Home | Blog | Huurprijs energieverslindende woning mag vanaf 1 oktober 2023 weer geïndexeerd worden

Huurprijs energieverslindende woning mag vanaf 1 oktober 2023 weer geïndexeerd worden

Eigenaars van slecht geïsoleerde huurwoningen mogen de huurprijs vanaf 1 oktober opnieuw indexeren. De indexatie werd vorig jaar bevroren om huurders te beschermen tegen de hoge energieprijzen, maar het hoogtepunt van de energiecrisis is voorbij, meent Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA). Er komt wel een correctie om te vermijden dat huisbazen de verloren indexatie inhalen.

Huisbazen met woningen zonder energieprestatiecertificaat of met EPC-labels E of F kunnen de huurprijzen al sinds 1 oktober 2022 niet meer indexeren. Wie een pand met label D verhuurt, kon de index maar voor de helft doorvoeren. Het Vlaams Parlement nam die maatregelen vorig jaar met spoed aan om kwetsbare huurders te beschermen tegen de sterk gestegen prijzen, vooral voor energie. Ongeveer 200.000 huishoudens bleven daardoor het afgelopen jaar gespaard van een huurindexatie, voor zowat 75.000 huurders mocht de index maar voor 50 procent worden aangerekend.

Om te vermijden dat huisbazen de verloren inkomsten inhalen en dit jaar dus dubbel indexeren, wordt de indexering berekend aan de hand van een aangepaste formule met een correctiefactor. Concreet: een huurder die in oktober 2021 per maand 800 euro huur betaalde voor een slecht geïsoleerde woning zal vanaf oktober 832 euro betalen, terwijl dat anders ruim 925 euro was geweest.

Bron: HLN.BE

 

Is dit pand niet iets voor jou?