Home | Blog | Optie nemen op een huis: alles wat je moet weten

Optie nemen op een huis: alles wat je moet weten

Je bent er vrij zeker van: je hebt het huis van je dromen gevonden.
Maar voor je tot kopen kan overgaan, moet je eerst nog het één en ander nakijken.
Je kan dan kiezen om een optie te nemen. Wij vertellen er meer over. 

Als je een huis, appartement of bouwgrond hebt gezien die je zou willen kopen, kan het zijn dat je nog een aantal zaken wil (laten) nazien. Misschien wil je bijvoorbeeld nog langs gaan met een aannemer of architect vooraleer de beslissing te nemen. Om te vermijden dat de verkoper het pand intussen aan iemand anders verkoopt, kan je hem of haar om een ‘optie’ vragen.

Wat is een optie juist?

Een optie geeft je het recht (maar niet de plicht) om het onroerend goed binnen een met de verkoper afgesproken termijn aan de welbepaalde prijs te kopen.

Die termijn kan gaan van enkele dagen tot zelfs maanden. In die periode mag de verkoper het huis niet aan iemand anders verkopen. Jij als kandidaat-koper zit ‘niet vast’. Beslis je uiteindelijk toch niet te kopen, dan is dat je goed recht.

Kan de verkoper weigeren?

Hou er bovendien rekening mee dat de verkoper een vergoeding kan vragen voor het verlenen van de optie. Vaak wordt meteen bepaald dat je die vergoeding kwijt bent als je uiteindelijk niet koopt. Koop je wel dan wordt de vergoeding afgetrokken van de koopprijs.

Zet het op papier

Wil de verkoper je een optie geven vraag dan om deze ook op papier te zetten. Als het bij een louter mondelinge belofte blijft om een tijdje niet aan iemand anders te verkopen, kan je dat bij een discussie nu eenmaal niet bewijzen.

Kijk op het document hoe je de optie moet lichten als je toch beslist om te kopen. Staat er niets vermeld hoe je dat moet doen, schrijf dan een aangetekende brief om te laten weten dat je koopt.

Om discussies te vermijden, worden in de optie bovendien best - net zoals bij een onderhandse verkoopovereenkomst - alle verkoopmodaliteiten nauwkeurig opgenomen.

Laat je tijdens het kopen of verkopen van een woonst begeleiden door een ERA-makelaar bij jou in de buurt. Zij staan klaar met advies en raad, van a tot z.

Is dit pand niet iets voor jou?