Home | Blog | Wereldwaterdag: tips om thuis water te besparen

Wereldwaterdag: tips om thuis water te besparen

Wereldwaterdag is het ideale moment om je waterverbruik in vraag te stellen. Water besparen kan je gemakkelijk én het is voordelig voor je portemonnee en het milieu. Nog meer goed nieuws? Je kan er vandaag nog aan beginnen. Met deze tips in huis kan je water besparen.

Keuken

  • Zorg dat je bij het koken de juiste pan gebruikt. We maken er al snel een gewoonte van om een te grote pan te nemen en die te vullen met te veel water. Groenten en aardappelen moeten in principe maar voor ⅓ onder water staan.

  • De productie van vlees vraagt heel veel water. Je kan je ecologische voetafdruk verkleinen door minder vlees te eten.

  • Laat enkel en alleen een volle vaatwasmachine (of wasmachine) draaien. Let er bij de aankoop ook op dat je een zuinig toestel in huis haalt.

Toilet

  • Overweeg een spaarspoeltoets in het kleinste kamertje. Bij deze dubbele spoelknop kies je tussen een kleine of een grote spoeling. Je kan ook altijd een start-stopspoeling installeren en de spoeling op ieder moment zelf onderbreken.

  • Je kan het toilet aansluiten op regenwater, net als de vaatwasmachine en de wasmachine. Dat zijn grote waterverbruikers.

Badkamer

  • Installeer een spaardouchekop, die verbruikt tot de helft minder water. Zoek dus naar een douchekop die minder dan 7 liter water per minuut doorlaat.

  • Vervang een bad af en toe door een korte douche. Een bad vul je met 100-150 liter water, terwijl een waterbesparende douche maar ongeveer 7 liter water per minuut verbruikt. Je kan bijvoorbeeld een douchewekker zetten die je eraan herinnert om niet te lang te douchen. Zo bespaar je tijd, geld, energie én water.

Extra

Goed begonnen is half gewonnen: een goed onderhoud van je waterinstallaties is cruciaal als je duurzaam wil leven. Het lijkt een simpele tip, maar laat niet onnodig water lopen. Draai tijdens het tanden poetsen, handen wassen en inzepen de kraan dicht. Hergebruik zoveel mogelijk water. En gebruik emmers water in plaats van een tuinslang als je de auto wast.

Je kan altijd contact opnemen met je drinkwaterleverancier om een waterscan aan te vragen. Dan zoekt een medewerker samen met jou naar een oplossing om meer water te besparen.

Wil je je vooruitgang bijhouden? Hou dan de stand van de watermeter elke eerste dag van de maand bij op het waterspaarformulier. Zo volg je het waterverbruik bij je thuis op.

Is dit pand niet iets voor jou?