Zo pak je hypothecair lenen best aan

2 min.
Kopen, Geld
Lening

Ben je van plan om een huis te kopen, bouwen of verbouwen? En ga je een hypothecaire lening aan? Sta dan ook al even stil bij hoe je dat laatste kan aanpakken.

Vlot afspreken

Begin met banken uit te kiezen waar je een hypothecaire lening wil aangaan. Maak afspraken en bespreek je project met de bankiers. Zo krijg je het beste advies.

Wil je tijd besparen tijdens de afspraak? Neem dan zeker volgende documenten mee:

  • je identiteitskaart

  • een beschrijving van de woning

  • een document waarmee je de status van je salaris kan belichten

Denk ook goed na over hoeveel je wil lenen en vooral over hoeveel je maandelijks kan afbetalen. Dat kan je later veel problemen besparen. De klassieke vuistregel? Reserveer een derde van het (gezins)inkomen voor de lening. Er bestaan ook verschillende online tools die je helpen berekenen hoeveel geld je kan uitgeven aan de lening.

Vergelijk verschillende banken

Een gouden raad: ga zeker langs bij verschillende banken. Sommige banken geven een lage rentevoet, maar hebben bepaalde voorwaarden. Ze koppelen bijvoorbeeld een brandverzekering of een schuldsaldoverzekering aan de lening. De rentevoet mag dan wel laag zijn, die verplichte zaken kunnen in verhouding wel duurder uitkomen.

Bij het kiezen van een bank doe je dus best meer dan enkel naar de rentevoet kijken. De bank kan ook nog andere bijkomende kosten aanrekenen, zoals dossierkosten voor de administratie of een schattingskost. Vaak laat de bank de woning die je wil kopen schatten, en daar betaal je dan een schattingskost voor. Deze bedragen verschillen van bank tot bank en van het bedrag van de lening die je wil aangaan.

Wat kan je doen? Informeer je goed over deze kosten en probeer ook te onderhandelen met je bankier. Wel is er goed nieuws: sinds april 2014 zijn deze kosten wettelijk begrensd. De maximale dossierkost bedraagt 500 euro.

Is de aanvraag voor het woonkrediet dat je hebt ingediend goedgekeurd? Dan krijg je een aanbodbrief in de bus die je binnen de maand moet ondertekenen. Daarna zal de notaris een notariële akte opstellen, die je binnen de drie maanden handtekent. Dan ontvang je het geld, meteen helemaal of in schijven op je rekening.