Home | Verkopen | Wat je wel én niet mag doen als je je huis verkoopt

Wat je wel én niet mag doen als je je huis verkoopt

Vandaag de dag is het ideaal om jouw huis te verkopen. De huizenmarkt is stabiel, met de online en offline reclamemogelijkheden van nu kan je de troeven van jouw woning extra in de verf zetten en onze ERA Open Huizen Dag is weer in het land, waarmee je je woning vrijblijvend kan openstellen aan kandidaat-kopers over het hele land. Toch is een blunder al snel gemaakt. Net omdat te vermijden, geven we jou 5 praktische tips mee over wat je wel en niet moet doen bij de verkoop van jouw huis.

1. Laat een goede eerste indruk na

Jouw gevel of voortuin is het eerste wat mensen zien alvorens ze aanbellen voor een bezoek. Zorg dan ook dat jouw woning de juiste sfeer uitstraalt. Ga dus zelf voor jouw woning staan en wees kritisch: is er iets dat je specifiek opvalt aan jouw huis? Hoe verhoudt het zich ten opzichte van andere woningen? Komt de voorkant verzorgd over? Lijkt de tuin niet verwilderd?

wat wel en niet doen bij aankoop huis

2. Creëer ruimte en licht binnenin jouw woning

De binnenkant van een woning is vaak nog belangrijker dan de buitenkant. Zo wil een koper vooral in een opgeruimde kamer binnenkomen waarin liefst zo min mogelijk meubels, prullaria of kattenbakken staan. Zo is hij er zeker van dat er genoeg ruimte is voor als hij er zou gaan gaan wonen.

Hetzelfde gaat op voor natuurlijk licht. Open je gordijnen of laat ze zelfs achterwege wanneer je bezoekers over de vloer hebt. Zo creëer je opnieuw een gevoel van ruimte én straalt jouw woning ook meer rust uit.   

Extra tip: geef jouw huis een grondige poetsbeurt en vestig in het bijzonder aandacht aan uw eetplaats, badkamer en ramen!

3. Wees bewust van je eigen uitstraling

Naast jouw woning is het belangrijk dat je zelf een positieve indruk nalaat bij een potentiële koper. Niemand zou een woning kopen van een persoon die al even niet meer gedoucht heeft of er slordig bijloopt. Verzorg dus jouw uitstraling en ontvang je koper met een glimlach. Zo ligt de drempel voor hem lager om eventuele vragen te stellen.

Extra tip: tracht in de mate van het mogelijke een win-win te realiseren. Liever water bij de wijn dan een onverkochte woning, nietwaar?

4. Wees eerlijk over de gebreken

Vocht in de kelder of scheuren in de muren? Alvorens potentiële kopers jouw woning komen bezichtigen, is het gunstig om de nodige herstellingen te doen of hen alleszins in te lichten over deze mankementen. De mindere aspecten van jouw woning komen vroeg of laat toch boven drijven, dus dan speel je beter van de eerste keer open kaart.

5. Laat je bijstaan door een expert

Om de verkoop van jouw woning efficiënter te laten verlopen, is het aangewezen om een makelaar in te schakelen. Hij heeft de ervaring, de vaardigheden en de kennis van de sector in huis die ervoor zorgen dat jouw huis sneller en voor een correcte prijs verkocht wordt. Zo geeft hij jou niet alleen advies inzake de verkoopprijs, maar biedt hij je ook steun in het onderhandelen ervan.

Een bijkomend voordeel is dat hij ook instaat voor het maken van professionele foto’s waarin jouw woning zo voordelig mogelijk wordt voorgesteld. Zeker op sociale media of websites zijn foto’s immers een doorslaggevende verkooptroef.

Zoek een makelaar in je buurt

Is dit pand niet iets voor jou?