Wonen in Meise

Wonen in Meise, gekend als Groene Gordel gemeente


Wonen nabij onze hoofdstad en toch ook rustig en landelijk? Dan is de gemeente Meise, een van de Groene Gordel gemeenten, de ideale uitvalsbasis voor u en uw gezin. Daarnaast zijn er nog een aantal redenen waarom deze plek leuk wonen is. Een overzicht.

 

Meise, gekend dankzij de Plantentuin met een rijke geschiedenis

De naam Meise komt van het Latijnse woord mansio of mansus dat als burcht, huis, hoeve vertaald wordt. De eerst gekende ridder van Meise, later dorpsheer, woonde in een omwalde hoeve die in de vallei nabij de huidige August Van Doorslaerlaan stond. De plaatsnaam Wauwer, wat vijver betekent, is er een overblijfsel van. De hoeve werd vervangen door een kasteel Het Hof te Meise dat vlakbij gebouwd werd op de gronden die nu deel uitmaken van het Domein van Bouchout. De gemeente telt ruim 19.000 inwoners.

De geschiedenis van de plantentuin gaat terug tot 1796. Daarmee is deze ouder dan het koninkrijk België en hebben ze dus al meer dan 2 eeuwen ervaring met planten. De Plantentuin omvat 92 hectaren met heel wat historische gebouwen, waaronder een kasteel met een toren uit de 12de eeuw. Het heeft een herbarium met +/- 4 miljoen specimens waaronder het grootste rozenherbarium ter wereld en historische collecties uit Brazilië en Centraal-Afrika. Het heeft een botanische bibliotheek met meer dan 200.000 werken, met publicaties van de 15de eeuw tot vandaag.

Meise is sinds 25 juni 2019 officieel een FairTrade Gemeente, de 199ste FairTrade Gemeente van Vlaanderen. GROS Meise en een trekkersgroep werkten drie jaar aan het behalen van de titel.

Wandelnetwerk Brabantse Kouters

Kouters betekent zoveel als velden of akkerland en die zie je als je door deze streek in het noordwesten van Vlaams-Brabant wandelt. Zachte weilanden, wuivende graanvelden, hier en daar metershoge hopranken... Het Regionaal Landschap Brabantse Kouters bracht samen met Toerisme Vlaams-Brabant het wandelnetwerk in kaart. Het wandelnetwerk telt 780 kilometer wandelpaden, verbonden met een handig knooppuntensysteem. Het wandelnetwerk beslaat de gemeentes Meise, Londerzeel, Kapelle-op-den-Bos, Grimbergen, Affligem, Asse, Opwijk, Merchtem, Wemmel, Zemst en Vilvoorde. Ten Westen van de autoweg A12 is het bewegwijzerd, goed voor 365 kilometer in Vlaams-Brabant. Over de provinciegrens in Oost-Vlaanderen vind je nog 115 kilometer wandelwegen.

Onzichtbaar netwerk: ten Oosten van de A12 verdwijnen de bordjes en wegwijzers, maar het wandelnetwerk is er nog. Onzichtbaar geworden? Ja, maar digitaal zie je de knooppunten nog. Met de app als gids stap je 300 kilometer door Vilvoorde, Grimbergen, Zemst, Kapelle-op-den-Bos en een deel van Meise. Het is een streek met pit en gedurfde stadsvernieuwing langs het kanaal, maar evengoed met historische basilieken, beekvalleien en natuur.

Een uitstekende ligging

Meise is een zeer groene gemeente en heeft daarnaast een uitstekende ligging dankzij de verschillende autosnelwegen, waaronder de A12 en R0 Brussel, en buslijnen vlakbij. Ook de nieuwe tramlijn zal binnen enkele jaren ter beschikking zijn.

Vrije tijd

Meise biedt verder ook tal van ontspannings-en sportmogelijkheden door de brede waaier aan wandel- en fietsmogelijkheden, denk maar aan de Eddy Merckx route. Elke zaterdag is er de markt in Meise centrum. Jââzz in Maazz en de Beiaardfeesten die jaarlijks worden georganiseerd zijn enkele van de vele trekpleisters.

Meise biedt voor ieder wat wils!