Home | Blog | Wat zijn de voor- en nadelen van convectoren, radiatoren en vloerverwarming?

Wat zijn de voor- en nadelen van convectoren, radiatoren en vloerverwarming?

Een aangename temperatuur in huis is goed voor je humeur en je gezondheid. Maar wat is nu de beste optie voor jou: convectoren, vloerverwarming of toch radiatoren? We sommen de voor- en nadelen voor je op.

Het verschil tussen de drie types

Gelijkmatige warmte met convectoren
Met convectoren verwarm je de lucht, die dan stijgt en de koude lucht verwarmt. Je ruimte krijgt daardoor een gelijkmatige temperatuur. Convectoren integreer je gemakkelijk in je interieur, en bovendien zijn ze energiezuinig. Je verwarmt erg efficiënt en dat merk je ook aan je portefeuille.

Gezellig warm met radiatoren
De meest bekende manier van verwarmen zijn radiatoren. Ze bestaan in alle maten en vormen, waardoor je ze perfect kan afstemmen op de ruimte. Radiatoren geven vooral stralingswarmte, wat een directe warmtebron is. Sommigen beweren dat het de meest aangename manier van verwarmen is, anderen vinden dat de warmteverdeling in de ruimte niet gelijkmatig is.

Warme voeten met vloerverwarming
Bij vloerverwarming worden alle buizen netjes in de vloer verwerkt. Het is dus niet zichtbaar in je interieur en bijzonder energiezuinig. De warmte wordt gelijkmatig opgewarmd, maar minder snel dan bij convectoren en radiatoren. In slaap- en badkamers worden er daarom vaak nog radiatoren bijgeplaatst.

 

Kort samengevat

Convectoren
+ Gelijkmatige warmteverdeling
+ Energiezuinig
 - Gaan minder lang mee dan radiatoren

Radiatoren
+ Directe warmtebron
+ Alle mogelijke vormen en maten
-  Minder gelijkmatige warmteverdeling

Vloerverwarming
+ Gelijkmatige warmteverdeling
+ Onzichtbaar in je interieur
-  Warmt minder snel op

Je ziet het, elk type verwarming heeft goede en mindere kanten. Welk type past het beste in jouw woonst? Lees ook andere praktische tips.

Is dit pand niet iets voor jou?