Wonen in Vilvoorde

Vilvoorde is een stad in de Belgische provincie Vlaams-Brabant direct ten noorden van Brussel. De stad telt ruim 44.000 inwoners.
Ze wordt gerekend tot de streek Brabantse Kouters.

Ontstaan van Vilvoorde

Waarschijnlijk bestond er reeds een Nervische nederzetting aan de Zenne, gevolgd door een Romeinse, op de plaats waar de heirbaan van Asse naar Elewijt de rivier doorkruiste.
Vast staat dat zich aan de Zenne in de 8ste eeuw een klein agrarisch centrum ontwikkelde.

De plaats villa aan de voorde, wat je kan vertalen als “villa aan de doorwaadplaats”, gaf Vilvoorde haar naam. Officieel is er voor het eerst van ‘Vilvoorde’ sprake in een document uit 779 dat verwijst naar de schenking van het domein “Filfurdo” door Pepijn van Herstal aan de abdij van Chèvremont.

ERFGOED

Absolute blikvangers zijn het Tuchthuis, Mattenkot, stadhuis, Onze-Lieve-Vrouw van Goede Hoop kerk, Basiliek en klooster Onze-Lieve-Vrouw van Troost, het oeuvre van Rik Poot en Jan Portaels en het industrieel erfgoed van de stad. De tien meest waardevolle gebouwen in deze stad herken je aan hun infobordjes. Daarnaast beschikt Vilvoorde over een archief dat op afspraak toegankelijk is voor het publiek.