Home | Blog | De woningpas: hét paspoort voor je huis

De woningpas: hét paspoort voor je huis

Vanaf het voorjaar van 2018 krijgt iedere woning een woningpas. Dat is een gratis digitaal paspoort voor je huis. De hele administratieve mallemolen als je een woning (ver)koopt, (ver)huurt of renoveert vermindert daardoor een pak.

Weg met de paperassen

In de woningpas staan alle data en attesten van de woning. Daardoor kan je het energieprestatiecertificaat, bouwplannen en het bodemattest van je woning gemakkelijk raadplegen. Maar ook andere info zoals de asbestinventaris, leningen en zichtbare gebreken vind je in een oogopslag terug.

Het resultaat? Heel wat minder papierwerk en meer overzicht. Je hoeft geen papieren meer op te vragen of je van hot naar her te begeven. Alle informatie staat online en raadpleeg je waar en wanneer je maar wil. Administratieve vereenvoudiging is hét doel van dit overheidsinitiatief.

Als je een woning wil kopen, kan de verkoper de woningpas met je delen. Zo ben je meteen op de hoogte van hoe energiezuinig de woning is en wat eventuele gebreken zijn. Ook bouwpartners, de notaris of de makelaar kan je toegang geven tot de woningpas, waardoor de communicatie een pak vlotter en efficiënter kan verlopen.

Meer energiezuinige woningen

De woningpas is een maatregel in het kader van het Renovatiepact 2050, dat streeft naar beter gerenoveerde en energiezuinigere woningen.

Het EPC -of languit energieprestatiecertificaat- krijgt als EPC+een nieuw jasje. Dat nieuwe energielabel zal je ook in het paspoort kunnen terugvinden. Meteen krijg je een overzicht van het energieverbruik in de woning. Meer zelfs, je zal er kunnen lezen wat je precies moet doen om een betere categorie te behalen.

In 2018 wordt een lightversie getest. In 2019 zal het systeem uitbreiden, met als doel een volledig uitgeruste tool in werking te stellen in 2020.

Het paspoort van je huis zal je online kunnen raadplegen met behulp van je elektronische identiteitskaart. Elke woning krijgt automatisch een woningpas.

Gedaan met het kwijtraken van papieren of het hollen naar verschillende instanties als je een huis wil (ver)kopen, (ver)huren of renoveren. In de toekomst raadpleeg je gewoon het online paspoort van je woning.

Is dit pand niet iets voor jou?