Home | Plaatsbezoeken tijdens corona

Plaatsbezoeken tijdens corona

Er is meer duidelijkheid

Het Overlegcomité heeft enkele coronamaatregelen aangekondigd. Zo werd o.a. bepaald dat niet-essentiële winkels vanaf 26 april niet langer op afspraak moeten werken. Dat betekent dus dat de bemiddelingskantoren opnieuw klanten kunnen ontvangen zonder voorafgaandelijke afspraak, maar wel onder strikte voorwaarden.

Mensen die een woning willen huren of kopen mogen de woning bezoeken in aanwezigheid van de ERA makelaar. Bij een bezoek mogen max. 3 personen aanwezig zijn, de ERA makelaar en bewoners niet inbegrepen. Je ERA makelaar mag een rondleiding geven mits respect voor de onderstaande veiligheidsmaatregelen. Bekijk onderstaand de video van hoe plaatsbezoeken op een veilige manier zullen verlopen.

Richtlijnen voor bezoeken aan een pand 

 • Alle bezoeken gebeuren op afspraak
 • Bij een bezoek mogen max. 3 volwassen personen aanwezig zijn, de vastgoedmakelaar en bewoners niet inbegrepen.
 • Bezoeken worden zo georganiseerd dat samenscholing en wachtrijen vermeden worden.
 • Bezoekers dienen zich op het juiste uur aan te melden. Bezoekers wachten buiten of in de wagen tot de vastgoedmakelaar het teken geeft dat ze het pand mogen benaderen.
 • De veiligheidsvoorschriften worden voorafgaand aan het bezoek nogmaals overlopen. Bezoekers moeten bevestigen dat ze deze zullen naleven. 
 • Voor de start van het bezoek wordt de omgeving gecontroleerd. De vastgoedprofessional moet zich er steeds van vergewissen dat het bezoek kan plaatsvinden binnen veilige omstandigheden.
 • Draag steeds een mondmasker! Deze verplichting geldt zowel voor de vastgoedprofessional als voor bezoekers. Bezoekers moeten een mondmasker voorzien of desgevallend er één gebruiken uit het reservemateriaal van het vastgoedkantoor. Indien hier niet aan wordt voldaan, wordt het bezoek afgebroken.
 • Er worden steeds voldoende ontsmettingsmiddelen voorzien voor bezoekers. 
 • De regels inzake social distancing (minstens 1,5m afstand) moeten ten volle worden gerespecteerd. Bewoners moeten bij voorkeur in de tuin, op een terras, … dan wel in één bepaalde ruimte blijven tijdens het bezoek. De vastgoedprofessional zal ervoor zorgen dat personen elkaar niet kruisen tijdens het bezoek.
 • De vastgoedprofessional zorgt er vooraf voor dat alle binnendeuren open staan. Hij/zij opent eventuele buitendeuren zelf voor de bezoekers en reinigt na elk bezoek de deurklinken en/of andere voorwerpen die aangeraakt werden (kastdeuren, trapleuningen, zoldertrap,…). De vastgoedprofessional voorziet hiervoor de nodige reinigingsdoekjes of ontsmettingsalcohol.
 • Er wordt te allen tijde gezorgd voor een goede verluchting van de woning tijdens het bezoek en tussen de bezoeken door. Deuren en/of ramen worden daartoe geopend.
 • Meterstanden worden door de vastgoedmakelaar in het bijzijn van de huurder/koper opgenomen, met inachtneming van 1,5 meter afstand. In geval van een krappe ruimte, moet worden gevraagd dat de andere personen de meterstanden, die de vastgoedprofessional noteerde, achtereenvolgens nakijken op correctheid.
 • Er worden zo min mogelijk documenten overhandigd aan de bezoekers. Deze worden bij voorkeur doorgestuurd vooraf of na het bezoek door. Indien er formulieren en/of overeenkomsten ondertekend moeten worden, gebeurt dit bij voorkeur digitaal. Er wordt altijd gekozen voor een digitale oplossing, waar mogelijk. De vastgoedprofessional zorgt voor voldoende tijd tussen 2 bezoeken, zodat bezoekers elkaar niet kruisen of er zich wachtrijen vormen. De tussentijd laat ook toe om het pand te ventileren en de andere voorzorgsmaatregelen te respecteren
(Bron: Protocol voor plaatsbezoeken in de vastgoedsector - versie 11022021 - CIB - Federia - BIV)
 
 

 

 

 

 

Plaatsbezoek gepland met een vastgoedmakelaar?

Geen probleem! Deze video van het BIV Vlaanderen legt (ver)kopers en (ver)huurders op een heldere manier uit hoe plaatsbezoeken op een veilige manier zullen verlopen.

 

 

We zijn opgelucht want dit betekent dat

 • Onze verkopers niet meer onzeker hoeven te zijn en zich geen zorgen meer moeten maken over de financiële gevolgen. De verkoop van je woning gaat door.
   
 • Onze verhuurders opnieuw kunnen rekenen op rendement van zodra wij een geschikte huurder vinden. De zoektocht gaat door.
   
 • Onze kopers en huurders geen schrik meer moeten hebben om op straat te komen staan. Bezoeken gaan door
   
 • Wij onze maatschappelijke rol ten volle kunnen opnemen en hierdoor sociale drama's kunnen vermijden bij mensen die in deze tijden alle hulp kunnen gebruiken.

 

Corona brengt een stormloop op de vastgoedmarkt teweeg

Denk je eraan om je woning binnenkort te verkopen? Dan geven we graag even mee dat er een enorme rush was op de vastgoedmarkt na de eerste coronagolf en het dus nu een ideaal moment is om je woning te koop te stellen in de aanloop van onze volgende ERA Open Huizen Dag. Wil je voorbereid zijn op de stormloop van kandidaat-kopers na de tweede coronagolf? Contacteer dan je ERA makelaar voor een professionele begeleiding en een vrijblijvende waardebepaling.

Vul hieronder je gegevens in om een vrijblijvende waardebepaling te ontvangen.

Wat doen wij met jouw gegevens?