Home | Hoe zorg je dat je tuin de winter doorkomt?

Hoe zorg je dat je tuin de winter doorkomt?

De winter kan een uitdagende tijd zijn voor je tuin. De koude temperaturen, vorst en sneeuw kunnen schade aanrichten aan je planten en tuinmeubilair. Maar geen nood! Met de juiste voorbereiding en aandacht kan je tuin de winter met gemak overleven. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je tuin klaar is voor de koude wintermaanden.

  1. Bescherm je tuinmeubilair

Tuinmeubilair kan aanzienlijk lijden onder de winterse weersomstandigheden. Zorg ervoor dat je tuinstoelen, tafels en kussens opslaat in een schuur of onder een hoes om ze te beschermen tegen regen, sneeuw en vorst. Als je niet voldoende opbergruimte hebt, overweeg dan om speciale winterhoezen aan te schaffen.

  1. Winteruur 

In de winter is het in de avond eerder donker, installeer daarom gezellige tuinverlichting om een magische ‘winter wonderland’ sfeer te creëren. Zo geniet je toch ook in de winter van je tuin.  

  1. Snoei en onderhoud je planten

Snoeien is een belangrijk onderdeel van de winterse tuinverzorging. Snoei overbodige takken en dode bladeren om de groei te bevorderen en de gezondheid van de planten te behouden. Verwijder ook eventuele zieke of aangetaste plantendelen om verspreiding van ziekten te voorkomen.

  1. Bescherm kwetsbare planten 

Sommige planten zijn gevoeliger voor vorst dan andere. Bescherm deze kwetsbare planten door ze te bedekken met winterhoezen of stukken stof.

  1. Wateraansluiting

Als je een wateraansluiting in je tuin hebt, dan is het een aanrader om die in de wintermaanden af te sluiten. Vergeet zeker ook niet om de kraan volledig te laten leeglopen. Zo weet je zeker dat er geen water meer in kan bevriezen waardoor de leiding zou barsten. 

Nog op zoek naar extra inspiratie voor je tuin? Kijk dan zeker elke dinsdag en donderdag om 20:35 uur naar Huis Gemaakt bij VTM en op VTM GO. De koppels nemen hun tuin onder handen en ERA vastgoedexperte Béa geeft hierbij handige tips! 

Is dit pand niet iets voor jou?