Home | Blog | Vraag het aan een expert: wat is een accordeonlening? En is het iets voor mij?

Vraag het aan een expert: wat is een accordeonlening? En is het iets voor mij?

Wie een lening aangaat voor onroerend goed kan ook voor een accordeonlening kiezen. Maar wat is dat nu juist? En hoe weet je of het de juiste keuze voor je is?

Accordeonlening

Als je een lening aangaat tegen een vaste rentevoet, dan weet je hoeveel je maandelijks moet aflossen. Ga je integendeel een lening aan tegen een variabele rentevoet, dan riskeer je dat de maandelijkse aflossing omhoog gaat als de rentevoet stijgt. Daalt deze, dan gaat de aflossing naar beneden. Wil je dat risico niet lopen en wil je niet meer gaan betalen per maand, dan bestaat een alternatief erin een accordeonlening af te sluiten.

Wat is een accordeonlening?

Bij een accordeonlening sluit je het krediet af tegen een variabele rentevoet. Niettemin blijft de maandelijkse aflossing die je moet betalen steeds dezelfde. De rentestijging wordt in dat geval opgevangen door de leningstermijn te verlengen. Bij een accordeonlening blijft de maandelijkse aflossing dus dezelfde maar de totale looptijd van het krediet kan variëren naargelang de rente stijgt of daalt.  Concreet wordt bij een stijging van de rente de looptijd van de lening verlengd. Daalt de rente dan wordt de looptijd integendeel ingekort. 

Is het iets voor mij?

Wil je zo’n krediet aangaan, dan is het belangrijk de voorwaarden van de verschillende kredietverleners te vergelijken. Kijk bijvoorbeeld na wat er gebeurt als er nog een saldo openstaat als de maximale termijn van de lening bereikt is. Sommige banken nemen dit risico op zich terwijl anderen dit bij jou als  kredietnemer leggen.

Ga je straks kopen? Ga dan eerst op gesprek bij je bank. Ook onze ERA  makelaar staan klaar met advies van a tot z.

Immo Vlan

Is dit pand niet iets voor jou?