Registratierechten

Alles wat u moet weten over de nieuwe registratierechten

Op 1 juni 2018 veranderden de registratierechten in Vlaanderen. Vanaf nu betaalt u op elke gezinswoning 7% registratierechten in plaats van het vroegere 5% (klein beschrijf) of 10% (groot beschrijf). ERA Bossuyt geeft je graag wat meer uitleg over de inhoud en voorwaarden van deze nieuwe regeling.

Twee soorten tarieven

Er zijn twee soorten tarieven die van toepassing zijn binnen Vlaanderen. Een eerste is het standaardtarief van 10% dat van toepassing is voor de aankoop van een tweede verblijf, een woning om te verhuren, … Als u bouwgrond koopt, moet u altijd het normale tarief van 10% betalen. Het tweede tarief is dat van het klein beschrijf: 7%. Vanaf 1 juni spreken we niet meer over registratierechten, maar over het Vlaamse verkooprecht.

Wat is er veranderd?

Het klein beschrijf van 5% en het groot beschrijf van 10% werden aangepast naar één uniform percentage: 7%. Om dit te bekomen, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:

 • Het onroerend goed dat je aankoopt, moet een woning zijn die in het Vlaams Gewest ligt.
 • Je mag als koper geen andere woning of bouwgrond in eigendom hebben, behalve als die binnen het jaar zal worden verkocht of onteigend.
  • Ben je niet zeker dat uw woning binnen het jaar verkocht zal worden, dan zal je eerst de volle pot (10%) betalen. Bij verkoop binnen het jaar zal de Vlaamse fiscus je de 3% terugbetalen.
  • Binnen de 2 jaar na het verlijden van de akte door de notaris, moet je je op het adres van de nieuwe woning domiciliëren.

Voldoet u aan de voorwaarden? Mooi, dat levert u een serieuze korting op. Let op, u moet die wel actief aanvragen. Hiervoor zal uw notaris enkele specifieke clausules in de akte opnemen.

Alles wat je wil weten over de gewijzigde registratierechten - Vastgoed ERA Bossuyt Waregem en Zulte

Rechtenvermindering 

In vergelijking met vroeger zijn de registratierechten voor klein beschrijf 2% duurder geworden. Om die reden heeft de fiscus een ander fiscaal voordeel in het leven geroepen: de rechtenvermindering. Dit fiscale voordeel is enkel van toepassing bij aankoop van woningen minder dan €200.000. In een aantal centrumsteden wordt deze grens verhoogd tot €220.000. In West-Vlaanderen zijn dit Brugge, Kortrijk, Oostende & Roeselare. Hier voorziet de fiscus een rechtenvermindering van €5600. Mooi meegenomen, niet? :-) 

Andere gunstige maatregelen

 • Aankoop van een woning die zal worden verhuurd aan een sociaal verhuurkantoor: 7%)

 • Aankoop van een gezinswoning die men energetisch zal renoveren: 6%
  • De koper verbindt zich om aan de aangekochte woning een ingrijpende energetische renovatie uit te voeren.
  • De koper moet binnen een termijn van 5 jaar, te rekenen vanaf datum van de authentieke aankoopakte, een energieprestatiecertificaat bouw bekomen, waaruit blijkt dat de renovatiewerken die uitgevoerd werden betrekking hadden op een ingrijpende energetische renovatie.
  • De koper mag geen andere woning in eigendom hebben.
  • De koper moet binnen de vijf jaar na aankoop van deze woning zijn domicilie nemen (datum authentieke akte).
  • De koper is op datum van de authentieke akte geen volle eigenaar van een andere woning of bouwgrond. Als de aankoop door verschillende personen wordt uitgevoerd, mogen deze samen geen volle eigenaar van een andere woning of bouwgrond zijn.
  • Bij een ingrijpende energetische renovatie worden de ventilatie- en verwarmingstechnieken volledig vervangen en minstens 75% van de bestaande en nieuwe scheidingsconstructies die grenzen aan de buitenomgeving geïsoleerd. Vloerisolatie komt hiervoor dus niet in aanmerking hiervoor.
 • Aankoop van een beschermd monument: 1%

Vergeet niet dat u naast de registratierechten ook nog andere kosten zal moeten betalen: rente op de lening, verzekeringen, notariskosten, eventuele verbouwingen en andere maandelijkse rekeningen. Bij onze partners van de Hypotheekwinkel kunt u terecht voor gratis advies en kunt u samen de voordeligste oplossing vinden. Ze hebben bovendien een handige rekenmodule die u precies vertelt wat alles zal kosten. 


Nog op zoek naar uw droomwoning? Bekijk het volledige aanbod te koop en te huur bij ERA Bossuyt

Welkom bij ERA Bossuyt

Vastgoed kopen of verkopen? De makelaars van ERA begeleiden u deskundig en resultaatgericht. 
U vindt zeker een ERA makelaar in uw buurt. 
Zelf een ERA makelaar worden? Ontdek het ERA-effect.

Panden in de kijker van ERA Bossuyt