Valt een renovatieproject duurder uit?

1 min.
(Ver)bouwen, Renovatie, Tips en tricks
Johan Krijgsman

Woningen die mooi afgewerkt zijn en een goede EPC-score hebben, blijven (ondanks de hoge rente) erg gegeerd. Maar voor energieverslindende woningen, die een grondige renovatie vergen, is de interesse afgenomen. Johan Krijgsman, CEO van ERA: “Voor wie niet bang is van een renovatieproject zijn er koopjes te doen.”

“Voor woningen met veel werk aan, hebben de kopers het nu voor het zeggen. Renovatiepanden worden vaker onder de vraagprijs verkocht dan erboven”, aldus Johan Krijgsman. De verplichting van de Vlaamse overheid om energieverslindende woningen met een EPC-label E of F binnen de vijf jaar na aankoop te renoveren tot label D, of beter, is daar niet vreemd aan. Die verplichting wordt almaar strenger: vanaf 2028 moet je woning binnen de vijf jaar al energielabel C behalen.

Wat zijn de voordelen van renoveren?

De aankoopprijs van energieverslindende standaardwoningen ligt eerst en vooral veel lager dan die van een instapklare of nieuwbouwwoning. Als ze smaakvol gerenoveerd worden, met degelijke materialen, kan je de renovatiekosten volledig terugverdienen. Bovendien doet een goed geïsoleerde woning met een zuinige verwarmingsinstallatie je energierekening fors dalen. Bestaande woningen zijn vaak ook te vinden op goede locaties en ze hebben dikwijls elementen die zorgen voor een uniek karakter. 

Hoeveel kost zo’n renovatie?

Op het EPC-attest van de woning vind je een overzicht van de ingrepen die nodig zijn om de energieprestaties te verbeteren en een indicatie van de kostprijs. Een concrete kostenraming blijft specialistenwerk, maar je ERA makelaar helpt je graag om de renovatiekosten van je droomwoning te simuleren. Vergeet ook niet dat de Vlaamse overheid een waaier aan renovatiepremies aanbiedt.

Heb je vragen of wil je meer informatie? Contacteer de ERA makelaar in je buurt.

Bron: De Standaard