Hogere Mijn Verbouwpremie en Vlaamse Sloop-en Heropbouwpremie verlengd

1 min.
(Ver)bouwen, Renovatie
ERA makelaar met vlog op werf

Om ervoor te zorgen dat de bouwsector niet stilvalt en de goede schwung van het renovatiebeleid niet komt stil te vallen, worden de verhoogde steunpercentages van de Mijn VerbouwPremie voor 65% van de Vlaamse gezinnen verlengd met één jaar tot en met 31 december 2024. Ook de bestaande Vlaamse premie voor sloop- en heropbouw wordt structureel verankerd.

Het gaat onder andere over de steun voor dak- en buitenmuurisolatie, werken aan vloeren, ramen en deuren, elektriciteit en sanitair. Normaal zouden de verhoogde steunpercentages ophouden op 1 januari 2024, maar dat zal dus niet het geval zijn. Het beschikbare budget wordt daarvoor in 2024 met 52 miljoen euro verhoogd naar ongeveer 340 miljoen euro. Dat is een gezamenlijke maatregel van ministers Demir en Diependaele.

“Het renovatiebeleid heeft nog nooit op zo’n hoge toeren gedraaid. Eind dit jaar zullen al 200.000 unieke aanvragen voor de eengemaakte Mijn VerbouwPremie ingediend zijn door de Vlamingen. Dat is dubbel zoveel als oorspronkelijk ingeschat. We gaan deze positieve tendens dan ook niet afremmen, dat zou nefast zijn voor onze alleenstaanden en gezinnen, maar ook voor de bouwsector”, aldus Demir. “De beste structurele investering in een lagere energiefactuur is en blijft renoveren en isoleren”.

Ook de verhoogde steun voor asbestverwijdering, in combinatie met isoleren of het leggen van zonnepanelen, wordt door Demir verlengd. Ook die maatregel liep normaal af op 1 januari 2024. “Want we hebben nog veel werk om Vlaanderen asbestveilig te maken”. 

Vlaamse sloop-en heropbouwpremie structureel verankerd

Tegelijk wordt ook de Vlaamse premie voor sloop- en heropbouw van 10.000 euro verlengd en zelfs structureel verankerd voor de komende jaren. De premie is complementair aan het verlaagde federale BTW-tarief, waarvan de toekomst op dit moment nog onduidelijk is.

Voor meer informatie kan je terecht op https://www.vlaanderen.be/premies-voor-renovatie/mijn-verbouwpremie of contacteer de ERA makelaar in je buurt.

Bron: CIB