Wat houdt de Vlaamse renovatieverplichting in?

2 min.
Renoveren

Wie vanaf 1 januari 2023 een woning met een EPC-label E of F koopt, moet die woning binnen een periode van vijf jaar energiezuiniger maken. Concreet moet je binnen die periode een EPC-attest met het zuiniger EPC-label D kunnen voorleggen. Hieronder beantwoorden we de meest gestelde vragen. 

Voor wie geldt de renovatieverplichting?

Nieuwe eigenaars van een slecht geïsoleerd huis of appartement (met een EPC-label E of F) zijn verplicht om binnen de vijf jaar na aankoop de woning grondig energetisch te renoveren tot minimum EPC-label D. Dit moet bewezen worden met een nieuw EPC.

De termijn van vijf jaar start op de datum van het verlijden van de authentieke akte of op de datum van het vestigen van het opstalrecht of de erfpacht. Voorbeeld: als de akte verleden werd op 1 juni 2023, dan moet voor 1 juni 2028 aan de verplichting voldaan zijn. 

Wat als je zo’n woning, die je binnen de vijf jaar verplicht moest renoveren, binnen twee jaar weer te koop aanbiedt, nog steeds niet gerenoveerd? 

Dan gaat de renovatieverplichting over op de nieuwe kopers van de woning. Zij hebben dan geen vijf jaar meer de tijd om te renoveren, maar nog slechts 3 jaar. Het is dus aangeraden om te informeren of op die woning al een renovatieverplichting in werking is getreden, en hoeveel tijd er nog rest om die in orde te brengen.

Waar kom je te weten of er op een woning al een renovatieverplichting van kracht is? 

Zowel aan je vastgoedmakelaar als je notaris kan je die belangrijke informatie vragen. Op basis van het verplichte EPC-attest kunnen ze controleren of er al een renovatieverplichting op de woning van kracht is. 

Wat als je een appartement koopt en je enkel voldoende kan isoleren door ook de gemeenschappelijke delen aan te pakken? 

Dan moet je de andere eigenaars in het gebouw zien te overtuigen. Omdat het over een wettelijke verplichting gaat, is een gewone meerderheid daarbij voldoende. Gemeenschappelijke delen zoals de verwarmingsinstallatie, het dak en de muren kan je enkel aanpakken mits het akkoord van de andere eigenaars. 

Nochtans heeft een betere energiescore alleen maar voordelen. Een goede EPC-score wordt de komende jaren alleen maar belangrijker. Wie niets doet, riskeert dat zijn of haar eigendom fors in waarde daalt. En ooit zullen ook de andere eigenaars van het gebouw hun appartement willen verkopen.

Geldt de renovatieverplichting ook voor slecht geïsoleerde vakantiewoningen of tweede verblijven aan zee? 

Ja, deze verplichting geldt voor alle residentiële gebouwen. Het maakt daarbij niet uit of iemand zijn adres er heeft gevestigd, en of de woning permanent wordt bewoond. Er is enkel een uitzondering voor woningen die als beschermd monument zijn geklasseerd. Er zijn ook uitzonderingen bij het erven van een woning, of bij echtscheidingen, wanneer één van de partners de gezinswoning koopt. 

Vragen? 

Heb je nog vragen of wens je meer informatie? Neem gerust contact op met een ERA kantoor in je buurt en dan helpen we je graag verder.