Home | Blog | Woontrend: we huren steeds meer én langer

Woontrend: we huren steeds meer én langer

Het is een typisch Belgische gedachte: je koopt beter een woning dan je geld ‘op straat te gooien’ door te huren. Jonge woningzoekenden hechten echter minder belang aan een vaste stek en vinden in een huurpand vaak de meest financieel haalbare optie. “Net zoals in Duitsland en Nederland zal de huurmarkt in België een steeds grotere rol spelen”, verwacht onze CEO Johan Krijgsman.

Dat huren in de lift zit bij young urban professionals is niet verwonderlijk. Ze vestigen zich het liefst dicht bij hun werk in de stad, waar de koopprijzen een stuk hoger liggen. Huren vormt dan het ideale compromis. “De levensstijl van de jongeren van vandaag verandert: ze zoeken meer flexibiliteit en durven gemakkelijker van woning veranderen. Dus stijgt de vraag naar huren”, beaamt Johan Krijgsman. “Ook de bevolking blijft groeien. Het aantal gezinnen stijgt zelfs los van die bevolkingsgroei en zijn steeds meer gefragmenteerd.”

Kwaliteit van huurpanden stijgt

Zo’n 30% van de Belgische bevolking huurt en voor het eerst sinds decennia neemt dat cijfer toe. Ook projectontwikkelaars spelen in op die evolutie en richten hun pijlen op de huurmarkt met kwalitieve en betaalbare appartementen. Daardoor zal de huurtrend nog een duwtje in de rug krijgen volgens Krijgsman: “Het valt op dat er steeds meer particuliere investeerders en zelfs vastgoedfondsen opkomen die volop inzetten op huurders. Er zullen dus veel nieuwbouwpanden op de markt komen, die kwalitatiever en duurzamer zijn. Dat mensen meer én langer gaan huren, is daarvan het logische gevolg.”

Meer dan een mentaliteitswijziging

Niet alleen een mentale switch bij jongeren – een eigen huis is geen must meer – ligt aan de oorzaak van de toenemende voorkeur voor een huurwoning. De huurmarkt kwam onder meer in opmars door de afschaffing van de woonbonus en het strenger geworden kredietbeleid van de banken. Kopen is niet voor iedereen even toegankelijk meer en huren lijkt dan snel de ‘easy way out’. Welke optie voor jou de beste oplossing biedt, blijft uiteraard persoonlijk. “Het spreekt voor zich dat de ERA makelaars klaarstaan met advies gedurende de hele levenscyclus van zowel huurder, koper, verkoper als investeerder”, besluit Johan Krijgsman.

Zelf op zoek naar een nieuwe woning of appartement? Bekijk hier ons ruime aanbod te huur en te koop.

Is dit pand niet iets voor jou?