7 tips voor bezichtigingen tijdens de ERA Open Huizen Dag

5 min.
Kopen, Tips en tricks
OHD krant

Ben je op zoek naar een nieuwe thuis? Een plaats waar je jezelf thuis voelt en volledig tot rust kan komen? Dan is onze ERA Open Huizen Dag vast iets voor jou. Zo kan je een hele dag vrijblijvend huizen en appartementen bezoeken en vergelijken doorheen België. Onze ERA makelaars geven je een professionele rondleiding en beantwoorden graag al je vragen.

Een video over het bezoeken van panden tijdens een ERA Open Huizen Dag.

Maar hoe bereid je je hier nu op voor? Wij geven je 7 tips waaraan je best aandacht besteedt als je woningen gaat bezichtigen. 

De volgende ERA Open Huizen Dag staat gepland op 16 maart. Wees voorbereid en volg ERA op sociale media en op ERA.BE. Ontdek het aanbod van alle deelnemende woningen en hun bezoekuren in de weken voor de ERA Open Huizen Dag, zodat je georganiseerd de route voor je eigen huizenjacht kan voorbereiden. Maak ook zeker een ERA Zoekopdracht aan, zodat je als eerste op de hoogte wordt gehouden wanneer er een woning op de markt komt die voldoet aan je zoekcriteria.

1. Maak een planning

Op onze ERA Open Huizen Dag stellen verkopers over het hele land hun woning open, waardoor je allicht niet de tijd hebt om elk pand te bezoeken. Denk dus goed na over welke (soort) woningen je die dag wil bezichtigen en stel prioriteiten.

 • Ligt jouw voorkeur bij een te renoveren huis of een instapklare woning?
 • Is een garage optioneel voor jou of een vereiste?
 • Hoeveel slaapkamers zijn er nodig?
 • Verkies je het stadsleven boven het platteland of omgekeerd? 

Afhankelijk van je antwoord op deze vragen, kan je al aardig wat huizen van je lijstje schrappen. Op die manier houd je enkel jouw favoriete panden over. Nadat je jouw favoriete woningen hebt gekozen, kan je best de bezoekuren checken op ERA.BE om op een efficiënte en overzichtelijke manier jouw route te plannen. Let zeker ook op de reistijd tussen de verschillende woningen. Zo kan je beter bepalen in welke volgorde je de bezoeken best kan doen.

Extra tip: Tot zelfs de week van het event worden dagelijks nieuwe woningen toegevoegd die opengesteld worden tijdens de ERA Open Huizen Dag. Check dus zeker vooraf het aanbod en de bijhorende bezoekuren!

2. Spendeer je tijd optimaal

De bezichtigingen zijn dan wel volledig vrijblijvend, toch heeft het geen zin om tijd te verspillen. Zo is het heel belangrijk dat je op voorhand weet wat je wil of nodig hebt en wat niet. Maak dus op voorhand een lijstje met al de zaken die voor jou van belang zijn in je toekomstige woning. Lijst eventueel ook de vragen op die je graag wil stellen aan de verkopers of de makelaar. Gaat je voorkeur bijvoorbeeld naar een appartement en ben je een dierenvriend, dan is het goed om te weten of jouw trouwe viervoeter er wel toegelaten is. Heb je vragen over de EPC-waarde of wil je weten hoe de staat is van de sanitaire voorzieningen en/of de aanwezige keukenapparatuur? Wil je meer informatie over de ERA Comfort Garantie en of deze woning hiervoor in aanmerking komt? Je ERA makelaar beantwoordt graag al je vragen.

Lijkt het huis of appartement tijdens de bezichtiging toch niet jouw ding te zijn? Geef dit dan op een vriendelijke manier aan en rijd door naar het volgende adres. Via onze mobiele website kan je ook op de dag zelf alle details terug vinden rond de openingsuren en locaties van de panden die je wil bezoeken.

Extra tip: Vraag zeker ook naar de ERA Comfort Garantie waarmee bijvoorbeeld de goede werking van de vaste mechanische installaties wordt gedekt.

3. Weet wat je financieel aan kan

Je budget is een van de belangrijkste gegevens als je een woning gaat aankopen. Huizen of appartementen met een vraagprijs ruim boven het budget kan je dus beter niet bezoeken. Er zijn immers heel wat financiële aspecten waarmee je mogelijks rekening moet houden naast de gevraagde prijs van de woning, zoals:

 • je hypothecair krediet (te vergelijken via hypotheek.winkel, immothekerfinotheker of spaargids.be)
 • aanschafkosten zoals notaris- en aktekosten (te berekenen via notaris.be)
 • herfinancieringskosten van je huidige hypotheek (te berekenen via hoeveelkostmijnhuis.be)
 • BTW
 • extra aankoopkosten voor het inschakelen van experten
 • aansluitkosten
 • renovatiekosten

Stel voldoende vragen maar weet dat andere kandidaten sneller kunnen beslissen of misschien al een bod hebben uitgebracht. Weet dus goed wat je middelen zijn, wat echte ‘must haves’ zijn en wat toch eerder ‘nice to haves’ zijn. Denk na of je alle info bij de hand zou hebben om direct na je bezoek een bod te kunnen uitbrengen, want sommige woningen worden met een ‘vanaf prijs’ aangeboden.

4. Draag comfortabele kledij en schoenen

Allicht staan er heel wat huizen op je lijstje. Je gaat dus veel wandelen, door veel kamers lopen en heel wat trappen op en neer gaan. Verken ook de omgeving, ligging, positie ten opzichte van winkels, scholen, centra. Faciliteiten voor kinderen of ouderen. Zelfs de oriëntatie is een belangrijk element. Zuidkant of niet, het maakt soms veel verschil. Draag dus makkelijke kleding en schoenen om de dag beter door te komen.

Extra tip: Op de ERA website staat bij elk pand de nodige informatie over de buurt, en meteen ook enkele technische en juridische details. Vraag daar zeker naar bij de ERA makelaar, die altijd thuis is in de omgeving en voor elke woning een Vergelijkende Marktanalyse heeft gemaakt.

5. Leer de ERA makelaar kennen

Bij het overwegen van een nieuwe dokter of advocaat heb je vaak niet de kans om ze in hun element te zien totdat je hebt besloten om met hen te werken. Dat is niet altijd het geval voor je makelaar: je kan tijdens de ERA Open Huizen Dag makkelijk je toekomstige makelaar beter leren kennen. Aarzel dus niet om vragen te stellen en kennis te maken. Zo krijg je een goede indruk van hoe hij of zij je zou kunnen vertegenwoordigen.

Extra tip: In de zomer namen 10 ERA makelaars je mee om een kijkje te nemen in hun werk- én privéleven met de nieuwe Play4-docureeks Topmakelaars. Wat doet een makelaar precies? Hoe sluit je de perfecte deal? En wat houdt hen bezig naast het werk? De uitzendingen gemist? Leer hier onze Topmakelaars kennen!

6. Geniet ervan!

Huizen en appartementen bezoeken hoeft niet per se zwaar of lastig te zijn. Snuister rustig door het pandenaanbod en apprecieer alle extra kennis die je opdoet. Niets bereidt je beter voor op het aankopen van je eigen plek dan het bezoeken en vergelijken van talrijke beschikbare panden, en dit op één dag.

7. Laat achteraf iets weten

Ben je tijdens onze ERA Open Huizen Dag oprecht geïnteresseerd in een bepaald pand of juist helemaal niet meer? Laat dit zeker weten! Onze makelaars stellen bij onze ERA Open Huizen Dagen immers vaak vast dat potentiële kopers net iets langer aarzelen of hopen op een lagere prijs, waardoor andere geïnteresseerden de woning net vóór hun neus wegkapen.

Extra tip: Heb je dus het (bijna) perfecte pand gevonden dat binnen jouw budget ligt, dan is het beter niet al te lang te twijfelen en je ERA makelaar te contacteren. Zo weet iedereen waaraan hij zich kan verwachten.