Een woning verbouwen of renoveren? Zo begin je eraan.

2 min.
(Ver)bouwen, Renovatie, Tips en tricks
Volop aan het werken in de renovatie van jouw woning

Je huis renoveren is een spannende stap, of je nu volledig nieuw leven wil inblazen in verouderde ruimtes of gewoon enkele verbeteringen wil aanbrengen. Het kan allemaal overweldigend zijn als je niet weet waar te beginnen. Maar geen zorgen, we begeleiden je stap voor stap bij het opzetten van je renovatieplannen.

Droom groot, budgetteer slim

Voordat je ook maar een enkele muur neerhaalt, is het essentieel om je budget en je doelen te bepalen. Wat wil je bereiken met de renovatie? Wil je de waarde van je huis verhogen, extra ruimte creëren, energie-efficiëntie verbeteren of je woning een frisse uitstraling geven? Droom erop los, maar hou je budget wel met beide voeten op de grond. Het is namelijk van cruciaal belang om je prioriteiten vast te stellen en realistisch te zijn over wat je kunt bereiken met je beschikbare budget. Zet ook voldoende geld opzij voor onverwachte kosten.

Stel een tijdschema op

Een realistisch tijdschema is net zo belangrijk als het budget, want ‘time is money’. Afhankelijk van de omvang van de renovatie kan het enkele weken tot maanden duren. Zorg ervoor dat je begrijpt hoe lang de verschillende fasen van je renovatieproject duren en houd rekening met mogelijke vertragingen.

Doe je huiswerk

Onderzoek is de sleutel tot een succesvolle renovatie. Zoek naar de juiste partners om je te begeleiden in je renovatieproject. Weet dat je ERA makelaar je hierbij kan helpen en verzamel ideeën. Pinterest is in deze stap je beste vriend. Ook als je zelf bepaalde klussen wil uitvoeren, beschik je best over de juiste vaardigheden en materialen.

Werk met professionals

Hoewel je misschien geneigd bent om geld te besparen door alles zelf te doen, is het inhuren van professionals vaak de beste keuze. Een architect of ontwerper kan je helpen bij het maken van plannen en het visualiseren van je project, terwijl een aannemer de renovatie van begin tot eind kan beheren.

Vraag je premies aan

  • Renoveer je in Vlaanderen? Check dan zeker op welke renovatiepremies je recht hebt.
  • Renoveer je in Brussel? Check dan zeker op welke renovatiepremies je recht hebt.
  • Renoveer je in Wallonië? Check dan zeker op welke renovatiepremies je recht hebt.

Hou rekening met de nodige vergunningen

Afhankelijk van de aard en omvang van je renovatie heb je mogelijks vergunningen en toestemming nodig van je lokale instanties. Voordat je aan het werk begint, moet je zeker alle benodigde documenten hebben om mogelijke juridische problemen te voorkomen.

Begin met de uitvoering

Met je plannen, budget en professionals op hun plaats, is het tijd om met de renovatie te beginnen. Zorg ervoor dat je regelmatig communiceert met je aannemer en projectvoortgang bijhoudt. Wees flexibel, want er kunnen onverwachte uitdagingen opduiken.

Wil je alle kneepjes van het vak leren en je verbouwskills bovenhalen? Kijk dan elke dinsdag en donderdag om 20:35 uur naar Huis Gemaakt bij VTM en op VTM GO. De koppels gooien zich volledig in de renovatietest en ERA vastgoed.