Home | Blog | Béa Vandendael: “Snel beslissen is vaak nog niet snel genoeg”

Béa Vandendael: “Snel beslissen is vaak nog niet snel genoeg”

Het kan je niet ontgaan zijn: Play4 lanceert straks het vierde seizoen van Blind Gekocht. Daarin gaan zeven koppels op zoek naar hun ideale woning. Of beter: ERA makelaar Béa Vandendael mag dat in hun plaats – en met hun spaarcenten – doen. We kennen Béa uiteraard ook als makelaar bij ERA IMMPULS in Overijse. Daarom blikken we graag al even vooruit.

Dag Béa. De eerste en meest opvallende verandering in het vierde seizoen van Blind Gekocht is duidelijk: Jani Kazaltzis vervangt Kobe Ilsen als presentator.

Béa Vandendael: “Dat klopt, en hij doet dat uitstekend. In het begin vroeg ik mij nog af hoe dat precies zou lopen, maar het is echt op zijn lijf geschreven. Hij heeft me zelfs verrast. Jani heeft veel empathie en is heel erg betrokken en profesionneel. Daarnaast kan hij ook heel goed omgaan met emoties. Dat was ook nodig, want er komen dit seizoen heel veel emoties aan te pas. Ik heb echt een nieuwe kant van Jani leren kennen.”

Door de coronapandemie ontstond er een enorme rush op de vastgoedmarkt. Heb je dat nog steeds gemerkt tijdens de opnames ?

Béa Vandendael: “Ik werk in de eerste plaats als expert, maar in Blind Gekocht begeef ik me als kandidaat-koper op de markt. Ik kan je vertellen: de situatie is nog moeilijker geworden. Snel beslissen is vaak nog niet snel genoeg. Je bent eigenlijk bijna verplicht om je in te schrijven bij een makelaar en steeds top-of-mind te zijn bij hen. Indien je het geluk hebt om een huis te vinden, word je vaak nog overboden ook.

Daarnaast is het moeilijke voor mij dat ik niet in één regio zit te zoeken, maar over gans Vlaanderen. Ik kan dus niet overal tegelijk zijn en dat is soms wel frustrerend. Daarbovenop kan ik ook nooit snel besissen, want er is altijd overleg nodig met interieurarchitecten Kelly en Bart. ‘Is het haalbaar of niet?’

Een nieuw gegeven dit jaar is dat de prijs voor bouwmaterialen en interieurartikelen enorm is gestegen. Door de duurdere materialen was het ook voor Kelly en Bart moeilijk om een inschatting te maken. Eigenlijk zou ik de woningen goedkoper gekocht moeten hebben, zodat zij meer budget hadden voor de inrichting en afwerking. Dat was onmogelijk, integendeel. Je kan je dus voorstellen hoe moeilijk het was.

Lukt het dan om een woning te vinden tegen een aanvaardbare prijs?

Béa Vandendael: “Sommige mensen die deelnemen aan het programma zijn echt radeloos, maar er zijn nog altijd mensen die gewoonweg te veel eisen stellen. Bij de mensen die te veel eisen stellen, komt de realiteit hard aan. Je moet die droom echt gaan doorprikken.”

Een rush op de markt, veel eisen en nog eens duurdere bouwmaterialen. Hoe kan ik als kandidaat-koper mijn kansen op de vastgoedmarkt vergroten?

Béa Vandendael: “Vandaag de dag moet je je plaatselijke makelaar bijna gaan stalken. Het is niet meer voldoende om gewoon de websites af te schuimen. Je moet je vastgoedexpert echt regelmatig contacteren. Als je koopklaar bent, mag je niet meer loslaten. In het ideale scenario ben je er bijna 24 op 24 mee bezig. Ik raad je ook aan om met een makelaar te werken, want die heeft dankzij zijn expertise en connecties toch meer kans op succes. In het andere geval moet je zelf aan alle deuren gaan aanbellen, maar dat is nog intensiever (lacht).”

Wat mogen we verwachten van Blind Gekocht dit seizoen?

Béa Vandendael: “We hebben onszelf weer overtroffen, al zeg ik het zelf. Het gaat echt top zijn. Ik denk al twee jaar: ‘Hoe gaan we dat nu weer doen?’ De kandidaten worden elk jaar veeleisender en dat maakt de uitdaging groter. Dit jaar is er bijvoorbeeld een koppel met een budget van één miljoen euro. Iedereen denkt dan: ‘Eén miljoen? Dan vind je toch je droomhuis’, maar de eisen liggen natuurlijk in dezelfde lijn. Ik vraag me al af, als er een vijfde seizoen komt, of de eisen dan ook weer hoger zouden liggen. Dat lijkt me onwaarschijnlijk, maar ik sluit niks uit.”

Tot slot: de afgelopen weken konden we op Play5 kijken naar ‘Blind Gekocht: Jaren Later’. Hoe kijk je daar op terug?

Béa Vandendael: “Ik ben echt trots op het parcours dat we al afgelegd hebben. Het was heel leuk om te zien hoe het met de kandidaten gaat. Op twee uitzonderingen na is iedereen blijven wonen. Dat vind ik super. Bij de twee die toch opnieuw verhuisd zijn, was er ook een geldige reden om dat te doen. Toch hebben we daar een springplank kunnen bieden om hun echte droom waar te maken. Ook het feit dat de deelnemers aangeven dat de woning voor hen een nieuwe start was, doet me beseffen wat we eigenlijk gedaan hebben. Ik krijg daar echt kippenvel van.”

En nu is het tijd om weer nieuwe dromen waar te maken…

Béa Vandendael: Dat is zeker de bedoeling. Ik zou zeggen: zeker kijken!

 

Het vierde seizoen van Blind Gekocht is te zien vanaf donderdag 31 maart om 20.40 uur op Play4.

Is dit pand niet iets voor jou?