Dit moet je weten voor je een woning koopt

3 min.
Kopen, Televisie, Tips en tricks
Topmakelaar Dikra lacht naar de camera.

De grootste gekte lijkt voorbij, maar er is nog steeds een rush op de Belgische vastgoedmarkt. Heel wat makelaars organiseren daarom bezoekdagen. Op één dag bezoeken heel wat mensen een woning, waarbij de ‘snelle beslissers’ vaak aan het langste eind trekken. Wat als dit je droomwoning is? Hoe kan je sneller beslissen? En hoe zorg je ervoor dat je geen spijt hebt wanneer je bod toch niet aanvaard wordt? Topmakelaar Dikra El Bacha (30) geeft je vijf cruciale tips.

Bepaal wat je zoekt

Dikra: “Zoek je een huis met een grote tuin, een knus appartement of is bouwen meer iets voor jou? Praat erover met je partner, ouders, kinderen, maar ook met je ERA makelaar. Waarom wil je graag een eigendom kopen? Ben je op zoek naar een eerste stekje met je lief? Kijk je uit naar een ruimere gezinswoning om je kinderdroom waar te maken? Of wil je net iets compacter gaan wonen omdat je huidige woning te veel onderhoud vraagt? Wil je graag zelf de handen uit de mouwen steken of zoek je een instapklaar en energiezuinig pand? En minstens even belangrijk: in welke regio wil je graag wonen?  

Weet wat je budget is

Dikra: “Naast het ‘willen’, is er natuurlijk ook het ‘kunnen’. Weet dus wat je financiële mogelijkheden zijn voordat je aan je zoektocht naar een woning begint. Als je vooraf weet hoeveel je kunt lenen, kun je gericht zoeken naar de ideale woning binnen jouw budget. Dit voorkomt teleurstellingen achteraf en onnodig zware hypotheeklasten.”

Houd rekening met bijkomende kosten

Dikra: “Naast de prijs die je betaalt voor de woning zijn er nog een aantal extra kosten waar je zeker rekening mee moet houden. Denk maar aan de registratierechten, een belasting die je moet betalen op elke bouwgrond of woning die je koopt. De kostprijs varieert naargelang de ligging van je woonst in Vlaanderen, Brussel of Wallonië. In Vlaanderen bedraagt dit sinds 1 januari 2022 3% (voordien 6%) bij je eerste woning en 12% (voordien 10%) vanaf een tweede eigendom. Bij nieuwbouw betaal je dan weer 12% registratierechten op de bouwgrond en 6 of 21% btw op de constructie. Wil je meer info over welk tarief van toepassing is voor jou? Contacteer je ERA makelaar.

Wees op de hoogte van de huidige wetgeving(en)

Dikra: “Bestaande woningen hebben vaak heel wat troeven en potentieel. Toch is het belangrijk om op voorhand een goede inschatting te kunnen maken van de kosten die verbonden zijn aan eventuele werken. Die inschatting zal misschien impact hebben op jouw bod in een volgende fase.”

“Zo wordt het steeds belangrijker om een goede EPC-score te hebben. Een laag verbruik is dan ook goed voor het milieu én voor je energiefactuur. Toch is het belangrijk om te weten dat het ook heel wat geld kan kosten om een laag EPC te bekomen. Vraag dus zeker wat de huidige EPC-score is, hoe oud de verwarmingsketel is en in welke staat het sanitair zich bevindt. En niet te vergeten: welke isolatiematerialen zijn er gebruikt en wat moet er gebeuren om aan de doelstellingen van 2050 te voldoen?”

“Bovendien kom je bij veel renovatiewerken in aanmerking voor een premie. Vaak moeten bepaalde aanpassingen wel gebeuren binnen een bepaalde termijn na de akte. Zo ben je verplicht om binnen de 18 maanden na de akte de elektriciteit in orde te brengen, mocht dit niet het geval zijn. Ook hier helpt je ERA makelaar je graag mee verder. Zo vraag ik steeds een offerte op zodat je als kandidaat-koper alvast een idee hebt van deze kosten.”

Bepaal wat het huis voor jou waard is

Dikra: “Wanneer je een woning bezoekt, neem dan na de rondleiding even de tijd met de makelaar om te bespreken hoeveel de woning voor jou waard is. Is er veel interesse? Hoeveel voorschot moet er betaald worden? Hoe graag wil je deze woning kopen? Vul je bod in en wees niet teleurgesteld als het toch niet voor jou is. Jij hebt geboden wat het voor jou waard is. Doe waar jij je goed bij voelt!”

Wil je als eerste op de hoogte blijven van nieuwe panden in je buurt?

“Je krijgt van ons steeds het nieuwste aanbod, dat aan je zoekcriteria voldoet, via e-mail toegestuurd. Zo kan je de volgende keer ongetwijfeld wel sneller beslissen”, aldus Topmakelaar Dikra.