Bree

Historisch Bree vrijthof stadhuis

Het centrum - Historisch erfgoed

In 2016 gaven ze het startschot voor de heririchting van deze stad. Het centrum kreeg een nieuw jasje en wat voor één! Ruimte voor voetgangers, voorrang voor fietsers, speeltoestellen voor de allerkleinsten, bankjes om zorgeloos van het zonnetje te genieten, voldoende parkeerruimte: het is echt heerlijk vertoeven in deze historische stad.

En historie schuilt in Bree achter elke hoek! In de late middeleeuwen was Bree een versterkte stad met een gracht, een omwalling en 4 stadspoorten. De gracht en de wallen, opgedoekt in 1870, bevonden zich op de plaats van de huidige kleine ring. De poorten dragen tot op vandaag nog steeds hun middeleeuwse benaming: de Gerdingerpoort, de Nieuwstadpoort, de Kloosterpoort en de Opitterpoort.

Het stadhuis van Bree, gelegen op het Vrijthof, is een voormalig Augustijnenklooster (1659) dat volledig werd gerenoveerd en gerestaureerd. Het is een pareltje van moderne tecknieken, gecombineerd met respect voor het historisch karakter van het gebouw.

Smakelijk eten Bree afbeelding foodtruck

Smakelijk Bree

Trendy boetieks, hippe winkels, sfeervolle cafés en eetgelegendheden? Bree heeft het allemaal!

Ben je op zoek naar een uniek stofje, een prachtig designmeubel, een nieuwe outfit of een heuse vitaminekuur? WIl je je liever onder handen laten nemen door een barbier, kapper of schoonheidsspecialiste? Verwen jezelf of je reisgezelschap met een heerlijk streekbier, een plezante workshop of ambachtelijk ijs en chocolade.

Bree bruist feestelijk vrijthof

Bree bruist!

Groot en oud genieten in Bree van een brede waaier aan evenementen: de wekelijkse vrijdagmarkt, Lichtstoet, City Run, Olé Congé, Bree live, Sinterklaasmarkt, Halloweenspektakel, ...

Kinderen kunnen in Bree genieten van speciaal-voor-hen-georganiseerde evenementen of kindvriendelijke theatervoorstellingen in cultuurcentrum De Zeepziederij. Fiets of wandel van speelplek naar speelplek door Beek of laat je gaan in een van de speeltuinen: Sport en Speelpark de boneput, Kasteelpark Itterdal, Recreatieoord Kempenheuvel, ...

Natuur Bree wandelen fietsen paarden

Wandelen, fietsen of paardrijden? Aan u de keuze!

Ontdek de stilt, zoek sporen tijdens een wandeltocht in de uitgestrekte natuur van de vele bossen en parken.

Hou je meer van fietsen in een prachtig landschap? In totaal beschikt limburg over maar lieft 2000 km aan knooppuntroutes. Dit netwerk wordt goed onderhouden, is meestal autovrij en wordt duideiljk bewegwijzerd. Zelfs mountainbikers komen hier aan hun trekken: de Duinengordel beschikt over een nieuw mountainbiknetwerk met 2 lussen van telkens 20 km.

In stap, galop of draf? Kilometers bewegwijzerde ruiter- en menroutes langs duinen en vennen, langs wassende akkers of door heide en sfeervolle bossen bekoren paard en ruiter. Vele paden zijn zalig onverhard en het newetwerk sluit naadloos aan op de Nederlandse ruiterpaden.