Mag je een bouwgrond met winst verkopen?

2 min.
(Ver)bouwen, Bouwgrond, Renovatie, Tips en tricks
Nieuwbouw

Stel: je koopt een bouwgrond en je wil hem graag doorverkopen nog voor er op gebouwd wordt. Kan dat zomaar? En waar moet je rekening mee houden? Wij vroegen het aan een expert en advocaat Jan Roodhooft.

Met welke belastingen moet ik rekening houden?

Bij de verkoop van een onbebouwde grond betaal je een verschillend tarief aan belasting naargelang wanneer je de grond verkoopt. Doe je dat binnen de vijf jaar na de aankoop, dan wordt de meerwaarde in beginsel belast aan een tarief van 33 %.

Verkoop je de grond na meer dan vijf jaar maar minder dan acht jaar na de aankoop, dan wordt de meerwaarde belast aan een tarief van 16,5 %. Heeft de verkoop plaats meer dan acht jaar na de aankoop dan wordt de meerwaarde niet belast.

Hoe bereken ik wat ik er aan kan verdienen?

De meerwaarde is het verschil tussen de aan- en verkoopprijs. Net als bij de berekening van de meerwaarde van huizen en appartementen mag je de aankoopprijs verhogen met een forfait van 25 % (of de werkelijke kosten) en met 5 % per jaar. Je mag ook de kosten die je had bij de verkoop in mindering brengen op de prijs die je ontving. 

Is het interessanter om toch iets te bouwen?

Als je een woning of appartement met winst verkoopt, word je dus lager en minder lang belast dan als je een grond verkoopt. Door alvast een tuinhuis te zetten op je grond kan je deze regels niet omzeilen en zeggen dat je onder de ‘kortere’ regeling valt. Als er op de grond een gebouw staat waarvan de verkoopwaarde lager is dan 30 % van het geheel, wordt de grond namelijk als onbebouwd aanzien. 

Wil je graag meer weten over een bouwgrond verkopen? Vraag dan raad aan je ERA makelaar. 

 

Twe personen schudden mekaars hand.