Home | Verkopen | 7 tips voor als je tijdens ERA Open Huizen Dag woningen gaat bezichtigen

7 tips voor als je tijdens ERA Open Huizen Dag woningen gaat bezichtigen

Ben je op zoek naar een nieuwe thuis? Een plaats waar je jezelf thuis voelt en volledig tot rust kan komen? Dan is onze ERA Open Huizen Dag vast iets voor jou. Zo kan je een hele dag vrijblijvend huizen en appartementen bezoeken doorheen België en vergelijken met de professionele begeleiding van onze ERA makelaars. Maar hoe bereid je je hier nu op voor? Wij geven je 7 tips waaraan je best aandacht besteedt als je woningen gaat bezichtigen.

tips voor als je huizen gaat bezichtigen - ERA Open Huizen Dag

1. Maak een planning

Op onze ERA Open Huizen Dag stellen verkopers over het hele land hun woningen open, waardoor je allicht niet de tijd hebt om elk pand te bezoeken. Denk dus goed na over welke (soort) woningen je die dag wil bezichtigen en stel prioriteiten.

 • Ligt jouw voorkeur bij een te renoveren huis of een instapklare woning?
 • Is een garage optioneel voor jou of een vereiste?
 • Hoeveel slaapkamers zijn er nodig?
 • Verkies je het stadsleven boven het platteland of omgekeerd?

Afhankelijk van je antwoord op deze vragen, kan je al aardig wat huizen van je lijstje schrappen. Op die manier houd je enkel jouw favoriete panden over. Nadat je jouw favoriete woningen hebt gekozen, kun je gebruik maken van onze handige ERA Open Huizen Dag Planner om op een efficiënte en overzichtelijke manier jouw dagindeling te plannen. Want je houdt bijvoorbeeld ook best rekening met de reistijd tussen de verschillende woningen. Zo kan je beter bepalen in welke volgorde je jouw bezoeken zult doen.

Extra tip: Tot zelfs de week van het event worden dagelijks nieuwe woningen toegevoegd die opengesteld worden tijdens ERA Open Huizen Dag. 

2. Spendeer je tijd optimaal

De bezichtigingen zijn dan wel volledig vrijblijvend, toch heeft het geen zin om tijd te verspillen. Zo is het heel belangrijk dat je op voorhand weet wat je wil of nodig hebt en wat niet. Maak dus op voorhand een lijstje met al de zaken die voor jou van belang zijn in je toekomstige woning. Lijst eventueel ook de vragen op die je graag wil stellen aan de verkopers of de makelaar. Gaat je voorkeur bijvoorbeeld naar een appartement en ben je een dierenvriend, dan is het goed om te weten of jouw trouwe viervoeter er wel toegelaten is.

Lijkt het huis of appartement tijdens de bezichtiging toch niet jouw ding te zijn? Geef dit dan op een vriendelijke manier aan en rijdt door naar het volgende adres.

Extra tip: bezoek tijdens de ERA Open Huizen Dag de mobiele website om alle details terug te vinden rond de openingsuren en locaties van de panden die je wil bezoeken.

3. Weet wat je financieel aan kan

Je budget is een van de belangrijkste gegevens als je een woning gaat aankopen. Huizen of appartementen met een vraagprijs ruim boven het budget kan je dus beter niet bezoeken. Er zijn immers heel wat financiële aspecten waarmee je mogelijks rekening moet houden naast de gevraagde prijs van de woning, zoals:

 • je hypothecair krediet (te vergelijken via immothekerfinotheker of spaargids.be)

 • aanschafkosten zoals notaris- en aktekosten (te berekenen via notaris.be)

 • herfinancieringskosten van je huidige hypotheek (te berekenen via hoeveelkostmijnhuis.be)

 • btw

 • extra aankoopkosten voor het inschakelen van experten

 • aansluitkosten

 • renovatiekosten

Heb je toch nog enkele vragen rond deze kosten? Aarzel dan niet om onze makelaars aan te spreken tijdens de huizenbezichtiging.

4. Draag comfortabele kledij en schoenen

Allicht staan er heel wat huizen op je lijstje. Je gaat dus veel wandelen, door veel kamers lopen en heel wat trappen op en neer gaan. Draag dus makkelijke kleding en schoenen om de dag beter door te komen.

5. Leer de ERA makelaar kennen

Bij het overwegen van een nieuwe dokter of advocaat heb je vaak niet de kans om ze in hun element te zien totdat je hebt besloten om met hen te werken. Dat is niet het geval voor je makelaar: je kan tijdens de ERA Open Huizen Dag makkelijk je toekomstige makelaar beter leren kennen. Aarzel dus niet om vragen te stellen en kennis te maken. Zo krijg je een goede  indruk van hoe hij of zij je zou kunnen vertegenwoordigen.

6. Geniet ervan!

Huizen en appartementen bezoeken hoeft niet per se zwaar of lastig te zijn. Snuister rustig door het pandenaanbod en apprecieer alle extra kennis die je opdoet. Niets bereidt je beter voor op het aankopen van je eigen plek dan het bezoeken van vele beschikbare panden.

7. Laat achteraf iets weten

Ben je tijdens onze ERA Open Huizen Dag oprecht geïnteresseerd in een bepaald pand of juist helemaal niet meer? Laat dit weten aan de verkopers. Onze makelaars stellen bij onze ERA Open Huizen Dagen immers vaak vast dat potentiële kopers net iets langer aarzelen of hopen op een lagere prijs, waardoor andere geïnteresseerden de woning net vóór hun neus wegkapen.

Hebt je dus het (bijna) perfecte pand gevonden dat binnen jouw  budget ligt, dan is het beter niet al te lang te twijfelen en de verkoper te contacteren. Zo weet iedereen waaraan hij zich kan verwachten.

Is dit pand niet iets voor jou?