Historisch stadspaleis Gent wordt nieuw hoofdkwartier van ERA

4 min.
ERA Nieuws, Erfgoed, Proptech, Renovatie
Hoofdkwartier ERA in Gent

Het voormalige hoofdkwartier van de failliete Optima Bank in Gent heeft een nieuwe eigenaar. ERA - de grootste vastgoedmakelaar van ons land – vestigt er tegen het einde van het jaar zijn nieuwe Gentse hoofdkantoor. De bijgebouwde kapel wordt helemaal gerenoveerd en CEO Johan Krijgsman zal er ook andere vastgoedrelateerde bedrijven installeren. Het historische pand moet dienen als uitvalsbasis voor de verdere expansie van ERA in Gent. Zo opent ERA WONEN 2 kantoren in Gent en Gavere en komen er tegen eind 2025 al minstens 6 nieuwe kantoren in de regio bij.

We gaan voor meer verankering in de centrumsteden.

CEO Johan Krijgsman

Johan Krijgsman

CEO ERA

Ruim 2.400 vierkante meter groot, een grondoppervlakte van 965 vierkante meter, 16 bureauruimtes én een luisterrijke geschiedenis. Het stadspaleis van Optima in de Keizer Karelstraat in Gent - gebouwd in 1842 voor de grootste textielfabrikant van Gent, Ferdinand Lousbergs - behoort nog steeds tot het belangrijkste Gentse architecturaal erfgoed. Na de Optima-affaire stond het stadspaleis jarenlang leeg. Tot nu. Met de komst van ERA gaat het historische pand nu een nieuwe toekomst tegemoet.

Johan Krijgsman: “Ik heb een liefde voor architectuur en authentieke elementen die gebouwen karakter geven. Toen we dit pand vonden, zagen we vooral veel opportuniteiten om het in ere te herstellen. Voor de Gentenaars is het dan ook goed nieuws dat de historische waarde gewaarborgd blijft. Bovendien zorgen we dat dit monument een zwarte bladzijde kan omdraaien en opnieuw een positieve invulling krijgt.”

Johan Krijgsman

Proptech

Concreet zal het bekende gebouw eerst gerestaureerd en energiezuiniger gemaakt worden. Daarna zal het dienen als uitvalsbasis voor ERA Gent. Bedoeling is dat op termijn ook andere vastgoedbedrijven er samen komen. Zo wil ERA de Gentse “proptech scene” – bedrijven die technologische innovaties in de vastgoedsector ontwikkelen – een boost geven. 

ERA is met meer dan 140 kantoren en 575 medewerkers duidelijk marktleider in de Belgische vastgoedsector. CEO Johan Krijgsman staat intussen vier jaar aan het roer bij hoofdkantoor ERA en zet met dit nieuwe hoofdkantoor ook zijn ambities in de Arteveldestad zelf op scherp. Met ERA WONEN opent hij 2 kantoren in Gent en Gavere. Die vervangen de al bestaande kantoren van ERA RYCKAERT. De managers van ERA RYCKAERT, Luc Ryckaert en Bart Criel, zien de overname door de CEO als een logische volgende stap. Tegen 2025 komen er ook al minstens zes kantoren bij in de Arteveldestad.

Johan Krijgsman: “We gaan voor meer verankering in de centrumsteden. Sinds de start van het ERA 2.0-verhaal in 2019 hebben we een enorme inhaalbeweging gemaakt, met maar liefst 60% organische groei. Die groei en ambitie willen we verderzetten.”

Luc Ryckaert, manager ERA RYCKAERT: “De laatste jaren is de vastgoedmarkt in Gent geboomd. Het blijft een heel interessante plek voor huizenjagers en investeerders. Daarom geven we het volste vertrouwen aan de CEO van ERA zelf. Ook voor onze medewerkers is het een belangrijke stap. Zij blijven werkzaam in de kantoren en worden door Johan Krijgsman bijgestaan met extra opleidingen en zijn expertise.”

Naast Gent en Gavere heeft ERA RYCKAERT nog kantoren in Assenede en Zelzate. Die blijven wel nog onder de leiding van Ryckaert en Criel. Bart Criel, manager ERA RYCKAERT: “Het is een streek die we door en door kennen. We focussen ons dus liever op de verdieping in deze regio’s terwijl Johan de toekomst van ERA verder vorm geeft. Het zijn ambitieuze plannen die motiveren en ERA nog professioneler maken.”

ERA WONEN Gent

Hybride-organisatie

De ambitieuze plannen zijn bovendien het begin van een nauwe samenwerking tussen ERA WONEN en ERA RYCKAERT. 

Johan Krijgsman: “ERA werkt samen als één onderneming. Ik ben op sommige locaties eigenaar of meerderheidsaandeelhouder, maar we blijven nauw samenwerken met onze franchiseleden om te groeien. ERA is een hybride-organisatie, wat zorgt voor een krachtig succesverhaal. 2023 wordt dan ook het jaar van de nieuwe wending, the best is yet to come.”

Tot slot is de vastgoedgroep omwille van het grote succes steeds op zoek naar nieuwe medewerkers. Daarvoor kan iedereen terecht bij jobs@era.be.

ERA WONEN Gent

Wat is de missie van ERA?

Met de ‘house of real estate’ wil ERA de referentie in het vastgoed zijn in België. Dit dankzij een levenslange relatie met de klant over alle domeinen in het vastgoed heen.  

Hoe? Door te focussen op ‘digital meets human’. De onderneming beschikt al vanaf dag één over een eigen opleiding met de ERA ACADEMY. Zo wil ERA iedereen de mogelijkheid bieden om de beste versie van zichzelf te worden.  

‘Work hard, play hard’ is niet voor niets één van onze motto’s. We werken hard en maken veel impact. Het voelt aan als een spel, waardoor we ook volop kunnen genieten van de mooie momenten. En het doel is duidelijk: winnen is belangrijker dan deelnemen. Together, we go for gold!