Dakisolatie en dubbelglas verplicht sinds 2020

3 min.
(Ver)bouwen, Renovatie
Plaatsing van ramen

Is het bangmakerij of besteed je beter voldoende aandacht aan de dak- en raamisolatie-normen die sinds 1 januari 2020 verplicht zijn? Wel, er al te los mee omspringen is geen goed idee en we leggen graag uit waarom dat zo is.

Tot 1 januari 2020 bleef een eventuele controle van de wooninspecteur – wie heeft dat al meegemaakt? – zonder al te veel gevolgen. Er leek altijd wel tijd om iets te doen en het totaal aantal strafpunten ‘scoren’ was niet eenvoudig. Een puntje per keer, zo gaat het traag.

Dat is veranderd. Sinds 1 januari 2020 levert onvoldoende dakisolatie standaard 15 strafpunten op. Baf! Een opdoffer, want een woning ongeschikt verklaren, kan al vanaf… 15 strafpunten.

Strafpunten voor woningen

Even opletten dus. Iedereen kan immers een onderzoek naar de ongeschiktheid van je woning aanvragen. Dat je dat als eigenaar-bewoner zelf niet direct zal doen, tot daar, maar de stad of gemeente, andere overheden, sociale woonorganisaties… Ook je huurders, in wiens portefeuille een hoge energiefactuur zich het meest laat voelen, ze kunnen en mogen allemaal een aanvraag indienen.

Die drempel is bewust verlaagd om eigenaars aan te sporen het E-peil van hun pand onder de loep te nemen en eventueel bij te sturen.

Na afloop van zo’n onderzoek door de wooninspecteur neemt de burgemeester een beslissing. Elke woning die ongeschikt wordt verklaard (vanaf 15 strafpunten in een technisch verslag kan dat dus), wordt opgenomen in een Vlaamse inventaris.

Dakisolatie vanaf 1 januari 2020

Volgens de ‘Vlaamse dakisolatienorm 2020’ moeten alle daken van woningen en huurwoningen vanaf 2020 voorzien zijn van isolatie. Alle daken van woningen die voor 1 januari 2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet, moeten geïsoleerd worden. Nieuwbouwwoningen die in orde zijn met de energieprestatieregelgeving, voldoen al aan de dakisolatienorm. In de Vlaamse praktijk zal voor dakisolatie een R-waarde (of warmteweerstand) gelden van minimaal 0,75 m²K/W. Deze norm is van toepassing op alle daken van 2 m² of groter.

Ook het Brussels Hoofdstedelijk Gewest moedigt via een premie voor dakisolatie actief aan om gebouwen onder handen te nemen en maakt van dakisolatie de komende jaren een prioriteit. Niet verwonderlijk: tot 30% van de warmte in huis gaat via het dak verloren. Wallonië plant voorlopig geen normen zoals die in Vlaanderen wel van toepassing zijn. Een isolatiepremie en belastingvermindering op isolatiewerken bestaan er wel.

Raamisolatie vanaf 1 januari 2020

Vanaf 2020 moeten de ramen van alle woningen (ook huurwoningen) in het Vlaams Gewest minstens dubbelglas hebben. Deze regel geldt zowel voor kamers als zelfstandige woningen. Voor dubbelglas in een (korte) overgangsperiode van toepassing.

Tot 31 december 2022 levert één raam met enkele beglazing 3 strafpunten op. Meerdere ramen zijn goed voor 9 strafpunten. Vanaf 2023 is het ontbreken van dubbelglas voldoende om een ongeschikte woning te bezitten. Alweer: opdoffer!

Ook hier geldt dat de dubbelglas-normen (voorlopig) alleen van toepassing zijn voor woningen in het Vlaams Gewest. In Brussel en Wallonië is (nog) geen sprake van een algemene verplichting.

Een ongeschikte woning huren of verhuren

Allereerst: wie zelf in zijn of haar huis woont, zal wellicht niet snel een wooninspecteur aan de deur krijgen. Voor huurders is de drempel om aan de alarmbel te trekken evenwel lager, en zeker als ze hoge energiefacturen betalen door gebrekkige isolatie.

De gevolgen van ongeschiktheid zijn niet min:

  • 15 strafpunten in een technisch verslag volstaan op opgenomen te worden in een Vlaamse inventaris.
  • Sta je daar na een jaar nog, dan betaal je een heffing (kadastraal inkomen of door gemeente opgelegd).
  • Er geldt voorverkooprecht op je woning: bepaalde overheden krijgen voorrang.
  • Een ongeschikte woning verhuren of ter beschikking stellen, mag niet.
  • Lopende huurovereenkomsten kunnen nietig verklaard worden. De huurder mag teveel betaald huurgeld terugvorderen.
  • Moet die huurder op zoek naar een nieuwe woonst? De kosten zijn voor jou, als eigenaar.

Het loont dus om twee keer na te denken over dakisolatie en dubbelglas.

Een ongeschikte woning kopen of verkopen

Over de transactie zelf is weinig te zeggen: iedereen koopt en verkoopt wat hij of zij wil. Ook ongeschikte woningen. Alleen, de koper zal eventueel heffingen moeten betalen, of het pand niet kunnen verhuren. Hij of zij koopt er dus ook de eventuele renovaties die nog uitgevoerd moeten worden en dat zal sowieso de verkoopprijs beïnvloeden.

Niemand koopt graag potentiële lasten, en niemand start een vastgoedaankoop graag met een hoop isolatie-zorgen.

Moet ik als eigenaar dakisolatie voorzien en dubbelglas installeren?

Eerlijk? Ze hadden er eigenlijk al moeten zijn.

Niet alleen omdat het sinds 1 januari 2020 verplichte kost geworden is in Vlaanderen, ook omdat je zonder goede dakisolatie en dubbelglas gewoon de lucht rond het huis aan het opwarmen bent. Niet het huis zelf. Tot een derde van de warmte vliegt gewoon door dak en vensters naar buiten. Zo’n energieverlies – en energie is duur, dat merk je elke maand opnieuw – is niet meer van deze tijd.

Drempels verlagen, strafpunten verhogen, er zijn meer boetes en minder speling.