een nieuwe inrichting, maar weet je niet hoe hieraan te beginnen? Deze vier trends kunnen jou een heel eind op weg helpen.

  • Wat je moet weten over samenhuizen

   Steeds meer mensen gaan samenhuizen. Onder een dak wonen met verschillende mensen - die niet per se familie zijn - groeit uit tot een echte trend. Deze sociale woonvorm heeft zowel voor- als nadelen.

  • Interieurtrend: maak van je huis een groene oase

   Planten brengen niet alleen leven in huis, maar ook vorm en kleur. Deze organische sculpturen zijn dan ook een onmisbaar element geworden in elk modern interieur. Van statement piece tot styling detail er geldt slechts één regel: more is more. Wij geven je groene tips-and-tricks mee!