Nieuwe maatregel huurinkomsten: wat betekent dat voor jou als verhuurder?

1 min.
Huren, Geld, Overheid
Makelaar kleeft verhuurd op bord

Huurders die een woning ook professioneel gebruiken, moeten dat straks in een nieuwe bijlage bij hun belastingaangifte melden. Dat moet de fiscus helpen bij het controleren en kan zorgen voor hogere belastingen voor jou als verhuurder. Wist je dat je die extra kosten toch kan vermijden dankzij je ERA makelaar?

In de strijd tegen fraude nam de federale regering een maatregel over huurinkomsten die wat tussen de plooien is gevallen. De fiscus merkt op dat huurinkomsten van woningen niet altijd correct worden aangegeven. Dat gebeurt vaak niet moedwillig, als de verhuurder niet op de hoogte is van het professioneel gebruik van een woning door de huurder.

Voor wie is de nieuwe maatregel van toepassing? 

Huurders die een deel van hun huur als beroepskosten aftrekken, moeten vanaf volgend jaar een nieuwe bijlage bij hun belastingaangifte invullen. Die verplichting geldt zowel voor particulieren als voor vennootschappen. In die bijlage moeten de naam en het rijksregisternummer van de verhuurder vermeld staan, net als het adres van het pand, het totale bedrag van de huur en het deel ervan dat is afgetrokken als beroepskosten.

Wat als de huurder die bijlage niet invult? 

In dat geval zal hij zijn huur niet meer kunnen aftrekken. De maatregel moet op kruissnelheid 67 miljoen euro opleveren en geldt vanaf de aangifte die in 2024 moet gebeuren.

Wat betekent de maatregel voor verhuurders? 

Als een huurder een pand deels of volledig professioneel gebruikt, vallen de huurinkomsten voor de verhuurder onder een ander fiscaal regime. Bij professionele verhuur moeten de huurinkomsten worden aangegeven tegen de reële waarde, en niet op basis van het geïndexeerd kadastraal inkomen (KI), zoals voor private personen die een pand verhuren dat alleen bedoeld is om te wonen. Op basis van het KI is de belasting lager, maar toch kan je die hogere kosten vermijden.

Welke oplossing biedt ERA voor jou als verhuurder? 

Bij ERA anticiperen we op wetswijzigingen zoals deze. Onze professionele ERA makelaars voorzien standaard de nodige clausules in huurcontracten zodat onze eigenaars nooit voor verrassingen komen te staan. Als verhuurder kan je je dus best goed inlezen en de nodige clausules toevoegen. Of je kan er ook voor kiezen om samen te werken met ERA.

Heb je vragen of wil je meer informatie over deze service? Contacteer de ERA makelaar in je buurt en dan helpen we je graag verder.