Home | Blog | Béa Vandendael: "Snelheid is vandaag de sleutel tot succes op de vastgoedmarkt"

Béa Vandendael: "Snelheid is vandaag de sleutel tot succes op de vastgoedmarkt"

Het kan u niet ontgaan zijn: Play4 lanceert straks het derde seizoen van Blind Gekocht. Daarin gaan dit keer acht kandidaat-kopers op zoek naar hun ideale woning. Of beter: ERA makelaar Béa Vandendael mag dat in hun plaats – en met hun centen – doen. En omdat wij Béa Vandendael ook kennen van ERA IMMPULS in Overijse, blikken we graag vooruit.

Dag Béa, de eerste en meest opvallende verandering in dit derde seizoen is duidelijk: Dina Tersago is Kobe Ilsen geworden. 
Béa Vandendael: “Dat klopt, en hij doet dat uitstekend. Zowel tijdens de gesprekken met de kandidaten als wanneer hij mee op zoektocht trekt. Een aangename persoonlijkheid, zoveel is zeker. Maar: er zijn in deze derde jaargang nog een aantal interessante kronkels en verrassingen, dat kan ik al verklappen.”

Eén verrassing, een minder aangename, was corona. Hebben jullie dat gemerkt tijdens de opnames? 
Béa Vandendael: “Je kan bijna zeggen dat het derde seizoen van Blind Gekocht zich in een andere wereld afspeelt. De maatschappij in het algemeen en de vastgoedmarkt in het bijzonder zijn het afgelopen jaar aanzienlijk veranderd. Ik werk in de eerste plaats als makelaar, maar in Blind Gekocht begeef ik me als kandidaat-koper op de vastgoedmarkt dus ik kon zelf de directe impact van corona ondervinden. En het gaat er heftig aan toe, durf ik zeggen. Er zijn in de eerste plaats natuurlijk de praktische zaken, zoals het regelen van een bezoek ter plaatse, maar daarnaast is de vastgoedmarkt tegenwoordig zeer vurig.”

 

 

“Snel willen beslissen maar ook snel kunnen beslissen, dat is vandaag cruciaal. Je moet weten wat je wil en welke je financiële mogelijkheden zijn. Het huiswerk moet vooraf gemaakt zijn.”

“Zeker in een stedelijke omgeving zijn er zeer veel kandidaten voor een aanbod dat eigenlijk net een beetje te beperkt is. Dat betekent dat ik vaak razendsnel moest beslissen en soms tegelijk al inschattingen aan het maken was in de plaats van de interieurarchitect. De snelheid van handelen ligt vandaag hoger dan ooit. En dat maakt het uiteraard niet eenvoudig. Ik geef nog altijd het geld, veel geld, van iemand anders uit. Ook het fenomeen van het bieden is veranderd. Je komt in een competitiever verhaal terecht, wat directe gevolgen heeft op de prijs. Vaak wordt meer dan de vraagprijs geboden, wat voor extra druk zorgt.

Vastgoed na corona

“Ik denk dat kandidaat-kopers in het algemeen met een langer lijstje eisen en verwachtingen rondlopen. De eerste lockdown heeft mensen doen nadenken en laten ontdekken hoeveel waarde bepaalde zaken hebben. Ruimte is belangrijker dan ooit, zowel binnen als buiten, maar bijvoorbeeld ook de optie om een extra werkkamer of thuiskantoor in je woning te voorzien is vandaag een item. Het blijkt niet evident: werk maar eens met twee in de leefruimte. Bellen, Zoomen … terwijl er ook een paar kinderen rondhuppelen, dat is niet gemakkelijk. De behoefte aan plaats, aan persoonlijke ruimte, aan ademruimte in het algemeen, binnen en buiten, is zeer actueel.”

De markt die beweegt, een groot eisenpakket, veel kopers … Hoe kan ik anno 2021 als kandidaat-koper mijn kansen op de vastgoedmarkt vergroten? 
Béa Vandendael: “Het is belangrijk om je huiswerk vooraf te maken. Ik kan het niet genoeg benadrukken: snelheid is de sleutel tot succes. Snel willen beslissen maar ook snel kunnen beslissen. Je moet dus weten wat je wil, welke verwachtingen je zeker ingelost wil zien, en daarnaast is het cruciaal om perfect je financiële mogelijkheden te kennen. Als je weet waar je aan toe bent, kan je zonder voorwaarden kopen. Bovendien is de kans reëel dat het een opbod wordt, en dan is het zeker zaak daarin je opties te kennen. Wat trouwens ook opvalt: mensen zoeken vooral een instapklare woning. Geen of niet te veel verbouwingen, geen te verre vooruitzichten of vage toekomstperspectieven. Instapklare woningen zijn het populairst.”

En lukt het dan nog om iets te vinden tegen een aanvaardbare prijs? 
Béa Vandendael: “Jazeker. Als je dat huiswerk vooraf goed maakt en je kan snel beslissen, vergroot je je kansen om je droomwoning binnen te halen. In de huidige vastgoedmarkt is het zaak jezelf zoveel mogelijk op de radar te zetten als kandidaat-koper. Bij zoveel mogelijk vastgoedmakelaars. Je moet jezelf gaan inschrijven, je wensen kenbaar maken, zorgen dat die makelaar meteen aan jou denkt als zich een kans presenteert. Wees proactief en neem initiatief! In steden – waar de woningmarkt onder druk staat – dagen soms tot 200 kandidaat-kopers op. Voor één pand. Dan moet je het zelf in handen nemen. En soms een beetje geluk hebben.”

“Vastgoed is en blijft ook een goede investering, dat speelt natuurlijk mee. Leningen zijn nog altijd interessant want de intresten blijven laag. Beleggen houdt meer risico in, terwijl traditioneel sparen zelfs verlies betekent. Wat dat betreft speel je met vastgoed op zeker.”

Zal het derde seizoen van Blind Gekocht verrassen? 
Béa Vandendael: “Daar ben ik zeker van. De kandidaten worden elk jaar veeleisender en dat maakt de uitdaging groter. De vorige seizoenen van Blind Gekocht waren een succes en voor de nieuwe reeks liggen de eisen ook hoog, dat is normaal. Ik kan me voorstellen dat de koppels dachten: ‘we gaan er gewoon voor, we vragen het en ze brengen het wel voor elkaar’. De lat ligt dus elke keer hoger, dat merk ik wel. Het is natuurlijk maar de vraag of Bart en ik het dit seizoen weer klaarspelen om voor iedereen een thuis te vinden. Om dat te achterhalen moet je kijken! En omwille van de verrassende wendingen en de acht heel diverse gezinnen, elk met hun specifieke verwachtingen en eisen, denk ik dat Blind Gekocht 3 opnieuw een topper is.”

En met Kobe Ilsen … 
Béa Vandendael (lacht): “Met Kobe Ilsen!”

Blind Gekocht – seizoen 3 - vanaf woensdag 14 april om 20.35 op play4

https://communicatie.goplay-play4.be/dit-zijn-de-eerste-4-gezinnen-van-het-nieuwe-seizoen-blind-gekocht

 

 

 

 

Is dit pand niet iets voor jou?