Wonen in Aalter
Welkom in het rustige Aalter
Aalter is een gemeente in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen, in de regio Meetjesland. De gemeente telt bijna 29.000 inwoners, die Aalternaars worden genoemd. In 1977 kreeg de gemeente Aalter er 4 deelgemeentes bij, Aalter, Bellem, Poeke en Lotenhulle. Op 1 januari 2019 gingen ook de gemeenten Knesselare en Ursel op in Aalter. De deelgemeente Aalter bevat naast de gelijknamige kern ook nog twee andere dorpen: Aalter-Brug en Maria-Aalter.
Aalter behoort tot het Meetjesland, waaronder een fietsnetwerk valt. Er zijn diverse fietsroute's en knooppunten doorheen Aalter. Iedere sportieveling kan zich in het Aalterse bekoren met een leuke fietstocht, wandeling of looproute.

Kasteel van Poeke
Het kasteelpark van Poeke is een bosrijk park van 56 hectaren met een ronduit schitterend kasteel in neoclassicistische stijl. De tuinen zijn dagelijks open van zonsopgang tot zonsondergang.
Naast het prachtige kasteel met zijn roze gevels zijn in het domein nog te bezichtigen:
- Franse en Engelse tuin
- hondenkennel met bakkersoven
- paardenstallen
- koetshuis en conciërgewoning
- hoeve en carburekot

Heilige Kruiskerk
De Heilig-Kruiskerk in de Oost-Vlaamse deelgemeente Lotenhulle is een kerkgebouw dat in de loop der tijden ingrijpende wijzigingen heeft ondergaan. Ze bevindt zich in het centrum van het dorp.
Oorspronkelijk stond hier een 12de-eeuwse romaanse kerk waarvan enkel de achthoekige vieringtoren is overgebleven. Godsdiensttroebelen en daarmee gepaard gaande vernielingen in de 16de eeuw waren de oorzaak van verbouwingen in de volgende eeuwen. Vooral de aanpassingen vanaf 1870 hebben het uitzicht van de kerk grondig veranderd. Heden heeft ze een neo-romaans uitzicht.

Oude Vaart
De Oude Vaart is een echt wandelparadijs, een geliefd vissersoord en een unieke plek voor de fotoliefhebber. Omwille van de fauna en flora in en rond het kanaal, werd deze bocht bij KB over een lengte van 2,5 kilometer beschermd als waardevol natuurschoon. Het besluit betreft de waterloop, de oevers en de buurtwegen langs de bermen.
Van 1938 tot 1940 werd de Brugse Vaart rechtgetrokken. Daardoor werd de Grote Elleboog van Nieuwendam van stromend water afgesneden. Wat overbleef was een grote waterplas, flink begroeid met bomen en struiken.
Aan de Oude Vaart, in de omgeving van Nieuwendam, zou in 1379 ook de Slag van de Witte Kaproenen plaatsgevonden hebben.
