Een ERA vastgoedmakelaar overloopt het verkopen stappenplan
Een ERA vastgoedmakelaar overloopt het verkopen stappenplan

Je woning verkopen: Het ultieme stappenplan

Je woning verkopen doe je niet elke dag en brengt vaak de nodige stress met zich mee. Deze verkoopgids heeft als doel je te informeren om zo de maximale prijs uit de verkoop van je huis of appartement te halen. Of je dat nu zelf doet, of via een makelaar.

Lees verder en ontdek het ultieme stappenplan om je woning te verkopen, met onder andere de voor- en nadelen van zelf verkopen versus verkopen via een makelaar. En wat is “uit de hand verkopen” nu precies?

Je krijgt unieke tips en strategieën om de maximale opbrengst te behalen en ook een overzicht van alle wettelijke verplichtingen en documenten indien je je woning zelf verkoopt.

Neem de tijd om deze gids boordevol verkooptips grondig door te nemen. Zie je door het bos de bomen niet meer? Je ERA makelaar helpt je graag verder.

De juiste stappen? Zo genomen.

A couple read the Open Houses Day newspaper together.

Stap 1: Eerst kopen of eerst verkopen?

Ga je verhuizen? Beslis dan eerst of je je nieuwe woning wil kopen vóór of na de verkoop van je huidige woonst. We zetten de voor- en nadelen even op een rij.

Stap 2: Wanneer verkoop ik het best mijn woning?

Bestaat er zoiets als ‘goede’ en ‘minder goede’ seizoenen om de verkoop van je woning te bespoedigen? Dat wordt vaak gezegd, maar klopt helemaal niet. Een professionele makelaar weet dat elk seizoen het juiste kan zijn, zolang de aanpak van de verkoop afgestemd is op het seizoen.

Een persoon geeft een sleutel met een ERA sleutelhanger door aan iemand anders.

STAP 3: Met of zonder makelaar verkopen?

Een woning verkopen kan je volledig zelf doen of je kan je laten ontzorgen door een makelaar. Je kan je woning ook openbaar of zelfs volledig online verkopen. Hieronder geven we je de belangrijkste voor- en nadelen van de verschillende opties.

Contacteer je ERA makelaar.

Stap 4: Bereid je woning voor

Vooraleer je foto’s maakt of potentiële kopers ontvangt, is het belangrijk je woning voor te bereiden om een zo goed mogelijke indruk te maken op de toekomstige eigenaars. In vaktermen noemt men dit ‘homestaging’.

Indsutriële interieurinrichting
ERA makelaar aan het werk

Stap 5: Hoe bepaal ik de waarde van mijn huis?

Hoeveel is je huis waard? Het belangrijkste element bij de verkoop van je woning is uiteraard de vraagprijs. Het is cruciaal om te starten met een correcte prijs. Je loopt namelijk heel wat risico’s wanneer je prijszetting niet accuraat is.

Stap 6: Welke verplichte documenten heb ik nodig?

Verkoop je je woning via een makelaar, dan zal de makelaar je ontzorgen van de meeste administratieve rompslomp. Verkoop je zelf je huis of appartement, dan zijn er wel wat documenten die je nodig hebt om je huis te kunnen verkopen.

In het overzicht hebben we ze allemaal voor je opgesomd. En zie je door de bomen het bos niet meer? Contacteer dan gerust de ERA makelaar in je buurt.

ERA makelaar berekent prijs

Stap 7: Hoe kan ik mijn woning promoten?

Indien je je woning verkoopt, is het van cruciaal belang om zoveel mogelijk potentiële kopers te bereiken op zoveel mogelijk verschillende kanalen. Hoe meer mensen je bereikt, hoe groter de kans namelijk dat de uiteindelijke verkoopprijs hoger zal uitvallen en je sneller zult verkopen.

Een persoon vult een goodiebag met ERA Open Huizen Dag materiaal.

Stap 8: Hoe kan ik bezoekers rondleiden in mijn woning?

Het is zover! Je promotie werpt zijn vruchten af. Het klinkt misschien wat eigenaardig, je kent je woning namelijk wel, maar oefen de rondleiding die je de potentiële kopers zal geven eerst even met een kritische vriend(in). Op deze manier kan je je voorbereiden op misschien wat moeilijkere vragen.

Rondleiding bezichtiging woning
Een koppel zit aan tafel met een ERA makelaar om te onderhandelen over de verkoopprijs.

Stap 9: Hoe onderhandel ik over de verkoopprijs?

De rondleidingen lopen vlot en de eerste kandidaat-kopers laten hun interesse blijken om de woning daadwerkelijk te kopen? Mooi zo! Tijd om te onderhandelen over de verkoopprijs.

Stap 10: Hoe maak ik de verkoop van mijn woning officieel?

De verkoop van je woning wordt officieel gemaakt in twee stappen. Eerst en vooral moet er een verkoopovereenkomst opgesteld en getekend worden. Daarna volgt de notariële akte via de notaris.

Cavafles ERA