Topmakelaars Dorine en Matthew geven je vijf redenen waarom je moet investeren in een tweede verblijf aan de kust

3 min.
Investeren, Televisie
Topmakelaars Dorine en Matthew lachen naar de camera terwijl ze rug tegen rug in de zon staan.

Het begrip ‘staycation’ zullen we voor altijd linken aan de coronapandemie. In die periode was er een echte boom in de verkoop van tweede verblijven aan de Belgische kust. Intussen kunnen en mogen we terug reizen naar het buitenland. Is een tweede verblijf dan nog wel interessant? Absoluut! Topmakelaars Dorine (62) en Matthew (22) leggen uit waarom.

Waarom investeren in een tweede verblijf aan de kust?

Hieronder geven topmakelaars Dorine en Matthew 5 redenen om in een tweede verblijf aan de kust te investeren.

Goedkope vakantie dicht bij huis

Dorine: “Kijk naar de lockdownperiode. Wie eigenaar was van een tweede verblijf aan de kust, mocht genieten van het vakantiegevoel. De rest werd verplicht om dezelfde wandeling in dezelfde straten steeds opnieuw te doen. Dankzij die periode beseffen we nu dat de kust eigenlijk helemaal niet zo ver is. Zeker als je het vergelijkt met een verblijf in het zuiden. Je hoeft geen vliegtuig te nemen en kan last-minute beslissen. Bovendien kom je aan in een woning of appartement dat volledig is ingericht volgens jouw smaak. Zalig, toch?”

Thuiswerken aan de kust

Matthew: “En dat niet alleen. We zien sinds de pandemie en de opkomst van het thuiswerken dat steeds meer mensen al op donderdagavond naar de kust komen. Op vrijdag werken ze dan vanop afstand, in hun tweede verblijf. Na de werkdag kunnen ze het weekend meteen goed starten. Tijdens de avondspits op vrijdag nog filerijden, is dus ook niet meer nodig.”

Familie-uitstap met kinderen en/of kleinkinderen

Dorine: “Verder zien we ook dat een tweede verblijf aan de kust niet alleen door de eigenaar(s), maar ook door de dichte familie benut wordt. Zo genieten ook de kinderen en eventueel kleinkinderen mee van het appartement of huisje aan de kust. Vaak blijven deze eigendommen ook verschillende generaties in dezelfde familie, want het wekt heel wat nostalgie en mooie herinneringen op.”

Een slimme investering

Matthew: “Daarnaast is ook het financiële plaatje niet onbelangrijk. Onze Belgische kust is beperkt in lengte, heeft vier havens en een deel natuurgebied. Wie vandaag een appartement met zicht op zee of de duinen heeft, doet nog altijd een gouden zaak. De prijzen voor dit soort vastgoed blijven stijgen, want de vraag is groter dan het aanbod.”

Opbrengsteigendom via vakantieverhuur

Dorine: “En kies je ervoor om tijdens bepaalde periodes je pand te verhuren, dan kan je flink profijt doen. Wanneer je een degelijk appartement voor 6 tot 8 weken verhuurt, betalen de huurders je kosten voor het volledige jaar. Je onroerende voorheffing, syndic en tweedeverblijfstaks zijn dan helemaal vereffend.”

ERA strandstoel op het strand.

Wil je weten welk rendement een appartement of woning aan de kust oplevert?

Dankzij de samenwerking tussen ERA en Investr kan je dat in enkele muisklikken thuis al berekenen. Uiteraard helpt ook je ERA makelaar je graag verder met al je vragen.