Home | Blog | Maak jij straks van jouw dak ook een groendak? Dit zijn de voordelen

Maak jij straks van jouw dak ook een groendak? Dit zijn de voordelen

In de stad is een beetje groen altijd welkom! Met een groendak breng je niet alleen wat natuur tussen al die gebouwen, je geniet ook van heel wat andere voordelen. Wij zetten ze voor jou op een rij.

Voordelen van een Groendak

Wat verstaan we onder een groendak?

Je hoort de term wel vaak vallen tegenwoordig, maar wat is een groendak nu juist? Eigenlijk spreekt de naam voor zich: een groendak is een dak bedekt met planten of gras. Het is een ecologisch verantwoorde oplossing. Zo kan je bijvoorbeeld je dak van bloemen voorzien die de uitstervende bijenpopulatie helpt! Maar het is niet alleen een groen voordeel. Zo zijn er verschillende gemeentes die een premie geven voor het aanleggen van een groendak. En ook deze 6 voordelen zijn niet verwaarloosbaar.

Voordeel 1: opvangen regenwater

Met een groendak beperk je de wateroverlast. Regenwater wordt opgevangen en gefilterd door het groendak waardoor er heel wat minder water in de riolering terecht komt. 

Voordeel 2: lang leven voor je dak

Het groen beschermt je dak tegen schadelijke uv-stralen, ijs en sneeuw. Warmte en koude hebben zo veel minder invloed op je dak waardoor dit 2 à 3 keer langer meegaat.

Voordeel 3: temperatuurregeling

Het bijkomende laagje op je dat zorgt voor een uitstekende isolatie. Dit merk je ongetwijfeld op je energiefactuur.

Voordeel 4: minder lawaai

Het groen absorbeert ook heel wat omgevingslawaai, maar ook regen of hagel. 

Voordeel 5: meer buitenruimte

Groene vingers? Met een groendak schep je je eigen groene oase in de stad, als het dak bewandelbaar is toch. Je eigen kruiden of groenten kweken, fijn toch? 

Voordeel 6: zuivere lucht

Met je groendak werk je effectief mee aan het verbeteren van de luchtkwaliteit in de stad. Je groendak filtert luchtvervuiling en stof uit de lucht en het zorgt ook voor de toename van zuurstof in de atmosfeer. 

Wat moet je weten voor je begint?

Beschik je over een plat dak of een dak met een helling van maximaal 20 graden gericht naar het zuiden of 35 graden gericht naar het noorden, westen of oosten, dan moet een groendak in principe mogelijk zijn. Blootstelling aan zon is essentieel en houd er rekening mee dat schaduw en glas een negatieve impact kunnen hebben op de vegetatie. Check uiteraard voordat je aan de slag gaat of je dak waterdicht is en of je dak voldoende draagkracht heeft. 

Vind jij straks de nieuwe woonst van je dromen? En wil je ook graag zo’n groendak? Bespreek het met je ERA makelaar.
Vind hier een ERA makelaar in je regio.

Is dit pand niet iets voor jou?