Hoe laat ik mijn woonkamer groter lijken?

2 min.
Lifestyle, Tips en tricks
Modern interieur woning

Sta je wel eens in je woonkamer en verlang je naar een ruimtelijker gevoel? Of het nu gaat om een gezellig appartement of een knus huis, de grootte van je woonkamer kan een aanzienlijke invloed hebben op je woongenot. Gelukkig zijn er slimme ontwerp- en decoratietechnieken die je kunt toepassen om de illusie van meer ruimte te creëren, zelfs in de meest beperkte leefruimtes.

Keep it light

Hoe donkerder je kleurkeuze, hoe meer licht er wordt geabsorbeerd en hoe kleiner je woonkamer lijkt. Glas, metaal en lichte (hout)tinten zijn dus een must, want die weerkaatsen het licht. Hierbij is het van cruciaal belang dat je woonkamer goed verlicht wordt, zowel met natuurlijk daglicht als verlichting. Zo vermijd je schaduwhoekjes in je woonkamer. Ook ton-sur-ton, dezelfde kleur in verschillende tinten, is een goed idee. Als je meubels en muren één worden, lijkt je woonkamer vanzelf groter.

Ga de hoogte in

In een kleinere woonkamer is het belangrijk om de ruimte optimaal te benutten. Denk hierbij aan hoge wandkasten. Op deze manier kan je veel spullen kwijt en bespaar je tegelijkertijd ruimte op de grond.

Houd je vloer zichtbaar

Wanneer je vloer zo veel mogelijk zichtbaar blijft, creëer je optisch een ruimtelijk effect. Hierbij kan je bijvoorbeeld kiezen voor een tv-meubel aan de muur of een tv-meubel op pootjes.

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand

Spiegels vergroten je woonkamer. En hoe groter de spiegel, hoe groter het effect. Dankzij het grote aanbod aan spiegels in verschillende vormen en stijlen vind je snel de ideale spiegel die in je interieur past. Maar hoe positioneer je deze het best? Wel, plaats de spiegel in de richting van de open ruimte of tegenover een raam. Zo wordt het buitenzicht en daglicht gereflecteerd.

Ga voor groot

In een kleinere woonkamer doet een grote zetel het heel goed. Klinkt gek, hé? Door veel kleine meubels te combineren, gaat je woonkamer sneller chaotisch ogen, terwijl een groot statement piece rust en dus ruimte creëert.

Ben je benieuwd hoe de kandidaten bij Huis Gemaakt hun woonkamer aanpakken? Kijk dan elke dinsdag en donderdag om 20:35 uur naar Huis Gemaakt bij VTM en op VTM GO. ERA vastgoedexperte Béa geeft hierbij handige tips!