Home | Kiezen voor een nieuwbouw- of bestaande woning? Dit moet je weten volgens Topmakelaar Anneke

Kiezen voor een nieuwbouw- of bestaande woning? Dit moet je weten volgens Topmakelaar Anneke

In de zoektocht naar je ideale woning kom je heel wat verschillende types woningen tegen. Maar wat is de beste keuze voor jou? Ga je voor een bouwgrond? Koop je een entiteit binnen een nieuwbouwproject? Of steek je best zelf de handen uit de mouwen om dat verouderde pand nieuw leven in te blazen? Topmakelaar Anneke (39) bespreekt de voordelen van een nieuwbouw- en bestaande woning.

Wat zijn de voordelen van nieuwbouw?

Hieronder bespreekt topmakelaar Anneke wat de voordelen zijn van een nieuwbouwwoning. 

1. Stel je droomwoning samen

Anneke: “Eerst en vooral is het grote voordeel van nieuwbouw dat je op plan kan kopen. Op die manier krijg je de kans om je eigen woning samen te stellen. Vaak zijn er mooie budgetten voorzien voor de keuken en badkamer, zodat je die naar eigen smaak kan kiezen en inrichten. Bovendien staat nieuwbouw gelijk aan ontzorgen. Doorheen het project krijg je de nodige bescherming en wordt alles correct opgeleverd.”

2. Zorgeloos op lange termijn

Anneke: “Een ander voordeel is dat je met nieuwbouw kiest voor de lange termijn. De eerste 20 jaar hoef je niet te rekenen op grote kosten, want alles is nagelnieuw. Mocht er toch iets gebeuren in de eerste 10 jaar, dan valt dit onder de aansprakelijkheid van de aannemer. Voor bestaande woningen bestaat er wel de ERA Comfort Garantie.”

3. Duurzaamheid

Anneke: “Een nieuwbouwwoning voldoet verder aan alle energiezuinige normen. Dat is goed voor het milieu en je portemonnee.”

4. Btw-tarief van 6%

Anneke: “Sinds het tijdelijk verlagen van het btw-tarief op de constructiewaarde (als je voldoet aan de voorwaarden), van 21% naar 6%, is de nieuwbouwmarkt veel toegankelijker geworden. Voordien was nieuwbouw enkel voor zij die de middelen hadden. Vandaag is het een uitstekende investering en ook haalbaar voor jongeren bijvoorbeeld.”

5. Korting op je kadastraal inkomen

Anneke: “Wie met een bouwaanvraag in 2021 een E-peil tussen E11 en E20 behaalt, krijgt gedurende 5 jaar maar liefst 50% korting op het kadastraal inkomen. Bij een E-peil van maximaal 10 bedraagt dit zelfs 100%, gratis dus. Zo’n korting kan dus makkelijk oplopen tot 5.000 euro. Benieuwd naar jouw korting? Surf dan naar energiesparen.be."

Welke voordelen heeft bestaand vastgoed?

Topmakelaar Anneke licht ze hieronder toe.

1. Het wauw-gevoel

Anneke: “Bij een bezoek aan een bestaand pand, wandel je letterlijk door je toekomstige woning. Vaak krijg ik dan de reactie: ‘Ik voel het, dit is het.’ Hier krijgen mensen vaak ideeën over hoe ze een ruimte willen inrichten of verbouwen. En als makelaar kunnen we ook meteen adviseren wat wel en niet haalbaar is.”

2. Meteen aan de slag

Anneke: “Wie echt niet kan wachten om te verhuizen, kiest best voor een bestaande woning. Op uiterlijk 4 maanden na het ondertekenen van de verkoopovereenkomst kan de woning bewoond worden. Bij nieuwbouw kan het tot twee jaar duren voor je er effectief kan intrekken.”

3. Op je eigen tempo

Anneke: “Een heel belangrijk voordeel is dat je bij een bestaande woning op je eigen tempo kan renoveren. Zo kan je ook eerst opnieuw wat sparen vooraleer je die droomkeuken of luxueuze badkamer aankoopt.”

4. Verlaagde registratierechten

Anneke: “Wanneer je je eerste eigen woning aankoopt en aan de voorwaarden voldoet, betaal je slechts 3% registratierechten in plaats van 6% voordien. En als je een woning ouder dan 10 jaar verbouwt, bedragen de btw-kosten 6% in plaats van 21%. Ook hier staan we onze klanten graag bij met alle informatie voor hun pand.

5. Premies

Anneke: “Voer je energetische renovatiewerken uit? Dan kom je ongetwijfeld in aanmerking voor een premie. Heel wat mensen weten het niet, maar je kan tot bijna 30.000 euro aan premies opstrijken. Op die manier willen de overheden je stimuleren om oudere woningen energiezuiniger te maken. Let op: voor investeerders zijn deze premies wel beperkter.”

 

Laat je begeleiden door een topmakelaar

Anneke: “Als ERA makelaar is het onze taak om in de eerste plaats goed te luisteren naar de noden en wensen van onze klanten. Soms merken we na het gesprek dat een nieuwbouwwoning veel beter past bij hun verwachtingen dan een bestaande woning.” Of omgekeerd, natuurlijk. “We zijn er om mensen te begeleiden in de keuze die zij maken. Daar maak je als topmakelaar het verschil. Heb je dus vragen of nood aan advies? Neem dan zeker contact op met je lokale ERA makelaar”, aldus Topmakelaar Anneke.

Is dit pand niet iets voor jou?