Home | Blog | Open Monumentendag 2022: ontdek Huis Myle en talrijke historische erfgoedparels

Open Monumentendag 2022: ontdek Huis Myle en talrijke historische erfgoedparels

Jaarlijks neemt Open Monumentendag je mee op ontdekkingsreis langsheen de mooiste erfgoedparels in België. Op zondag 11 september is het in Vlaanderen weer zover, en in Brussel en Wallonië maken ze er zelfs een weekendje van. Ook bij ERA dragen we ons steentje bij en stellen we de deuren van Huis Myle, ons historisch hoofdkantoor in Sint-Niklaas, open voor het publiek. Kom jij een kijkje nemen?

Aandacht voor architecturaal erfgoed
in het hele land 

Open Monumentendag Vlaanderen wordt georganiseerd door Herita vzw, die middenveldorganisaties samenbrengt met als doel de onroerend erfgoedsector te versterken. Het programma van de 34ste Vlaamse editie omvat honderden vrij te bezoeken erfgoedsites, gaande van oude watermolens en kerken tot forten en kastelen die een boeiende geschiedenis met zich meedragen. Je kan het programma doorzoeken op basis van erfgoedtype en je voorkeurslocatie via www.openmonumentendag.be

Ook Brussel besteedt in september bijzondere aandacht aan ons architecturaal erfgoed. Op zaterdag 17 en zondag 18 september vinden de Heritage Days plaats in heel het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en op het grondgebied van de Stad Brussel. Naar goede gewoonte staan de open monumentendagen er in het teken van een thema. Dit jaar is dat 'Traces of colonisation' en wordt het koloniale verleden van België extra in de kijker gezet. Wat er tijdens de Heritage Days allemaal te bezoeken valt, kan je bekijken op heritagedays.urban.brussels

Zie je een tripje zuidwaarts wel zitten? Dat loont alvast de moeite, want de Journées du Patrimoine pakken uit met een indrukwekkende lijst aan bekende en minder bekende erfgoedgebouwen in Wallonië. Innovatie staat er centraal op zaterdag 10 en zondag 11 september, met bezoekmogelijkheden aan onder meer de Koninklijke Waalse Opera in Luik en de voormalige steenkoolmijn Bois-du-Luc in Henegouwen. Plan jouw Journées du Patrimoine aan de hand van deze handige overzichtsbrochure.  

ERA heet je welkom in Huis Myle 

Onze aanrader voor Open Monumentendag? Ons eigen hoofdkantoor in Sint-Niklaas, natuurlijk! Want wist je dat ERA HQ sinds kort in een mooi stukje erfgoed huist? Na een renovatietraject van drie jaar namen we in april onze intrek in Huis Myle: een statig herenhuis in neo-Vlaams-renaissancestijl op de Grote Markt. Het stond bijna twee decennia leeg toen CEO Johan Krijgsman, samen met Kevin Verlaeckt van projectontwikkelaar Yxilon en Kurt Pinoy van IT-bedrijf Premium Plus, erin besloot te investeren en het pand in ere te herstellen. Vandaag is huis Myle het huis van ERA, Yxilon, Premium Plus, maar ook van X Architecten, Z Landmeters en Syndica.

Huis Myle is een beschermd monument en dateert van 1896. Toen Jaak Myle de woonst in 2006 verliet en die vervolgens in handen van de nieuwe eigenaar in verval raakte, zag men de kans voor een mooie, maar uitdagende restauratie. De juiste partners voor het project werden gevonden in X-Architecten en aannemer Yxilon. Ze realiseerden een gebalanceerde mix tussen het historische karakter en aanvullingen in moderne architectuur, zoals je dus zelf kan aanschouwen op 11 september. Rondleidingen zijn voorzien tussen 10u en 18u. 

Zelf erfgoedeigenaar worden? 

Op je ontdekkingstocht kom je misschien wel de hoeve of het authentieke handelspand van je dromen tegen, en dat kan mogelijk van jou worden! Heel wat bijzondere panden uit ons ERA portfolio nemen namelijk deel aan Open Monumentendag. 

Zo kan je een blik werpen achter de karaktervolle lijstgevel van een herenhuis uit 1760 in Veurne. Het staat sinds 2009 aangeduid als bouwkundig erfgoed en is een toonbeeld van achttiende-eeuwse charme met prachtig parket, houten trappen en marmeren schouwen. De grote raampartijen laten bakken licht binnenvloeien in de bureau- en bergruimte beneden en de ruime woonkamer en keuken op de eerste verdieping. Een aanvullende troef is de gezellige stadstuin waar er verschillende zithoekjes ingericht zijn naargelang de stand van de zon. Contacteer ERA VANDENBUSSCHE in Veurne voor meer uitleg en een rondleiding. 
 
Nog zo’n parel is Villa Eugénie in Brasschaat uit het portfolio van ERA ONE. Het neoklassieke gebouw dateert uit 1904 en is gelegen op een perceel van 1.903 m² aan de prestigieuze De Caterslei. Niet alleen van buitenaf maakt de villa indruk, ook het interieur doet historische harten sneller slaan: cementtegels, houten vloeren en glasbogen geven ziel aan de ruimtes, waaronder 6 slaapkamers, 2 badkamers, een aparte studio en een lichtrijke veranda.  

Redenen genoeg dus om er met Open Monumentendag op uit te trekken! Zien we jou in ons hoofdkantoor te Sint-Niklaas of in éénvan onze erfgoedpanden te koop? Onze makelaars verwelkomen je graag. 

Is dit pand niet iets voor jou?