Op vakantie? Wij geven 6 tips om je huis te beveiligen

2 min.
Lifestyle, Tips en tricks
Vakantie

Ga je met vakantie? Een inbraak is snel gebeurd. Speel dus op veilig met deze 6 tips, zo kan je straks met een gerust hart vertrekken.

Tip 1: wees voorzichtig op social media 

Maak het inbrekers niet te gemakkelijk door in geuren en kleuren op de sociale media te melden dat je op vakantie bent. Heel leuk voor de familie, dat weetje en die plaatjes, maar mensen met minder goede bedoelingen weten zo wel dat de kust veilig is.

Tip 2: hou je buren op de hoogte 

Je buren breng je er best van op de hoogte dat je op vakantie bent. Zo kunnen ze een oogje in het zeil houden, wat makkelijker is in de zomer dan in de winter.

Tip 3: doe net of er iemand thuis is 

Zorg ervoor dat je woning een bewoonde indruk geeft. Laat geregeld iemand een bezoekje brengen, de planten komen water geven en zorg voor tijdschakelaars op je lichten, zodat het ‘s avonds lijkt alsof er iemand is. Dit verkleint de kans op inbraak enorm.

Tip 4: voorzie deuren en ramen van deftige sloten 

Goede sloten zijn cruciaal om je woning te beveiligen. Oudere ramen en deuren willen hier wel eens tekortschieten en inbrekers simpel vrij spel geven. Ze zijn makkelijk te openen met een bankkaart of met een stuk ijzerdraad en bieden amper weerstand. Zorg voor goede sloten, laat ze installeren door een erkend installateur en test ze!

Vergeet ook zeker de zwakke plaatsen van je woning niet van sloten te voorzien. Denk daarbij aan dakvensters en kelderramen.

Tip 5: berg waardevolle spullen op 

Berg je spulletjes veilig en uit het zicht op. Gelegenheid maakt de dief en door alles open en bloot te laten rondslingeren verhoog je de kans op diefstal. Binnen is een kluis altijd een goed idee. De meeste inbrekers hebben er geen verstand van en hebben/nemen ook niet de tijd om dit verder uit te spitten.

Ben je in de tuin aan het werk of even op pad, sluit dan ook steeds de garagepoort. Iets ontvreemden uit een openstaande garage is kinderspel en zo kunnen waardevolle zaken in een handomdraai verdwijnen.

Tip 6: investeer in een alarmsysteem 

Een alarminstallatie heeft een enorm afschrikeffect. Laat dit wel plaatsen door een vakspecialist zodat het systeem ook effectief optimaal werkt.

Wist je dat... een inbreker vaak tussen de 3 en 5 minuten de tijd neemt om binnen te geraken. Lukt het niet binnen die periode? Dan probeert hij/zij het ergens anders.