Met deze tool bereken en verbeter je het EPC van jouw woning

3 min.
EPC

Als je je woning verkoopt, moet die beschikken over een recent energieprestatiecertificaat. Vanaf 2022 moet bij verkoop het EPC voor een bestaande woning zijn opgemaakt in 2019 of later. En wist je dat je de energiescore van je woning makkelijk zelf kan berekenen dankzij een nieuwe tool van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap?

Het EPC informeert potentiële kopers over de energiezuinigheid van je woning en is daarom verplicht te vermelden in verkoopadvertenties. In Vlaanderen scoort een gemiddelde woning energielabel D, wat nog een stuk beter kan als je weet dat een A-score voor elke woning de beoogde doelstelling is voor 2050. Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap draagt alvast haar steentje bij met een gratis tool waarmee je het EPC van jouw woning kan inschatten, vergelijken en waar mogelijk verbeteren.

Indicatief EPC-label

Aan de hand van een aantal kenmerken van je woning, zoals het type bebouwing, de gebruikte warmtesystemen en de isolatiegraad, berekent de tool een indicatieve EPC-waarde. Je krijgt een overzicht van hoe jouw woning scoort ten opzichte van andere woningen in Vlaanderen, jouw provincie of gemeente. Daarnaast kan je meteen aan de slag met een lijst vol tips om je score te verbeteren: interessant als je binnenkort een EPC wil laten opmaken door een erkend energiedeskundige.

EPC verlagen = verkoopkansen verhogen

Een gunstige EPC-score is in de eerste plaats goed voor het milieu en je energiefactuur, maar ook voor de totale waarde van je woning. Energiezuinigheid wordt namelijk een steeds belangrijker verkoopargument. Een eengezinswoning met een B-label wordt gemiddeld 11% duurder verkocht dan een woning met een E-label. Heb je verkoopplannen? Dan denk je er dus best eens over na om je score vooraf nog een boost te geven.

Bovendien beloont de overheid alle eigenaars die hun woning met E- of F-label door middel van renovatiewerken upgraden naar minstens een C-label binnen de vijf jaar. De EPC-labelpremie is niet combineerbaar met de Totaalrenovatiebonus, wel met de zogenoemde BENOvatiepremies van Fluvius. Meer informatie vind je op benoveren.fluvius.be/premies.

Twijfel je of het de moeite waard is om je energiescore te optimaliseren voor de verkoop van je woning? Contacteer de ERA makelaar in je buurt, ze adviseren je graag.