Is je buurman verplicht om zijn klimop te snoeien? Wij vroegen het aan een advocaat

2 min.
Lifestyle, Tips
Klimop in tuin

Is jouw buurman een chronische niet-snoeier? En neemt zijn klimop weldra je hele tuin of gevel over? Dan kan je het een paar keer vriendelijk vragen, maar wat zijn jouw rechten als hij weigert de snoeien?

Klimop groeit bijzonder snel en kan beginnen woekeren. Maar wat kan je doen als jij een klimopafsluiting langs jouw kant wel onderhoudt maar je buur dat niet doet?

Wanneer het gaat over een gemeenschappelijke afsluiting

Is de draadafsluiting met daartegen klimop gemeenschappelijk dan moet elk van jullie zijn kant onderhouden. Je kan dus van je buur verwachten dat hij het nodige doet om de klimop langs zijn kant van de draad te snoeien. Doet je buur dat niet, dan oogt dat niet enkel slordig. Het niet-snoeien kan ook tot gevolg hebben dat er schade ontstaat aan de afsluiting (omdat die bijvoorbeeld door het gewicht van de klimop komt scheef te hangen of afbreekt).

Wanneer vriendelijk vragen niet meer helpt

Zorgt je buur niet voor het nodige onderhoud, dan kan je hem eerst beleefd vragen alsnog het nodige te doen. Helpt dat niet dan kan je een aangetekende brief sturen waarin je hem aanmaant het nodige te doen en hem aansprakelijk stelt voor de eventuele schade.
Heeft ook dat geen succes, start dan een verzoeningsprocedure bij de vrederechter. Zo’n procedure is gratis. Je hoeft hiervoor geen advocaat te raadplegen. Blijkt ook dit geen succes te hebben dan neem je best contact met een advocaat.

Je eigen klimop, je eigen verantwoordelijkheid

Is de afsluiting niet gemeenschappelijk maar van jou alleen, dan moet jij beide kanten daarvan onderhouden. Als je hiervoor op het perceel van je buur moet zijn heb je dat recht (hier lees je meer daarover). Vraag wel eerst om zijn toestemming. Zorg er dan wel voor dat de afsluiting op minstens 50 centimeter van de scheiding staat tenzij je buur het eens is dat de klimop dichter bij de scheiding wordt geplant.

Uiteraard kies je best voor de vriendelijke, burenoplossing. Hoewel je heel het jaar door je klimop kan snoeien is het niet aangeraden om dit tijdens een periode van vorst te doen. De beste maanden zijn april, mei, augustus en september.