Een thuis voor jou een toekomst voor hen

ERA steuntPleegzorg Vlaanderen

Met 600+ medewerkers en 140+ kantoren zetten we ons bij ERA dagelijks in voor onze (ver)kopers en (ver)huurders. En met meer dan 10.500 transacties per jaar komen onze ERA makelaars en vastgoedexperten met heel wat mensen in contact. 

Wist je dat er in Vlaanderen op dit ogenblik meer dan 1.000 kinderen, jongeren en volwassenen op zoek zijn naar een pleeggezin? Wat als jij momenteel een lege slaapkamer hebt? En wat als je beseft dat je hiermee iemand een toekomst kan bieden?

In samenwerking met Pleegzorg Vlaanderen en Famille d’Accueil zoeken we bij ERA nieuwe pleeggezinnen door ons netwerk aan te spreken: klanten, partners én medewerkers.

Heb je nog geen thuis gevonden om te delen?

ERA kaart

Heb je vragen of wil je meer informatie?

Bij pleegzorg sta je er nooit alleen voor. Pleeggezinnen, ouders, pleegkinderen en pleeggasten worden allemaal ondersteund op verschillende manieren.

Jeroen Vandenbussche

Coördinator & woordvoerder Pleegzorg Vlaanderen

PZ

Wat is pleegzorg?

Meer dan 10.000 kinderen, jongeren en volwassenen met een handicap en/of een psychiatrische problematiek wonen in een pleeggezin in Vlaanderen. Vaak omdat hun ouders voor korte of lange tijd niet voor hen kunnen zorgen. Meer dan 7.000 pleeggezinnen geven hen een warme thuis.

Pleegzorg is er voor kinderen en jongeren, en voor volwassenen met een handicap of psychiatrische problematiek ('pleeggasten'), die om verschillende redenen tijdelijk niet thuis kunnen of mogen wonen. Pleeggezinnen bieden gedurende die tijd opvang en zorg aan pleegkinderen of -gasten. Ze doen dat vrijwillig, maar met de steun van een dienst voor pleegzorg. Pleegzorg kan duren tot het pleegkind of de pleeggast weer naar huis kan of zelfstandig kan gaan wonen.

De verschillende vormen van Pleegzorg

Pleegzorg bestaat in verschillende vormen. Sommige kinderen of volwassenen worden opgevangen door iemand die ze op voorhand al kenden: een broer, zus, tante of juf op school. Dat noemen we netwerkpleegzorg. Anderen kenden hun pleegzorgers op voorhand nog niet. Dat noemen we bestandspleegzorg.

Sommige pleegkinderen of pleeggasten wonen heel kort bij hun pleegzorgers. Anderen blijven dan weer voor lange tijd.

ERA PLEEGZORG

Kan ik pleegzorger worden?

Om pleegzorger te worden, moet je voldoen aan enkele voorwaarden:

  • Je bent minimaal 18 jaar.
  • Alle meerderjarige leden uit het gezin kunnen een uittreksel uit het strafregister model 2 voorleggen.
  • Je kunt een pleegkind of pleeggast een stabiel leefklimaat, structuur, veiligheid en ruimte bieden om een eigen leven uit te bouwen.
  • Je woont in Vlaanderen of Brussel en hebt voldoende woonruimte.
  • Wil je kinderen of volwassenen met een andere taal of culturele achtergrond opvangen, dan is het belangrijk dat je daarvoor openstaat.
Pleegzorg Vlaanderen

Wist je dat pleegzorg ook in Wallonië bestaat?

Op dit moment wonen er in Wallonië bijna 7.000 kinderen in een pleeggezin. Vaak omdat hun ouders voor korte of langere tijd niet voor hen kunnen zorgen. Meer dan wie ook hebben deze kwetsbare kinderen - of ze nu alleen zijn of samen met broers of zussen - een thuis nodig om hen te helpen om goed op te groeien. Kortom, alles wat een openbare instelling niet altijd kan bieden... maar jij wel.