Deze kwaliteiten moet een echte Topmakelaar hebben

3 min.
Lifestyle, Televisie
Topmakelaars Jolien en Karel wijzen naar de camera.

Televisieprogramma’s zoals Blind Gekocht en Topmakelaars laten heel wat mensen nadenken over hun professionele carrière. Velen voelen zich aangesproken tot het beroep van vastgoedmakelaar, maar onderschatten vaak wat de job allemaal inhoudt. Hoe weet je dat de makelaardij iets voor jou kan zijn? Over welke persoonlijkheidskenmerken moet je zeker beschikken? Topmakelaars Karel (36) en Jolien (30) geven in 10 stappen mee of jij de geschikte persoon bent.

5 uitspraken dat vaak valkuilen zijn

Deze 5 uitspraken krijgen vastgoedmakelaars regelmatig te horen. Toch merken Topmakelaars Karel en Jolien dat dit vaak valkuilen zijn.

“Ik babbel graag”

Karel: “Communicatief sterk zijn, is uiteraard een meerwaarde en zelfs noodzakelijk. Maar let op: spreken is zilver, zwijgen is goud. Sterke voelsprieten hebben, is belangrijker dan een vlotte tong. Een goede makelaar stelt op het juiste moment de juiste vraag.”  

“Ik surf elke dag op Immoweb”

Jolien: “Als je elke dag op Immoweb surft en geen makelaar bent, stel ik me toch enkele vragen. Ben je zelf actief op zoek? Of ben je gewoon nieuwsgierig welke huizen in je buurt te koop staan? Er is nog nog een groot verschil tussen die nieuwsgierigheid en passie voor het vak. Het is geen slecht argument, maar ook zeker geen garantie tot succes.”

“Ik heb mijn huis zelf verkocht”

Karel: “Eén goal maakt je geen topschutter. Het is wel een leuk begin van, wie weet, een lange carrière. Toch is het meer dan je eigen woning, die je vanbinnen en vanbuiten kent, te verkopen. Er is werk aan de winkel om ook de ‘moeilijke’ panden aan de man te brengen. Denk maar aan bouwmisdrijven, ruziënde eigenaars en problemen met vergunningen. etc.) aan de man te brengen.”

“Vastgoed heeft me van jongs af aan altijd aangesproken”

Jolien: “Deze stelling vind ik nogal vaag. Wat spreekt je dan precies aan? En waarom ben je er toch niet meteen mee aan de slag gegaan? Als makelaar neem je heel wat risico’s en moet je elke keer opnieuw een ‘kanscontract’ weten binnen te halen. No cure, no pay. Het vraagt heel wat doorzetting om het effectief te maken.”  

“Ik heb mijn BIV-nummer behaald, dus ik ben er”

Karel: “Je stage-ervaring is van cruciaal belang. En het behalen van je BIV-nummer wil zeggen dat je de nodige kennis onder de knie hebt. Vergis je toch niet: je carrière start nu pas. je bent er dus nog lang niet. Makelaar zijn, is voortdurend bijleren en aanscherpen.”

ERA makelaar geeft sleutel af aan nieuwe eigenaar

5 uitspraken die tot succes kunnen leiden

De volgende 5 uitspraken zijn dan weer echte voltreffers. Topmakelaars Karel en Jolien leggen uit waarom deze argumenten tot succes kunnen leiden.

“Ik heb geen 9-to-5-mentaliteit”

Jolien: “Perfect als dit bij je past. Vastgoedmakelaar zijn, is geen beroep, maar een levenswijze. Je bent steeds bereikbaar en het weekend is vaak ook een druk onderdeel van de werkweek. Dit soort zaken klinken voor jou niet als een verplichting, want een echte makelaar vindt dat niet erg. We werken met mensen. En die mensen stoppen niet met mens zijn op het einde van je werkdag.”

“Ik kom steeds mijn beloftes na”

Karel: “In een people business is integriteit een absolute must: je doet wat je beloofd hebt. Je creëert geen langetermijnrelaties als je je beloftes niet nakomt. Dat zou nefast zijn voor je goede naam.”

“Ik ben een doorzetter, geen opgever”

Jolien: “Als makelaar heb je heel wat moeilijke momenten: een onderhandeling die op het laatste nippertje afspringt, een klant die toch geen lening krijgt bij de bank en ga zo maar door. Bovendien ben je aan de slag in een markt die voortdurend verandert. Denk aan duurdere bouwmaterialen en stijgende leningen. Stel jezelf in vraag, zet door en geef vooral niet op.”

“Ik ben een competitiebeest”

Karel: “In it to win it! De markt van vastgoedmakelaars is bikkelhard. Competitie moet je triggeren zodat je elke dag beter kan en wil worden. Je drive en ambitie zijn noodzakelijke elementen om het te maken.”

“Ik adem vastgoed”

Jolien: “Interesse hebben, is leuk. Gepassioneerd zijn, is top! Een onderdak hebben, is een basisbehoefte van elke mens. Bijna overal waar je gaat, staan woningen. Als jouw nieuwsgierigheid niet op elke hoek van de straat getriggerd wordt, dringt zich de vraag op: ‘Schuilt er wel een topmakelaar in jou?’”

Past deze ingesteldheid volledig bij wie je bent?

Bekijk dan zeker onze vacatures en misschien maak jij binnenkort deel uit van onze ERA familie.