Home | Blog | Is een bod per sms bindend?

Is een bod per sms bindend?

Stel: je bent enorm geïnteresseerd in een woning en brengt een bod uit via een sms-bericht. Dat bod werd eerst niet aanvaard tot je de papieren mocht tekenen. Maar nu ben je eigenlijk niet meer geïnteresseerd. Is het bod via sms dan bindend?

Onduidelijkheid

Eigenlijk is deze situatie een grijze zone, want de wet hierover is voor interpretatie vatbaar. Het is dus helemaal niet duidelijk of een bod per sms bindend genoeg is.

Enerzijds is een sms geen letterlijke koopovereenkomst en geeft het niet voldoende weer wat er besloten is. Anderzijds is het een geschreven boodschap en kan het gebruikt worden als bewijs. Via de provider kan de schrijver van het sms’je achterhaald worden en ook of beide partijen veel contact met elkaar hebben gehad.

Wat doe je best?

Probeer in elk geval een regeling met de verkoper te treffen. Geraken jullie er onderling niet uit, dan kunnen jullie altijd een bemiddelaar inschakelen. Komen jullie zo tot een oplossing, dan voorkom je een -vaak kostelijke- juridische zaak.

Als dit voor de rechtbank komt, dan is het niet zeker of je de zaak zal winnen. Omdat het een grijze zone is, is de uitkomst van die zaak erg troebel.

Wil je helemaal zeker zijn? Laat dan officieel weten dat je bod niet langer geldt omdat ze het als verkopers hebben afgewezen.

Om alle discussie te vermijden kan je beter voor een aangetekende brief kiezen in plaats van een sms’je.

Via sms een bod uitbrengen kan wel, maar er is altijd wel die twijfel of het wel bindend genoeg is. Speel op zeker en vermijd discussies en eventuele financiële ellende via een aangetekende brief. Lees hier meer interessante tips.

Is dit pand niet iets voor jou?