Je huis verkopen? Wie betaalt dan de onroerende voorheffing?

1 min.
Verkopen, Cijfers
ERA makelaar toont documenten aan klant

Ook deze week beantwoordt advocaat Jan Roodhooft een veelgestelde vraag. Stel, je verkoopt je huis en de notariële akte wordt verleden ergens midden april. Voor wie is dan de onroerende voorheffing van dat jaar?

Het gebeurt zelden dat een woning helemaal op het einde of in het begin van een bepaald jaar verkocht wordt. Meestal gebeurt dat ergens in de loop van een jaar. Maar wie betaalt in dat geval de onroerende voorheffing voor het betreffende jaar? Is die ten laste van jou als verkoper, van de koper of moeten jullie elk een deel betalen?

Fiscus verdeelt het jaar niet

De fiscus houdt zich niet bezig met het opsplitsen van de onroerende voorheffing tussen koper en verkoper. De fiscus stuurt de onroerende voorheffing namelijk naar diegene die op 1 januari van het lopende jaar eigenaar is van het onroerend goed in kwestie. Dat ben jij dus als verkoper. 

Verkoop je je woning in de loop van een jaar, dan ben jij tegenover de administratie de belastingplichtige voor de onroerende voorheffing. Jij moet er voor zorgen dat de onroerende voorheffing ook effectief betaald wordt.

Een notaris doet dat wel

Hoewel dat wettelijk niet verplicht is (en je dus andere afspraken kan maken met je koper) zal de notaris de onroerende voorheffing in de praktijk veelal splitsen. 

Hij zal de koper de onroerende voorheffing proportioneel aan jou laten terugbetalen. Wordt de notariële akte bijvoorbeeld verleden op 30 september van een welbepaald jaar, dan zal de notaris de koper ¼ van de onroerende voorheffing voor dat jaar aan jou laten terugbetalen.

lachend-makelaars-aan-een-bureau

Contacteer je ERA makelaar