Home | Blog | Het leven na de lockdown: to buy or not to buy?

Het leven na de lockdown: to buy or not to buy?

Nu de 'lockdown light' voorbij is, zijn niet alleen de wensen van de Vlaamse huizenjagers veranderd, maar stellen sommigen zich ook de vraag of het nog wel het juiste moment is om een huis te (ver)kopen. 

Ben je nu nog steeds van plan het komende jaar een woning te kopen?

Volgens onze ERA Vastgoedenquête bij 2.000 Vlaamse huizenjagers heeft 14 procent zijn zoektocht naar het perfecte pand nu gestaakt. Een van de verklarende factoren zou de onzekerheid over de vastgoedprijzen zijn, dat geeft één op de drie aan (32 procent).

“Maar momenteel merken we daar in onze ERA kantoren eigenlijk nog niets van, omdat er nu eerst een inhaalbeweging komt. Er zijn immers duizenden huizenjagers die twee maanden hebben moeten wachten en dus meteen hun jacht willen hervatten. Wat ons daarbij ook opviel in de enquête: een kwart van de huizenjagers die hun zoektocht stop wil zetten, geeft daarvoor een opmerkelijke niet-financiële reden. 24,2 procent wil namelijk zijn huidige woning toch niet verlaten omdat die duidelijke troeven had tijdens de lockdown. Denk bijvoorbeeld aan een grote tuin, een zwembad, een ruime living, … Daar zijn we nu opeens allen meer waarde aan gaan hechten.” 
Johan Krijgsman, CEO van ERA Belgium

Ben je nu nog steeds van plan (één van) je woning(en) te verkopen?

Langs de kant van de verkopers zie je een gelijkaardige trend. Bijna 3 op de 10 Vlamingen die hun woning wilden verkopen voor de lockdown, willen dat nu niet meer. Maar: de helft daarvan geeft wel aan dat de verkoop van hun woning enkel ‘on hold’ staat, om eerst te zien wat het effect op de vastgoedprijzen zal zijn.

Op de huurmarkt zien we dan weer het omgekeerde. Daar verwachten de eigenaars van huurwoningen eerder een stijging van de huurprijzen. Zo zegt negen procent dat die huurprijzen zullen stijgen. Eén zaak staat immers vast: de vraag naar huurwoningen zal stijgen, omdat sommigen door de financiële onzekerheid (nog) geen huis gaan kunnen kopen.

Is dit pand niet iets voor jou?