Home | Wat als je een plaatsbeschrijving vergeet op te maken?

Wat als je een plaatsbeschrijving vergeet op te maken?

Verhuur je een huis en heb je (nog) geen plaatsbeschrijving opgemaakt? Dan doe je dat best ten laatste tijdens de eerste maand dat je huurder in het huis woont. Onze expert, advocaat Jan Roodhooft, legt uit waarom.

Het hoe en waarom van een plaatsbeschrijving

Wie een woning of appartement verhuurt, moet samen met de huurder een plaatsbeschrijving opmaken. Dat is wettelijk bepaald. In die plaatsbeschrijving staat een gedetailleerde toestand van het goed. Samen met het huurcontract en de verplichte bijlagen moet je dit document laten registreren. Het grote voordeel voor de verhuurder is dat je na afloop van een huurcontract precies kan aantonen of er schade is in de woning of het appartement, en de huurder dus die schade moet betalen of de gebreken oplossen.

Een clausule in de huurovereenkomst opnemen waarin de huurder bevestigt dat de woning in perfecte staat is, volstaat niet. Ook een brief van de huurder dekt je niet volledig in. Je maakt best een uitgebreide en nauwkeurige plaatsbeschrijving op, of laat die uitvoeren door een expert.

De plaatsbeschrijving wordt opgesteld tijdens de periode dat de ruimtes onbewoond zijn. Of tijdens de eerste maand van bewoning door je huurder.

Vergeten is in jouw nadeel

Maak je geen plaatsbeschrijving op, dan is dat in het voordeel van de huurder. Er wordt dan aangenomen dat hij of zij de woning of het appartement in dezelfde toestand kreeg zoals bij het einde van de huur. In eerste instantie krijgt de huurder dus gelijk.

In theorie is dat weerlegbaar met bewijzen. Heb je getuigen die het tegendeel kunnen aantonen? Facturen van allerhande werken voor de huurder naar de woning verhuisde? Die factoren kunnen helpen, maar in de praktijk is het moeilijk om zonder plaatsbeschrijving te bewijzen dat je huurder schade toebracht.

Voorkomen is dus beter dan genezen.

Liever geen lastige discussie op het einde van een huurcontract? Laat best op voorhand een nauwkeurige plaatsbeschrijving uitvoeren door uw ERA makelaar. Voor de huurder, maar vooral als verhuurder is dat een must.

Is dit pand niet iets voor jou?