Welkom in Nieuwpoort

Ganzenpoort-vastgoed-nieuwpoort-eraservimo

Nieuwpoort en omgeving

Gelegen tussen Middelkerke en Koksijde behelst de stad ook de dorpjes Sint-Joris en Ramskapelle.

Via de E40 (Oostende/Brugge – Brussel) vlot bereikbaar via de rechtstreekse afrit ‘Nieuwpoort’. De kusttram heeft ook meerdere haltes in Nieuwpoort. Met de trein spoor je tot in station Oostende of station De Panne en dan reis je via de kusttram snel tot in Nieuwpoort. Ook met de boot bereikbaar.

Wist je dat in Nieuwpoort de rivier de IJzer via de “Ganzepoot” uitmondt in de Noordzee? De naam verwijst naar de vorm van het sluizencomplex. Diverse waterwegen komen daar bijeen. Naast de IJzer zijn dat het Kanaal Nieuwpoort-Duinkerke, de Noordvaart, en het Kanaal Plassendale-Nieuwpoort. De rechteroever van de IJzermonding is een natuurreservaat. De mix van zoet en zout water zorgt voor een uniek ecologisch evenwicht, met ontelbaar veel leven.

Door haar strategische ligging aan de monding van de IJzer, werd Nieuwpoort in de loop van de geschiedenis meerdere malen verwoest maar ook altijd weer heropgebouwd. Leer meer over de onderwaterzetting tijdens Wereldoorlog I aan het Westfront. In het bezoekerscentrum pal onder het terras van het Albert I monument (herinnering aan alle slachtoffers van WO I) ontdek je een boeiende tentoonstelling.

De binnenstad met haar middeleeuwse architectuur (Stadshalle met 35m hoge belfort) is zeker een bezoekje waard. Het huidige stadhuis werd in 1922 gebouwd op het Marktplein, in Vlaamse renaissancestijl. Nieuwpoort-stad biedt heel wat gerenommeerde (vis)restaurants, hippe ontbijt- en eethuisjes, wekelijks is er op vrijdag een gezellige markt.

Een wandeling of fietstocht langs de promenade is er ontspannend. Start aan de vismijn, wandel of fiets langs de Kaai richting strand en zee en stop halverwege aan de uitkijktoren voor het prachtige uitzicht. Of bedwing er de indrukwekkende Ooster– en Westerstaketsels en snuif er de zilte zeelucht op.

Nieuwpoort-bad is een walhalla voor shoppers, heel wat luxueuze kledingzaken hebben er een vestiging. Op de Zeedijk pronkt een kunstwerk (reuzenschildpad met ruitende piloot) van Jan Fabre – Searching for Utopia

Leuk weetje…  Jan Turpin is de bekendste inwoner van Nieuwpoort. Hij is 11,4 m hoog, weegt 700 kg en wordt door 24 personen gedragen. Hij is de grootste gedragen reus van Europa.

waardebepaling-immo-nieuwpoort-eraservimo
nieuwpoort-jachthaven-eraservimo-investereninvastgoed

Aantrekkelijk voor jong en oud

Net als alle andere kustgemeenten heeft Nieuwpoort een bijzondere aantrekkingskracht op senioren. Het is er rustig en ontspannen toeven buiten de vakanties.

Maar er is voor elk wat wils, in de vakantieperiodes en weekends organiseert Nieuwpoort ook heel wat evenementen: Heksenstoet, Open Monumentendag, Vlaanderen zingt, Nieuwpoort International Youth Regatta, Landbouwfeest, Boulev’Art, vuurwerk, Storms’ Harbour Rally, Sint-Bernardusfeesten, kerstmarkt, winterprogramma (Vrolijk Nieuwpoort),…  Het centrum Ysara en City bieden een waaier aan culturele optredens.

Qua activiteit en sportiviteit ook geen gebrek. Van kleuterschool tot secundair onderwijs, van jeugdbeweging tot academie, … Nieuwpoort heeft het! Er is ook een sporthal en zwembad.

Watersportliefhebbers kunnen hier alle kanten op. De  havengeul is de perfecte plaats om de zee te verkennen. Daarnaast is er het ‘spaarbekken’ voor de stille watersporten. En de grootste troef blijft uiteraard…. het strand!

TOT SLOT, voor iedereen met vastgoedplannen:

Vooraleer je werken overweegt aan, in of rond jouw woning moet je je goed informeren bij het gemeentebestuur op de dienst stedenbouw en ruimtelijke ordening. Check ook zeker of je geen recht heb op premies of tegemoetkomingen!