
Je huis verkopen? Hou dan rekening met deze 5 notariskosten
Verkoop jij straks je huis? Dan zal de koper voor de registratierechten en een aantal notariskosten opdraaien. Maar als verkoper krijg je echter niet heel de verkoopsom op je rekening, want ook jij betaalt mee een deel van de notariskosten. Maar over welke kosten gaat het dan juist?

Kost 1: administratie
Om een verkoop te kunnen realiseren heb je een aantal attesten nodig. De notaris vraagt deze aan, maar doet dit uiteraard niet kosteloos. Kadastrale informatie, een bodemattest en een stedenbouwkundig uittreksel zijn enkele voorbeelden, maar er kunnen ook nog andere documenten nodig zijn.
Kost 2: achterstallige belastingen
Nog ergens schulden open staan? De notaris doet bij elke verkoop een fiscaal onderzoek, dus zulke zaken komen boven. Onroerende voorheffing, personenbelasting, autobelasting en andere achterstallen kunnen aan het licht komen. De notaris gaat je vragen deze kosten bij akte te betalen, anders krijg je de fiscus zelf achter je veren.
Kost 3: je oude hypotheek wordt geschrapt
Het mag misschien lichtjes absurd klinken, maar ook al is je oude hypotheek afgelost, toch zorgt deze nog voor bijkomende kosten. De hypotheek is de waarborg van de bank en die blijft 30 jaar lopen ook als die lening is afgelost. Een schrapping kan enkel via de notaris en zal aangerekend worden.
Kost 4: openstaande syndicus bijdragen
Verkoop je je appartement en sta je nog in het krijt bij de syndicus, dan komt ook dat nu naar boven. De notaris vraagt immers ook info op bij de syndicus en die kan aangeven of er nog achterstallige bijdragen zijn aan de vereniging van mede-eigenaars. Als dat zo is, betaal je ze bij akte.
Kost 5: ramingskosten
Wil je je huis laten schatten? Vraag je ERA-makelaar voor ondersteuning, deze zal je optimaal begeleiden in het correct schatten in functie van de markt, type en staat van de woning dankzij onze doeltreffende Vergelijkende Markt Analyse of VMA. Lees hier meer.