Grootschalige ERA enquête toont dat 5 op 6 Belgen nieuwbouw niet interessant vinden

1 min.
Nieuwbouw, Btw, Geld, Registratierechten
ERA PROJECTS

Amper 15% van de Belgische huizenjagers zou vandaag voor nieuwbouw kiezen. De meeste kandidaat-eigenaars kiezen liever voor een bestaande woning omdat ze niet graag op plan kopen, omdat bestaande woningen sneller beschikbaar zijn of omdat ze grote investeringen kunnen spreiden in de tijd. Maar vooral de dure btw (21%) is voor veel huizenjagers een doorn in het oog. Daarom pleit CEO Johan Krijgsman om zo snel mogelijk de verlenging van de 6% op nieuwbouw bij afbraak- en heropbouw te bevestigen én om de registratierechten op de grond bij een nieuwbouw te verlagen naar 3% voor zij die ervoor in aanmerking komen.

De Belg loopt niet storm voor nieuwbouw. Amper 1 op de 6 (15%) zou vandaag voor nieuwbouw kiezen. Dat blijkt uit een grootschalige enquête bij meer dan 1.000 Belgische kopers, kandidaat-kopers en verkopers van het afgelopen jaar van ERA, de grootste vastgoedmakelaar van ons land. Nochtans is kiezen voor nieuwbouw de snelste manier om ons verouderd woonpatrimonium te verduurzamen, klinkt het.

Tegen 2050 moeten alle huizen in België het hoge energielabel A hebben om mee het land klimaatneutraal te maken. Dat is een hele uitdaging, gezien het verouderde woningbestand. In 2022 had nog 37% van de woningen in Vlaanderen het lage energielabel E of F, tegenover 6,8% met het A-label. Om toch aan een energievriendelijke woning te geraken, willen heel wat huizenjagers (6 op de 10) vooral een verlaging van de btw op nieuwbouw (vandaag 21%).

Verlenging btw-tarief

Vandaag geldt er echter al een tijdelijk btw-tarief van 6% voor nieuwe woningen en appartementen indien het bouwproject kadert binnen een afbraak-wederopbouw, en je als koper/eigenaar voldoet aan een aantal sociale voorwaarden. Door die maatregel werd nieuwbouw volgens de cijfers van ERA opnieuw interessanter voor veel kandidaat-kopers. Maar omdat er de laatste maanden zoveel discussie is over die 6% btw regel en onduidelijkheid of deze zal verlengd worden na 2023 schakelen veel kopers opnieuw over naar bestaand vastgoed.

Vastgoedexpert Johan Krijgsman, CEO van ERA, roept daarom Federaal Minister van Financiën Van Peteghem op om de verlenging van het verlaagde btw-tarief van 6% bij afbraak- en heropbouw zo snel mogelijk te bevestigen.

Daling registratierechten

Bovendien pleit Krijgsman bij Vlaams Minister van Wonen Diependaele om in Vlaanderen de registratierechten op de grondaandelen bij nieuwbouw te verlagen naar 3%, voor zij die hiervoor in aanmerking komen. Sinds januari 2022 betaal je in Vlaanderen namelijk maar 3% registratierechten voor een eerste woning maar wel 12% op de grond bij een nieuwbouwproject.