Je Eerste Huis Kopen: Het Stappenplan

Je eerste huis kopen is enorm spannend. Zo’n aankoop doe je immers niet elke dag. Net daarom kan het zijn dat je niet precies weet wat je moet doen en – in het slechtste geval – in paniek raakt. Want wat komt er allemaal kijken bij de aankoop van je eerste woning? Hoe zit dat financieel? We leggen het je stap per stap uit.

1.Beslis of je wil kopen of huren

Vooraleer je kiest om een woning te kopen, stel je je best even de vraag of dat wel de beste keuze is voor jou. Er zijn immers ook nadelen verbonden aan het kopen van een huis, zoals de vereiste flexibiliteit voor het rondreizen of veranderen van werk, waardoor je mogelijks liever nog een tijdje huurt. Ben je toch zeker dat het settelen in de streek van Veurne aan jou besteed is? Dan kan je de afweging om te kopen toch maken.

2.Denk goed na over wat je wil

Gekozen om een woning te kopen? Prima, dan is het nu tijd om op te lijsten welke concrete eisen je (samen met je partner) wil stellen. Deze eisen kunnen vrij uiteenlopend zijn. Sta daarom even stil bij wat je verkiest bij de volgende vragen:

 • Huis of appartement?
 • Woning in de stad, het platteland of aan de kust?
 • Nieuwbouw kopen of oudere woonst opknappen?
 • Tuin, terras of niets? En zo ja, is de omvang belangrijk?
 • Zuidelijke of noordelijke oriëntatie van de woning?
 • Hoeveel slaapkamers / badkamers zijn nodig (in de toekomst)?
 • Wat met opbergruimtes zoals kelder of zolder?
Je eerste huis kopen tips - immokantoor ERA Vastgoed Vandenbussche Veurne

Zodra je een overzicht hebt van je voorkeuren is het makkelijker om je te gaan oriënteren op de huizenmarkt.

3. Bekijk je financiële mogelijkheden

Bij de aankoop van een huis komen er heel wat financiële aspecten bij kijken. Wat is bijvoorbeeld je terugbetalingscapaciteit, het soort lening dat je wil afsluiten en de looptijd ervan? Alles hangt af van je beschikbaar budget, de banken of kredietadviseurs op wie je beroep wil doen en je inkomen. Zo geldt voor de meeste banken dat de maandelijkse afbetaling van je lening niet hoger mag zijn dan een 1/3de van je nettoloon en dat je zelf een bepaald percentage van de aankoopprijs inbrengt.

Naast de lening van je nieuwe woning, zijn er echter nog een aantal zaken waarmee je best rekening houdt. Soms kom je bijvoorbeeld, afhankelijk van waar je woont, in aanmerking voor een premie of starterslening. En dan heb je uiteraard de bijkomende kosten die standaard bij de aankoop van een huis behoren. Een overzicht:

 • je hypothecair krediet
 • aanschafkosten zoals notaris- en aktekosten
 • herfinancieringskosten van je huidige hypotheek
 • belastingen (vooral bij nieuwbouwprojecten)
 • extra aankoopkosten voor het inschakelen van experten
 • aansluitkosten
 • renovatiekosten

Contacteer ons voor meer informatie

virtueel huisbezoek - immokantoor ERA Vastgoed Vandenbussche Veurne

4. Neem de tijd bij je huizenzoektocht

Zodra je weet wat je financieel aankan en je vooropgestelde eisen in je achterhoofd hebt, kan de zoektocht naar de woning van je dromen beginnen. Doe je vooronderzoek door ons immoaanbod te bekijkenvirtueel huizen te bezoeken om je smaak naar werkelijkheid af te toetsen of vrijblijvend een kijkje te nemen op onze nationale ERA Open Huizen Dag van zaterdag 7 oktober 2017.

Een woning gevonden? Informeer dan bij onze vastgoedexperten om een afspraak te maken met de verkoper zodat je de woning kan bezichtigen én de nabije omgeving kan verkennen. Kiezen voor een bepaalde woning, is namelijk ook kiezen voor de buurt.

5. Vraag en vraag nog eens

Tijdens je bezoek is het belangrijk om al je vragen te stellen aan ons of de verkoper. Zijn alle nutsvoorzieningen aanwezig?  Zijn er winkels of scholen in de buurt? Ligt het huis in overstromingsgebied? Hoe staat het met gebreken of juridische problemen zoals bouwovertredingen? Wat met isolatie? Beter goed geïnformeerd op voorhand, dan verschillende struikelblokken achteraf.

6. Ga voor een tweede bezoek

In al je enthousiasme ben je wellicht verblind door gebreken en beslis je meteen om een bod te doen. Dat is uiteraard een groot risico dat je liever niet wil nemen. Slaap er daarom enkele nachten over en ga het huis voor een tweede keer bezichtigen. Bij voorkeur op een ander tijdstip, zodat je ook weet hoe de omgeving er uitziet als het donkerder is.  

7. Haal er experten bij

Je eerste huis kopen zorgt ervoor dat je vaak niet over de juiste technische of juridische achtergrond beschikt om mogelijke gebreken of andere problemen aan te pakken. Daarom is het perfect mogelijk dat je je laat bijstaan door een kennis of expert met verstand van zaken, zoals een architect of aannemer. Maar wees gerust: ook met onze experten ben je zeker dat je tijdig en correct geïnformeerd wordt over het onroerend goed en de verkoopvoorwaarden van het huis.

8. Onderhandel nadat je je bod uitbrengt

Heb je je droomwoning gevonden? Tijd om je bod uit te brengen. Hou dit bod vooral realistisch en tracht een marge te hanteren, zodat je zeker niet boven je budget gaat en de verkoper je ook serieus neemt.

Vanaf dan begint het pas: het onderhandelen. Na jouw openingsbod kan je immers een tegenbod ontvangen. Vervolgens kan je naar elkaar toe bieden. Meestal komen deze boden uit op zo’n 10 tot 15% onder de vraagprijs.

9. Maak je verzekeringen en hypotheek in orde

Het huis is gekocht, proficiat! Wij zorgen voor de officiële verkoopovereenkomst die naar zowel jouw notaris als die van de finale kopers wordt gestuurd.

Bedenk echter ook dat je de nodige verzekeringen afsluit omtrent brand, waterschade of diefstal. Vergelijk de prijzen bij verschillende verzekeraars zodat je zeker bent dat je voor bepaalde risico’s niet dubbel gedekt bent.  

10. Verhuis

Tijd om in te trekken in je nieuwe woning! Maar dat verhuizen… dat kan soms chaos en stress met zich meebrengen. Het is het ideale moment om dan beroep te doen op onze gratis verhuisdozen waarop je kan opschrijven wat er precies inzit en tot welke ruimte het behoort. Handig, niet?

Contacteer ons voor meer informatie

ERA Open Huizen Dag ERA Vastgoed Vandenbussche - zaterdag 7 oktober 2017

Welkom bij ERA Vastgoed Vandenbussche

Vastgoed kopen of verkopen? De makelaars van ERA begeleiden u deskundig en resultaatgericht. 
U vindt zeker een ERA makelaar in uw buurt. 
Zelf een ERA makelaar worden? Ontdek het ERA-effect.

Panden in de kijker van ERA Vastgoed Vandenbussche