Waar moet je op letten bij het kiezen van een Topmakelaar?

3 min.
Verkopen, Stappenplan
Dirk ERA LEUS

Het is zover: je beslist om je woning te verkopen. De makelaar die langskomt, zal logischerwijze heel wat vragen in petto hebben. Over het pand, je wensen en je verwachtingen bijvoorbeeld. Toch is het belangrijk dat je als verkoper ook enkele belangrijke vragen stelt aan de makelaar. “Je verkoopt jouw eigendom, het is jouw geld. Het is dus cruciaal dat je met de juiste makelaar in zee gaat”, aldus Topmakelaar Dirk (59). 

1. Wat is je gevoel over het contact met de makelaar?

Dirk: “Communicatie is voor mij één van de belangrijkste onderdelen. In de eerste 15 minuten moet je een goed gevoel krijgen. Is de makelaar in kwestie oprecht geïnteresseerd? Luistert hij of zij naar wat voor jou belangrijk is? En neemt hij of zij voldoende tijd? Het vinden van dat vertrouwen gebeurt vaak op basis van je buikgevoel. Ik maak bijvoorbeeld altijd duidelijk dat ik echt gemotiveerd ben door te zeggen: ‘Als je beslist om met mij samen te werken, geef je mij een verantwoordelijkheid. Die verantwoordelijkheid zal ik opnemen én ik zal je woning verkopen alsof het de mijne is.’ En dat meen ik ook.”

2. Wat doet de makelaar voor zijn of haar commissie?

Dirk: “Vergelijk wat de verschillende makelaars doen om een succesvolle verkoop tot stand te brengen. En plaats dit tegenover de gevraagde commissie. Vraag dus zeker: ‘Wat krijg ik voor mijn geld?’ Zo schetsen wij steeds wat we precies doen voor onze commissie, want een procent alleen zegt niks. Een lage commissie, met daarbij een beperkte ondersteuning en verkoopactiviteiten, zal bijvoorbeeld in vele gevallen tot een teleurstelling leiden.”

3. Heeft de makelaar een uitgebreid netwerk van gemotiveerde kopers?

Dirk: “Als een makelaar zegt: ‘We hebben veel kopers voor je woning.’ Vraag daar dan zeker bewijs van. Hoeveel mensen zijn op zoek naar een gelijkaardige woning in deze regio? En op welke manier komen jullie aan dat cijfer? Bij ERA werken we zo met de ERA Koperwachtzaal. Via de interactieve Zoeopdrachttoets bepalen kandidaat-kopers aan welke voorwaarden hun toekomstige woning moet voldoen. Zo bouwt ERA een uitgebreid bestand van potentiële kopers op.”

4. Vraag wat de makelaar zijn/haar publiciteitsplan is

Dirk: “Bij ERA hebben we altijd een volgende stap. Zo maken we gebruik van ons nationale netwerk, ERA.BE, flyers en brochures, sociale media en de ERA Open Huizen Dag. Bij ERA voeren we geen one-shotpromotie. ‘Wat als het niet lukt na 2 maanden?’ Daar hebben wij een antwoord op.”

Dirk ERA LEUS

5. Heeft de makelaar unieke verkoopactiviteiten?

Dirk: “Waarmee onderscheidt deze vastgoedmakelaar zich? Zo heeft een ERA makelaar een nationaal netwerk met meer dan 550 medewerkers, een ERA Koperwachtzaal met meer dan 50.000 geregistreerde kopers, de ERA Comfort Garantie en vier keer per jaar de nationale ERA Open Huizen Dag. Dit en nog vele andere tools kan ERA inzetten om jouw woning vlot en aan de beste prijs te verkopen.”

6. Hoe ver gaat de begeleiding en ondersteuning? 

Dirk: “Krijg je de nodige begeleiding en ondersteuning tot en met de ondertekening van de akte? Sommige makelaars zijn heel bedreven om de verkoopopdracht binnen te halen en het pand te verkopen, maar het proces nadien gebeurt dan via de notaris. Bij ERA blijven we aanwezig tot en met het verlijden van de akte. Zelfs nadien gaan we vaak nog ter plaatse met de koper en verkoper om de meterstanden op te nemen. Deze vraag kan vaak ook de commissie verklaren.” 

7. Is de verkoopopdracht duidelijk?  

Dirk: “Staat alles op papier en zijn er geen ‘kleine lettertjes’ in de verkoopopdracht? Bij ERA werken we bijvoorbeeld met onze ERA Serviceverplichtingen. Daarin staan de plichten, maar ook de rechten van de eigenaar. Waar verbinden wij ons als ERA makelaar toe? Als we niet kunnen bewijzen dat we onze verplichtingen nakomen, kan de eigenaar kosteloos de opdracht beëindigen. Zo simpel is het. Logisch, toch?”  

8. Op welke manier bepaal je een correcte waardebepaling? 

Dirk: “Bepaalt de makelaar een prijs na een korte rondleiding door de woning? Of vraagt de makelaar welke prijs je verwacht of wenst? Dat is geen schatting, maar wel nattevingerwerk. Vraag een correcte analyse met een rapport dat aan jou wordt voorgesteld. Zo maken we als ERA makelaar steeds gebruik van een Vergelijkende Marktanalyse.”

Verkopen met een Topmakelaar?